Isnin, 18 Mei 2009

KL yang ku Tinggalkan.

Ironinya, aku pernah menulis entri yang aku quote ini. Entri ini disebabkan boss aku pada waktu itu cakap aku tidak bertuah kerana beraya di KL setiap tahun tanpa merasakan perasaan excitement balik kampung.

29 Nov 2002
... Nantilah. Aku dah kahwin sok, aku tak mo dok KL nih. Dok jauh-jauh. Nanti raya, orang balik kampung, aku balik bandar. Aku balik KL. Janji balik raya.


Hah! Itulah orang kata, be careful what you wish for kan? Haha.

Sekarang, tak perlu tunggu hari raya untuk rasa teruja balik KL. Bila-bila nak balik KL, mesti rasa teruja. Sibuk belikan itu-ini untuk anak buah. Awal-awal pagi dah siap packing bag. Baru tahu~

2 hari di KL tak pernah rasa cukup. Rasa sangat sekejab. Nak manja-manja dengan mak ayah, manjakan anak buah lagi. Hariz yang baru berusia setahun dah pandai mengajuk-ajuk apa yang orang cakap. Kuat mengamuk. Alahai. Tak dapat tengok perkembangan dia. Yana dan Atiya pun dah pandai mengeja~ Becok bercerita. Alahai.

Hilang rindu pada keluarga. Tak puas juga sebenarnya~ Hehe.

Mahu juga jumpa kawan-kawan. Encik a2l1e jumpa kawan seuniversitinya di JJ AU3 pada petang Sabtu. Malamnya selepas tamat tengok bola, diva comel ini kami kidnap untuk sesi karaoke 2 1/2 jam non-stop. Peh, puas menyanyi sampai putus suara.

Balik JB semalam petang~ Penat masih terasa.

Jumaat, 15 Mei 2009

LOL 2

Dari sitemeter:




Well, tak boleh salahkan dia~ Dia ingin tahu. Seperti entri ini.


Tetapi, typing question in google?


Nasib baik tak ada question mark di situ. Ekekeke.

Khamis, 14 Mei 2009

Setelah Hujan

Dan garis cahaya menyuluh ke bumi
Sambil melukis pelangi
Tetumbuhan hijau membuka matanya
Dan kehidupan menari

Kita nyanyi setelah hujan
Kita mimpi setelah hujan

Dan aku cinta padamu
Dan aku cinta padamu
Dan aku cinta padamu
Dan aku cinta padamu

Rabu, 13 Mei 2009

LOL

Dari sitemeter,




Sudah-sudah tu~ Tak baik gelakkan orang. :-p

Selasa, 12 Mei 2009

Kenapa Aku Tak Suka Tengok Cerita Melayu di TV?

Recently - drama bersiri seperti Rempit vs Impak Maksima, Keliwon, Spa Q, Cinta Q dan macam-macam lagi drama-drama yang aku rasa ntah-apa-apa untuk aku tonton - banyak ditayangkan.

Tak adalah aku mahu kondem cerita tempatan. Tidak. Aku tengok juga drama bersiri - terutama bila ada Fahrin Ahmad. Ahaks!

Tapi itulah - drama-drama tak berkualiti ceritanya, siapa nak layan?

Bukan sebab make up pelakon tebal-tebal. Pelakon kayu pun masuk juga, harap muka saja cantik, berlakon ke laut.

Bukan nak kutuk sangat pun. Tapi~ ish! Tengok tajuk cerita pun dah rasa semacam apatah lagi nak tengok, nak layan. Nak-nak kisahnya tak habis dengan cerita tentang orang dengki sampai nak membunuh, kalau kaya tu - sangat la kaya gila baban, dengan anak-anak muda merempit tapi kononnya mulia dan baik hati budi, cerita hantu yang kononnya seram tapi hantu tak serupa hantu pun - dan kalau disenaraikan di sini banyak sangat kekurangan drama-drama bersiri tempatan ini.

Haih! Menyampahnya la nak tengok drama-drama ni.

Macam cerita Kasut Tumit Tinggi - pelakon-pelakon bagus. Ada Norish Karman, Nanu Baharudin, Amy Mastura. Bagus pelakonnya. Tapi jalan cerita, skrip - kucar-kacir. Satu episod aku tengok - dah boleh expect apa siri ni nak cerita. Tak ada kelainan langsung. Ala Lipstick Jungle versi Malaya. Tapi tak jadi~ Harhar.

Ntah apa-apa~

Layan Discovery Channel lagi bagus!

Isnin, 11 Mei 2009

Tukar

Aku baru berkira-kira mahu tukar layout, warna, atau nama blog ini.

Tetapi aku terhenti bila teringat, seseorang pernah memberitahu aku sedikit masa dulu.

Orang yang suka menukar blog, privatekan entri, tukar layout, tukar nama, atau padam terus blognya; dia tu jiwa kacau.


Terus aku tak jadi nak tukar.



Walaupun jiwa aku kacau - aku tidak mahu orang tahu jiwa aku kacau~ Hehe.

Dari Blog Phewwiitt

And the crowd in JB is fantabuloustic. Gua & band really had fun on stage. Lu orang nyanyi dari start sampai habis. Macam tak puas kita orang malam tu. JB - you guys are truly amazing. Wa caya lu.. Lu orang really made JB live up to the reputation as the city of rock n roll.


Read more

Ahad, 10 Mei 2009

Bulan Madu di Awan Biru..





Apsal suara Amy Search ni sedap lagi nih?

Tekak gua sakit-sakit. Batuk Encik a2l1e teruk selepas tu. Ni semua sebab rock tak ingat dunia la ni~

Jumaat, 8 Mei 2009

The List

Selain dari ambil satu subjek untuk short semester ini, which is class hanya akan bermula pada next week. Cuti-cuti haruslah di isi dengan aktiviti memenuhi masa lapang seperti marathon One Tree Hill dan Grey's Anatomy. Both of this series is my favorite, including CSI. But the main different is, CSI tak buat aku emo-emo sangat. OTH boleh buat emo juga, tapi so-so. But Grey's Anatomy betul-betul buat aku emo dan menyebabkan aku letak satu kotak tisu di sebelah.

Macam semalam, sudah marathon Grey's Anatomy Season 5 sampai episod 10. Bila tengok Danny Duquette menjelma di hadapan Izzie dan muka Izzie yang nak nangis tu saja dah buat airmata aku meleleh. Duh! Emo la Amyz ni!

Selain dari siri-tv yang buat aku emo-emo dan mengisi waktu siang yang sangat lapang (Ye, dari aku tidur, baik marathon siri Grey's Anatomy atau OTH), aku mahu memujuk suami tersayang untuk bawa aku nonton movie atau beli DVD movie yang kitorang missed tengok di panggung.

Antaranya:

Movie yang missed dan nak beli DVD:
Seven Pounds
The Confessions of Shopaholic
Mall Cop
Race to Witch Mountain
Talentime


Coming soon movie wajib tonton:
Terminator Salvation (Release date 28 Mei)
Monster vs Alien (Release date 28 Mei)
Ghosts Of Girlfriends Past (Release date 4 June)
Transformers: Revenge Of The Fallen (Release date 26 June)
Ice Age 3 (Release date 1 July)
Duplicity (Release date 9 July)
Harry Potter and the Half-Bood Prince (Release date 16 July)

Haha. Kopaklah encik a2l1e bila si Amyz mahu nonton tiap-tiap minggu~

Khamis, 7 Mei 2009

Bad Dream

I had a very-very bad dream, and I cried like a baby. *sigh*

Rabu, 6 Mei 2009

No Good

I'm not a good writer, neither a good blogger. Far from popular.

Not good at cooking.

No good when singing. Can't act at all~

Not a good driver.

Not a good friend either.

No good in pleasing people. No good ass-kissing too.

Not a good student. Not even in A-List student.

Not a good employee. Not achieve any award in work field. Mean - I'm no good.

No good in programming.

No good in marketing and selling things to people.

No good in convincing people at all.

No good in there.

No good in that.






But I really hope. Really-really hope. I can be a good wife.

Rabu, 29 April 2009

One Tree Hill



One Tree Hill. Satu-satunya siri TV yang aku ikuti sejak musim pertama lagi. Tak banyak siri TV yang aku suka follow. Sebabnya, aku selalu miss weekly episod, sama ada lupa atau TV suka-suka tukar siaran, atau aku selalu keluar merayau. Ngeee..

Antara sebab-sebab aku meminati One Tree Hill ni ialah:



1. Watak utama. Lucas Scott (Chad Micheal Murray. Dalam season pertama atau kedua (aku kurang ingat), Lucas secara naratif meng-quote tulisan-tulisan penulis terkemuka dunia pada permulaan setiap episod. Sebab Lucas Scott suka membaca dan sedang berusaha menulis buku. Masa aku rasa, peh - bestnya Lucas Scott ni~

Lucas: (voiceover) There is a tide in the affairs of men, which taken at the flood, leads on to fortune but omitted, and the voyage of their life is bound in shallows and mesires. On such a full sea are we now afloat and we must take the current when it serves or lose the ventures before us.
- Julius Caesar




2. Sophie Bush yang memegang watak Brooke Davis dalam One Tree Hill adalah seorang yang sangat cantik dan sexy! Ada lesung pipit bila senyum dan suara yang serak-serak basah menambahkan lagi aura sexy nya. Ferr..

3. All about relationship. Antara mak - anak, antara kawan - kawan, antara ayah - anak. Tentang harapan. Tentang cita-cita. Passion in game - dalam cerita ini Basketball adalah cita-cita mereka. Dan of course, tentang cinta.



4. Seni. Peyton merupakan seorang yang sukakan seni. Dia pandai melukis. Dan menghargai muzik. Di dalam bilik Peyton ada gambar-gambar yang dia lukis. Dan beratus-ratus piring hitam yang menjadi koleksi.

Banyak lagi yang aku suka tentang One Tree Hill. Tiap kali episod, ada saja yang menyentuh hati. Belum lagi yang sedih yang boleh buat aku meleleh. Emotional tau!

Baru habis tengok One Tree Hill season 5 yang aku buat rasa sangat teruja nak beli DVD season 6. Punya minat sampai buat koleksi DVD tu~ Hehe.

Selasa, 28 April 2009

Rumah Kecil Kami

Rumah kami, kecil saja. 2 bilik tidur, 1 bilik air. Ada ruang tamu, ruang makan, dapur dan balkoni kecil. Di sayap C, blok U8, kami diam di tingkat atas sekali, tingkat 8.

Rumah ini sekali dengan perabot. Kemudahan yang disediakan pihak Universiti untuk pelajar (Tak mudah sangat pun. Kena bayar sewa bulan-bulan juga~ Haha.) Perabot yang disediakan berupakan meja makan untuk 6 orang, kerusi dan meja ruang tamu, katil, almari baju, almari solek, meja belajar dan peti ais. Tak lupa juga network port untuk surfing 24jam. Peh. Cool juga.

Kami lengkapkan rumah kecil ini dengan TV dan meja TV. Encik A2l1e pasang Astro sebab malas nak keluar bila ada bola (especially bila ada game MU). Ada komputer dan meja komputer. Dapur pun sudah aku lengkapkan dengan dapur gas, tong gas, ricecooker, electric kettle dan lain-lain barang dapur yang kebanyakannya hadiah kahwin. Dan mesin basuh pun sudah dibeli sebab malas nak hantar dobi setiap minggu. Hihi. Alhamdulillah. Lengkap rumah kecil ini.



Aku tak berapa pandai nak dekorasi. Jadi aku hanya ada satu balang bulat yang aku isi bunga dan daun kering berharuman diletakkan atas TV. Bila rajin, aku nyalakan aromaterapi. Satu balang panjang, aku isikan bunga tulip di letakkan di sudut tingkap antara ruang tamu dan ruang makan.

Aku print gambar kahwin sebesar block poster dan tampalkan di dinding belakang TV, di ruang tamu. Not much I can do with this home, lagipun kami hanya menetap untuk setahun saja. Jadi aku malas nak dekorasi cantik-cantik. Asal rumah sentiasa kemas dan bersih, itu sudah memadai. :-)



Gambar bilik mana boleh tunjuk. Rahsia rumahtangga tu~ Ahaks!!

Isnin, 27 April 2009

Lepas Exam, Amyz Mahu Buat Apa?

Last paper on Sunday, 26 Apr. Pengkomputeran Pintar. Tajuk pun dah boleh buat hilang akal sekejab. Habis exam pukul 5 petang. Sedikit frust sebab apa yang dibaca tidak keluar. Huhu. Tapi, tak mengapa. Tengok nanti keputusannya bagaimana. Mudah-mudahan OK.

Lepas exam.. Pergi Jusco dulukk!! Hehehe.

Lepas exam mestilah cuti. Maka bermulalah cuti aku dari 27hb April - 5 Julai. 2 bulan. Jadilah aku surirumah sepenuh masa. Haha.

Selain dari jadi surirumah. Walaupun begitu, aku tidaklah sepenuhnya cuti kerana aku ada ambil 1 kelas bagi sesi semester pendek bagi memenuhi masa cuti. (Kekonon rajinla tu~)

Disamping itu, aku akan memulakan membuat sistem untuk PSM II. Sistem Pemantauan Projek dengan menggunakan ColdFusion. Ini merupakan satu cabaran kepada programming skill gue. Fuh! Fuh!

Dan juga, aku buat projek membangunkan laman web untuk sebuah sekolah. Bestnya dapat buat web. Dah lama tak buat web. Hehe.

Lain tu, tolong la sikit-sikit buat format komputer, laptop. Tolong encik A2l1e.

Sebelum tu, release tension exam dengan enjoykan diri barang sehari dua. Karoke ka. Mandi laut ka. Tengok Konsert Search ka. Hehehe. ;-)

Info : Search Di Awan Biru. Stadium Tertutup MBJB. 9hb Mei.



Dan, Amy Z! untuk jadi seorang surirumah yang baik. Sila belajar memasak dengan lebih baik lagi yach!

Sabtu, 25 April 2009

Saya Suka Twitter

Bahagian tepi kanan blog ini ada tajuk UPDATE, saya letakkan aplikasi Twitter. Twitter membenarkan kita update dari masa ke semasa tentang kita, apa yang kita lakukan, apa yang kita fikir, bila-bila masa - dengan ringkas - just like that.



Saya sukakan Twitter kerana saya boleh baca status kawan-kawan. Kita boleh follow status sesiapa yang ada Twitter juga. Macam entri ini.

Tapi kadang saya malas nak log in ke laman Twitter.com semata-mata nak update status, atau nak tulis apa yang saya fikirkan. Sebab internet di sini sangat lembab dan mandom, bila dah log in dan habis loading - tunggu lama punya pasal, saya dah lupa apa yang saya nak tulis. Duh!

Nasib baik juga, Twitter menyediakan kemudahan Twitter via sms. Saya boleh update Twitter bila-bila masa saja.

Banyak aplikasi yang synchronize dengan Twitter. Macam Facebook, Wordpress, Blogger, del.icio.us, TwitterFeed, TwitThis dan lain-lain.

Satu lagi yang saya suka. Sangat suka. TWITTERFOX! Twitterfox membenarkan kita update Twitter dengan menggunakan browser Firefox tanpa perlu login. Ya. SMS kan kena caj. 20sen tak silap saya. Jika guna TwitterFox, kita boleh update Twitter dengan mudah, ringkas dan cepat. Tak perlu tunggu Twitter page loading (Jika internet selow macam siput..) dan tak ada sms caj. Oh, I like!

Caranya mudah. Jika guna IE, sila switch ke Firefox (Korang ni lahir zaman bila guna IE lagi ni? Haha~).

Dah guna FireFox? Ok. Klik di sini. Klik butang Add To Firefox. Selebihnya, FireFox uruskan. Bila dah install, masukkan nama dan kata laluan Twitter. Hasilnya.. Tadaaa..

Seperti ini.



Yeay! FireFox sudah ada TwitterFox. Lalalala.. Boleh update Twitter sendiri, boleh tengok status Twitter kawan-kawan yang kita follow dan boleh reply status kawan-kawan. Best! ;-)

Satu lagi aplikasi Twitter yang cool, TwitThis. TwitThis membenarkan kita post URL sesuatu entri pada Twitter kita. Kalau mahu cuba, klik di sini.

Till then, Ciouu..

Jumaat, 24 April 2009

Ambik Ko!

Dulu aku selalu tertanya-tanya kenapa orang dah kahwin, selalunya berisi?.

Tapi bila dah kahwin ni, barulah tahu.

Sebelum kahwin, maintain saja 50kg. Sebelum tu, tak pernah cecah 50kg pun berat. Peh! Rasa macam model saja (Perasan!). Cantik je bila pakai kebaya, baju-baju saiz S. Selamba. Tanpa ada ketakutan. Tanpa was-was. Jeans pun saiz 27 tak boleh blah!


Sekarang~ Ambik ko!




55kg?? Baru 4 bulan kahwin.. Huhuhu~

Baju saiz S tak boleh pakai dah sekarang ni. Nasib baik masih dalam saiz M. Saiz jeans pun dah meningkat tapi belum cecah 30 lagi. Fuh! Fuh! Kebaya? Bila pakai pun~ Tak nampak seksi dah~ Yang ku nampak hanya. Tembamnya aku. Tembamnya aku. Huhuhu.

Apa-apa pun, walaupun berat sudah mencecah 55kg (Hope it will stop gain any more~). But still, BMI ku masih berada pada tahap sihat. Maksudnya, beratku masih sesuai dengan tinggiku. (Ayat untuk sedapkan hati dan diri sendiri.. Huhuhu..)



Dah kahwin, mestilah badan naik sedikit kan.. Sebab happy. Sebab makan minum terjaga. Sebab ada orang jaga kita. Pandai tak hubby I jaga I? Hikhik. (Lagi, ayat sedapkan hati dan diri sendiri~)

Nampaknya lif rosak pun tak boleh membantu usaha menurunkan berat badan. Duh! Bila lif nak oke ni!!

Oh, I really-really need to start diet, exercise and eat healthy food~

Rabu, 22 April 2009

Exam. Oh. Exam



Dah jadi student~ Mana-mana pergi pun mesti kena mengadap satu perkara ni. Perkara yang paling dibenci oleh semua student.

EXAM.

Ferrr.. Perkataan tu saja dah menakutkan. Mendebarkan. Membuat nafas turun-naik. Nervous. Tiba-tiba ada banyak rama-rama dalam perut berterbangan. Peh!

Tak boleh lari. Kalau tak ambil exam, macam mana nak graduate? Macam mana nak pakai jubah labuh dan topi empat segi ambil skrol tipu-tipu dari NC di dewan besar, kemudian ambil gambar depan logo besar U tepi jalan serta dapat bunga dan teddy bear dari kawan-kawan dan yang tersayang, kemudiannya ambil gambar dalam studio dengan mak, ayah, adik, kakak, abang, saudara mara yang sekampung datang ramai-ramai tu?

Nak atau Tidak.

Kena hadapi juga perkara yang paling dibenci ini. Exam.

Hari ini paper pertama bagi aku. Orang lain dah ramai start semalam. English. Pukul 2:30 petang nanti. Ada masa lagi. Rilex-rilex baca blog, main facebook, update blog. (Bengong!)

Esok, aku kena kuarantin. Sebab clash 2 paper pagi dan 1 paper petang. Duh!! Kena ambil 3 paper sekali tapi kena kuarantin. Huhuhu. Mau pecah kepala jawab 3 paper berturut-turut ni nanti. Duh!

Hari terakhir exam 26hb. 2 paper. Pagi dan petang. Harap aku boleh jawab semua soalan. Doakan aku berjaya.

Insya Allah. Amin.

Sabtu, 18 April 2009

Phew



Aku rasa kurus sedikit lah~! Huhuhu..


Fakta cepat:
1. Kami tinggal di tingkat 8.
2. Lif rosak akibat kilat sejak Isnin.
3. Network port turut rosak akibat kilat. No internet at home. Sejak Isnin juga.


Fuh! Fuh!

Khamis, 9 April 2009

Bukan Entri Menarik Simpati...

Haihhh..

Dekat-dekat nak exam ni pula demam. Huhu~

Last semester pun sama juga. Asal nak masuk study week saja, demam. First semester pun begitu. Dah nak exam, lagi 2-3 hari macam tu. Demam + gastrik. Nasib baik tak lama, 2 hari saja.

Ni. Demam lagi~ Haiihh.. Semalam lagi dah panas-panas badan, kepala pening-pening, tekak sakit-sakit. Walaupun tekak sakit, ia tidak menghalang aku menikmati donut J.Co Donut di CS semalam. Hehehe.

Ingatkan pagi tadi dah ok. Siap pergi kelas. Daftar subjek. Masuk tengahari dah tak tahan. Badan gigil-gigil.

Sudah tu, terus berjumpa doktor. Kena inject. Sakit woo~ Tangan cramp dan kebas-kebas, sebab tu kena inject. Aku dah la penakut ubat-ubatan. Inject lagi menyeramkan! Duh!! Doktor beri ubat, MC 2 hari (Tak perlu ke kelas esok~ Huyeah!) dan suruh minum 100Plus.

Kesian tak?


note : Sakit ni bagus - menghapus dosa-dosa kecil. Insaf.

Isnin, 6 April 2009

Jadual Seorang Pelajar

2 April 2009
8am - IT Entrepreneur Mid Term - Project Presentation

3 April 2009
3pm - Projek Sarjana Muda 1 Presentation.

6 April 2009
4pm - Computational Intelligent Project Presentation.

8pm - English Oral Presentation.

7 April 2009
5pm - Ethnic Relationship Presentation.

8 April 2009
Cuti - Birthday Sultan Johor

9 April 2009
8am - Internet Computing Project Presentation


23 - 28 April 2009
Final Examination



Fuh. Fuh. Fuh~
Presentation ini membunuh!! Exam lagi 2 minggu!


Penat dan seteresss~ Huhu.

Kenalah dengar lagu Anuar Zain untuk hilangkan seteres~

Khamis, 2 April 2009

Haihh.. Chubby nya.

Ayah, mak, Kak Teh dan Adik datang melawat dari KL ke rumah aku di sini Sabtu lalu. Duduklah mereka di rumah kecil comel ini. Saja datang melawat dan menjenguk anak kesayangan mereka. Ewah! Perasan~ Ihiks!!


Ayah yang suka pakai topi koboi dan Mak



Ayah nak pergi tengok-tengok Tg Piai. Penghujung selatan Benua Asia. Peh. Tempat bertemunya dua selat. Selat Melaka dan Selat Tebrau. Ada Tg Piai Homestay. Mesti seronok kalau dapat stay semalam dua di chalet atas laut.



UTM pula ada pesta konvo dari 26 Mac - 31 Mac. Jadi dapat bawa mereka menikmati kemeriahan pesta konvo UTM yang selalunya meriah dengan kain-kain dan tudung-tudung. Duh!!

Isnin pagi, Ayah, mak dan adik-adik bertolak balik ke KL - Walaupun mereka singgah ke Ayer Hitam untuk membeli belah (lagi?). Sayu rasa hati~ :-( (Emo sikit)

Masa berbual-bual dengan Mak, Mak beritahu Ayah komplen aku makin berisi. Haiiih!! Tapi sumpah, aku belum berisi apa-apa lagi kecuali lemak-lemak yang berkumpul sebab malas nak bersenam. (Pesanan buat B : Bila nak ajak I berjogging? Uhu~)



Uhu. Aku nampak cubby! B nampak kurus. Tapi jangan percaya sebab itu pandangan sisi yang membayangkan seseorang itu nampak kurus. Ngehehehe. Ok~ tudung itu yang buat muka aku nampak chubby~ Huhu.

Isnin, 30 Mac 2009

Tak Ada Apa-Apa

Bila seseorang lelaki diam, dan kita (wanita) seringkali bertanya, "Kenapa?" Dan mereka selalunya menjawab "Tak ada apa-apa." Memang maksud sebenarnya, tiada apa-apa. Nothing. No hidden agenda. Sebab, mereka tiada apa-apa untuk diperkatakan. Jadi mereka diam. Mereka selesa berdiam untuk rasa tenang.

Jadi. Jangan tanya banyak kali laaa.. Karang naik angin karang, dahhhh~ Gaduh lagi. Ferrrr...

Lain situasi. Pabila wanita senyap, dan lelaki bertanya, "Kenapa?" Lalu dijawab, "Tak ada apa-apa." Selalunya, mesti ada apa-apa. Hehehe.


PS: Aku masih belajar~

Jumaat, 27 Mac 2009

Craving yang Membuat ku Drooling

Sekarang ini asyik rasa nak makan macam-macam. Craving. Bila craving tu, rasa kecur-kecur air liur. Drooling. Peh~

Hari tu ada rasa macam nak makan Nasi Ayam, siap tempat spesifik. Bukan nasi ayam kat kedai-kedai biasa saja nieh~ Nasi Ayam kat Gelang Patah weh.. Sambal dia sangat pedas. Tapi sedap amat! Peh! (dah rasa kecur-kecur air liur dah ni). Sedapnya nasi ayam kat Gelang Patah. Nyum nyum.

Pun ada craving nak minum A&W Float Rutbir. Terasa-rasa kesedapan aiskrim dan rutbir yang bercampur-campur. Dah lalu depan A&W dua-tiga kali, entah kenapa tak tersinggah-singgah. Kejab lagi pergi la beli kejab. Lepas habis kelas ni. Hihi.

Tadi pula, dalam kelas ni. Tiba-tiba teringat popia goreng buatan sendiri. Isi popia yang lazat tu terasa-rasa di lidah. Dengan kerangupan kulit popia yang digoreng. Dicicah pula dengan sos. Pehhhh!!

Ok. Ok. Nak balik. Nak pergi kedai. Beli barang-barang nak buat popia. Series craving ni! Nyum nyum.

Jumaat, 20 Mac 2009

Nur Edisi April 2009

Haih..
Malu pula rasanya~

Tetapi apa yang kita selalu buat sebagai hobi pengisi masa lapang, kadang-kadang ada membawa kesan kepada orang lain.

Tak adalah bermaksud dengan blog ini, aku boleh merubah hidup orang lain. Tak juga. Tapi kerana blog ini, pernah mengubah aku tentang persepsi hidup dan mematangkan fikiran. Kerana blog, aku dapat banyak belajar melalui pengalaman orang lain dan ambil sebagai learning process. Yeap, kita ambil yang baik, kita tolak yang buruk.

Kerana blog ini, aku ada ramai kawan, teman rapat dan sahabat sejati. Kerana blog jugalah, aku berjumpa suami aku (Encik a2l1e bukan blogger, tetapi kawan kepada blogger yang merupakan kawan aku~ Wah, panjangnya cerita.. Bagaimana berputik cinta? Not through blog, tetapi itu dah masuk cerita lain. Maybe will tell ya next time~)

Banyak kisah terselit disebalik kisah 'Blog dan Aku' ini. Banyak yang manis, tak kurang yang pahit. Namun itulah kita katakan sebagai kehidupan.







Rabu, 18 Mac 2009

Oh, High Heel

Oh, I love high heel! Di sini saja koleksi kasut tinggi aku lebih dari 5. Aku memang suka pakai high-heel. Selalunya aku prefer pakai kasut wedges. Pun begitu, ia tetap tinggi dan menyebabkan tekanan pada kaki.

Risiko memakai kasut tinggi seperti yang dinyatakan dalam gambar di bawah.

click to enlarge
Kredit : Ikoko

Since belajar ni, jarang pakai kasut tinggi. Pakai pun sekali-sekala, terutama waktu keluar bershopping, ke kompleks, tengok wayang dsbgnya. Tetapi bila balik rumah, kaki terasa stress dan tertekan. Huhu.

Kesian kaki aku. :-(

Selasa, 17 Mac 2009

Kondem..

Sekarang, selain dari aku sedang happy-happy dengan B dan new life aku, walaupun stress dengan PSM.

Aku juga sering perhatikan orang. Terutama di sekeliling aku. Buat pemerhatian dan analisis sendiri.

Terlalu ramai orang di sekeliling kita ini suka benar merendah-rendahkan orang lain. Bila buat bagus, dikata menunjuk. Bila salah lagilah dikutuk.

Aduhai..

Bagaimana mahu maju jika tiada kata sokongan padu dari kawan-kawan sekeliling sebagai pembakar semangat untuk berjaya?

Bagaimanalah mahu maju begitu?

Aku ini jenis akan support apa pun kawan-kawan aku buat. Aku rajin bagi pujian pada orang yang melakukan sesuatu perkara. Bila gagal tak mengapa, kerana ada ruang untuk memperbaiki di masa depan.

Bukannya sakit pun bagi support dan pujian kan? Bukan luak pun berikan semangat dan kata-kata yang menyenangkan hati? Bukan salah pun.

Yang suka kondem tu kenapa? Pelik lah..

Nah. Baca cerita ni. Jangan suka kondem orang. Tak baik.

Efek Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif

Sebaiknya kita semua mulai mengendalikan Kata-kata yang keluar dari mulut kita dengan Kata-Kata yang Positif dan Baik. Setelah mendengarkan info tentang pengaruh Kata-Kata Negatif terhadap Air yang ditulis dalam buku " The Hidden Messages in Water " karya Masaru Emoto dan pada halaman 31 buku tersebut disebutkan tentang banyaknya orang yg melakukan percobaan, saya pun tertarik untuk melakukannya:

1.Tempatkan sisa yg sudah didiamkan semalaman kedalam 2 bekas dgn jumlah yg sama, kemudian ditutup rapat.
2. Masing-masing di label yg berisi kata2 sbb:
3. Bekas A : " Kamu Pintar, Cerdas, Cantik, Baik, Rajin, Sabar, Aku Sayang Padamu, Aku Senang Sekali Melihatmu, Aku Ingin Selalu di dekatmu, I LOVE YOU, Terima Kasih.
4. Bekas B : " Kamu Bodoh, Jelek, Jahat, Malas, Pemarah, Aku Benci Melihatmu, Aku Sebel Tidak mau dekat dekat kamu "
5. 2 Bekas ini saya letakkan terpisah dan pada tempat yg sering dilihat, saya pesan pada istri, anak, dan pembantu untuk membaca label pada bekas tersebut setiap kali melihat bekas2 tersebut.
6. Dan inilah yang terjadi pada nasi tersebut setelah 1 minggu kemudian :
Nasi dalam bekas yg di bacakan kata-kata Negatif ternyata cepat sekali berubah menjadi busuk dan berwarna hitam dgn bau yg tidak sedap.

Sedangkan Nasi dalam bekas yg di bacakan kata-kata Positif masih berwarna putih kekuningan dan baunya harum seperti ragi.

Kalau di buku di katakan ada yg mencoba dgn tiga botol dimana botol ketiga tidak di beri label apa2 alias diabaikan / tidak diperdulikan, dan ternyata beras dlm botol yg diabaikan membusuk jauh lebih cepat dibandingkan botol yg dipapar kata " Kamu Bodoh".

Bayangkan apa yang akan terjadi dengan anak-anak kita, pasangan hidup kita, rekan-rekan kerja kita, dan orang-orang disekeliling kita, bahkan binatang dan tumbuhan disekeliling kita pun akan merasakan efek yang ditimbulkan dari getaran-getaran yg berasal dari pikiran, dan ucapan yang kita lontarkan setiap saat kepada mereka.

Maka sebaiknya selalulah sadar dan bijaksana dalam memillih kata-kata yg akan keluar dari mulut kita, demikian juga kendalikanlah pikiran-pikiran yg timbul dalam batin kita.

THE END.

Isnin, 16 Mac 2009

Aku dan Cinta

Ini entri yang sangat jiwang tahap dewata-raya yang tidak terhingga.

Aku wanita~ Aku ini, emotional. Melankolik. Sensitif. Manja. Romantik. Semua itu masih ada dalam aku. Dari dulu lagi. Semenjak azali. Dan dalam hati yang penuh cinta, kasih sayang.

Kerana apabila aku sayang seseorang. Aku akan sayang sepenuh jiwa raga aku. Aku menyinta seperti aku jatuh cinta pada kali pertama.

Setiap apa yang dia lakukan untuk aku, aku jatuh cinta pada dia berulang-ulang kali. Over and over again.

Dan perkara yang dia lakukan untuk aku terlalu banyak. Terlalu banyak sehingga aku bertekad mahu hidup bersama dia, tak mahu melepasnya. Sanggup berkorban apa saja demi cinta, demi dia.

Cinta itu dia.

Tuhan, restukanlah hingga ke syurga..




Byk dengar lagu Usher. Haha.

Khamis, 12 Mac 2009

Berjalan-jalan di Safari

Kalau berkereta dari kolej ke fakulti, kadang-kadang nampak monyet. Bergayut di kabel elektrik. Senang hati.

Ok.

Lepas tu ada kandang rusa pula dekat pintu masuk utama.

Hmm. Menarik. Menarik.

No to mention biawak-biawak yang berenang dengan senang lenang di bawah longkang ala sungai kecil di bawah bangunan CICT.

Aku rasa macam terdengar-dengar dialog mendiang Steve Irwin. "Woooww.. Look at that alligator. It so beautiful!!"

Oh. Lupa satu lagi.

Hari itu sedang melihat bintang dari balkoni rumah, tiba-tiba muncul 2 ekor khinzir dari entah mana. Berjalan-jalan.

Menarik bukan?

Rasa macam hidup dalam zoo err atau lebih tepat lagi safari kot. Sebab zoo banyak kurungan. Haiwan-haiwan kat safari bebas-bebas. Safari lebih tepat.

Hihi.

Rabu, 11 Mac 2009

Rindu..

Lihat titis-titis hujan yang membasahi kaki
waktu ku berdiri tepi balkoni

Tika petang dan mendung.
Lalu hujan pun turun.

Hujan itu membawa kenangan lalu.
Jauh..
Jauh nun di sana.
Ayah dan bonda.
Kakak dan adik.
Kawan dan taulan.

Dan jiwa ku diselubungi rindu~

Selasa, 10 Mac 2009

Sayang Di Sayang

Angin menderu
Dahan jatuh menimpa batu
Guguran...

Angin menderu
Dahan jatuh menimpa batu
Guguran...

Murai terkejut berkicau-kicauan
Langit mendung diliputi awan
Alamat bumi disirami hujan

Hatiku rindu
Orang jauh tak lupa dari
Kenangan...

Hatiku rindu
Orang jauh tak lupa dari
Kenangan...

Fikiran kusut berisau-risauan
Sakit untung ditinggalkan abang
Ibarat kapal tidak berhaluan
Sayang di sayang

Isnin, 9 Mac 2009

Begitulah Lelaki

Dah lama tak menulis macam artikel di dalam majalah EH. Hihi.

Walau bagaimana kau cuba untuk fahami dia. Sampai bila-bila, kau, wanita, tak akan dapat memahami dia sepenuhnya. Rahsia hatinya seolah lautan yang dalam yang sukar kau selam untuk mengetahui isinya. Apatah lagi untuk meneka apa yang bermain di fikiran mereka.

Lelaki. Begitulah mereka. Penyimpan rahsia terbaik di muka dunia. Tidak seperti wanita. Oh. Bukan aku mahu memperkecilkan wanita di sini. Aku juga wanita, sayang. Apa yang kau rasa, aku telah merasanya.

Kadang lelaki begitulah. Jika diam, biarkan dia diam. Walaupun kita tidak faham mengapa dia diam, dan diam itu sangat menyeksakan kita. Kita biarkan. Dia perlu ada masa untuk dirinya sendiri. Dan dengan cara itu, dia tahu, kita memahami dia.

Dan lelaki memang begitu. Tidak selalu mempamerkan emosi, sayangnya secara terang-terangan. Baginya, suatu seperti itu sangat berharga dan tidak boleh ditunjukkan selalu. Dia sangat menghargainya dan akan ucapkan sayang dan cinta pada waktu yang dia rasa perlu. Cuma kita lah yang selalu tertunggu-tunggu kata cinta darinya. Dah begitulah lelaki. Tiada apa pun dapat merubahnya.

Lelaki dan egonya tidak dapat dipisahkan. Memang begitu. Sukar untuk merayu egonya yang tinggi. Jangan sesekali mencabar egonya. Jangan mencabar dirinya. Jangan cuba. Dia tidak akan berpaling pada kamu lagi. Kita wanita, penuh kelembutan. Rayu egonya dengan lembut kata-kata sebagai senjata yang kita ada. Kita wanita, juga ego. Jika terlalu ego, lelaki tak akan merayu kamu.

Jadi begitulah lelaki. Apa yang perlu kau lakukan hanyalah memahami.. :-)

Jumaat, 6 Mac 2009

Hormonal

Aku memang extra-estrogen ni, masa-masa inilah level emotional dah sama tinggi dengan KLCC.

Buat masa ini sedang menahan seberapa banyak yang boleh. Walau rasa yang bercampur-campur ini rasa nak meledak dari dada.

(Mengeluh. Tapi tak baik kan?)

Biarlah.. Biarkan.. Biarlah..

Khamis, 5 Mac 2009

Bukan Seperti Dulu

Dulu lain, sekarang lain.

Jumaat, 27 Februari 2009

Semester Ini

Semester ini agak kelam kabut. Gara-gara awal semester hari tu, baru diumumkan majoring yang aku pilih tidak ditawarkan. Dan nama telah dimasukkan ke majoring yang lain. Software Engineering. Ferrr.

Dan aku sudah mahu buat Projek Sarjana Muda I semester ini. 3 kali tajuk aku ditolak oleh Jawatankuasa PSM. Sudah tertekan di situ. Sangat.

Tajuk terakhir diterima. Dan aku diselia oleh Ketua Jawatankuasa PSM itu sendiri. Expectation sangat tinggi oke! Tekanan.. Tekanan..

Subjek-subjek semester ini, 17 jam kredit semuanya. 2 subjek majoring yang stress dan 4 subjek biasa-biasa, serta 1 subjek membunuh iaitu PSM~ Huhuhu.

Nak menangis!!!

Isnin, 16 Februari 2009

Powernya Powerpoint

Mana-mana subjek pun, lebih-lebih lagi subjek 2 kredit. Mesti kena buat presentation. Presentation dan powerpoint. Bab presentation tu tak kisahlah. Kalau subjek English, kenalah speaking London. Yes, No, Alright, Thank you. Selainnya, cakap Melayu. Tak kisah sangat nak present ni, seronok dalam nervous. Ye. Presentation selalu buat aku nervous. Bodo lah!

Poin utamanya, bagaimana nak buat presentation dengan baik dan powerpoint yang baik.

Powerpoint, sepatutnya hanya ada poin-poin penting presentation - dimana ia akan diterangkan dengan lebih lanjut oleh si presenter. Dan powerpoint yang baik adalah powerpoint yang ringkas, kemas, tulisan yang terang dan nampak profesional.

Bukannya apa. Biasalah budak-budak. Diorang letak semua fakta, semua ayat dalam powerpoint sehingga tulisan jadi kecil. Dan apa yang mereka lakukan adalah membaca semula ayat-ayat tersebut. Macamlah pelajar lain tak pandai baca apa yang tertera di layar. (Keji gila aku kutuk ni.)

Tak kisahla tu. They will learn the lesson later~ :-)

Kemudiannya, powerpoint yang penuh dengan animation dan glittering things, ada benda berpusing-pusing dan bergerak-gerak. Yap. Memenuhi setiap ruang kosong yang ada. Gerak-gerak. Blinking-blinking.

Sampai aku rasa pening-pening. Duh!!

Animation is good. But too much of it. No.. Ianya jadi annoying. Sangat.

Tetapi, apabila this coming presentation, bila pensyarah berkata, powerpoint yang menarik, ada animation and so on, akan diberi markah lebih. Aku macam errr..

Owhhh.. No wonderlah student jadi begitu.

Ye lah. Ye lah. Nanti aku letaklah animasi rama-rama terbang dalam setiap slide presentation aku nanti. *roll-eyes*

Khamis, 12 Februari 2009

What's Up?

Duduk di sini, macam berada di timur tengah. No worries. Tiada bom-bom yang meledak. Cuma jiran-jiran aku kebanyakannya dari Pakistan, Iran dan mana-mana lagi. Muka diorang sama je patternnya. Aku pun tak tahu diorang dari mana.

Aku rasa ada family dari Pakistan ko. Diorang cakap hindustan. Peh! Aku rasa macam kat Bollywood pun ye juga.

Jiran paling serupa pun, dari Indonesia.

Ada juga la orang kita yang duduk situ. 2-3 family yang aku nampak. Tapi sumbung. Huh! At least, jiran-jiran pakistan aku tu, senyum gak bila satu lif ke, ape ke. Sumbung kunun!

Bila balik kelas malam. Pak arab-pak arab ini berkumpul di tengah-tengah parking, as if tiada kereta akan lalu, bersembang dalam kumpulan mereka dengan meriahnya. Aku kadang takut gak nak berjalan seorang bila diorang berkumpul ramai-ramai macam tu. Seriau beb. Aku perempuan. Lawa pula tu.. Ok ok. Tak setanding dengan perempuan dari sana la. Diorang lagiii lawa.

Dan wanita mereka yang berkelubung hitam. Bila memandang aku atas bawah, macam aku ni bogel. Oh. Tahulah aku hanya pakai jeans, t-shirt dan tudung simple saja. At least aku pakai baju. Ok ok. Diorang tengok aku macam aku ni alien je. Duh!

Bila mereka masak, aku pun tak tahu masakan apa yang mereka masak. Aku boleh tahu bila mereka masak meggi atau spegeti je. Lain-lain aku tak boleh teka. Aku perhatikan mereka prefer makan masakan yang dipanggang. BBQ.

Ada sekali jiran bawah buat BBQ, asapnya ke atas. Aku dah fikir nak telefon bomba sebab takut rumah di bawah terbakar. Lawak betul.

Mereka ada anak-anak. Peh. Diorang ni hyperactive. (Nak cakap nakal tak boleh, sebab aku belom ada anak lagi. Nanti terkena kat anak aku pulak).

And diorang tak manjakan anak diorang, aku rasa. Kalau anak diorang menangis, dibiarkan sampai budak tu senyap sendiri. Jadinya budak tu meraungla kuat-kuat seberapa lama yang boleh, sampai aku nak tido pun tak dapat. Adeh.. Adeh..

Tak kisahlah. Lama-lama dapatlah aku biasakan diri. Memula je rasa macam berada dalam budaya yang terkejut. Hehehe.

Khamis, 5 Februari 2009

Sedihnya

Semalam, aku dan adik-adik ke Simpang Renggam untuk menemuramah usahawan berjaya bagi memenuhi keperluan subjek Keusahawanan.

Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar.

Banyak perkara yang dikongsi oleh usahawan tersebut. Termasuklah memberi nasihat kepada kami. Memberi pendapat tentang pelajar melayu. Oh sedih. sedih.

Dan hari ini, aku menyaksikan betapa benar kata-kata usahawan tersebut.

Pelajar melayu.

Isu ini dah muak sebenarnya. Pelajar melayu malas. Pelajar melayu asik rilex. Pelajar melayu asik mahu dibantu. Oh. Muak. Muak.

Sebab kalian tidak lihat seperti mana aku lihat di UTM ini. Bergaul dengan pelajar-pelajar melayu. Melihat pelajar-pelajar melayu.

Hai layu nya lah.

Barulah masuk U. Lagaknya bukan main. Tak hormat kat pensyarah yang sedang bercakap di depan. Mereka di belakang boleh bercakap dan ketawa dengan kuat. Sedih. Sedih. Sayang seribu kali sayang. Peluang tidak diambil dan diguna sebaik-baiknya.

Aku bersyukur kerana ada juga yang tidak begitu. Sejuk hati tengok pelajar melayu yang berusaha sungguh-sungguh mahu berjaya. Macam adik-adik aku ini. Mahu sentiasa dapat A+ dalam setiap subjek. Alhamdulillah.

Moga-moga, melayu tidak layu lagi~ :-(

Khamis, 22 Januari 2009

Dah Kahwin Pun, Bestfriend Tetap Bestfriend

Ada waktu-waktu, aku rindu sama kawan-kawan baik aku. Rindu lepak-lepak dengan korang. Rindu nak bergelak-gelak dengan korang. Rindu nak bershopping dengan korang. Rindu kan semua tu.

Jauh ni. Kat Johor. Tak dapat nak lepak macam dulu kan? :-)

Walaupun status dah berubah menjadi isteri orang, tapi kita ni still need kawan baik around us. Nak bercakap ke, nak tukar2 resepi ke, nak minta pendapat ke, nak buat joke yang tak boleh dikongsi ngan suami. Macam benda yang kita buat sebelum kahwin dulu. Girl's Things.

Nett pun dah pindah jauh. Lagi jauh dari aku. Tapi dia rajin turun KL, tak rajin turun Johor. Bluehh!

Tapi semua tu tak tercapai sebab kerana jarak yang jauh. Kalau dekat ni, boleh je nak melepak dengan kawan-kawan baik ni. No hals punya. Lebih-lebih lagi kalau satu tempat kerja. Ferrr.. Boleh melepak dengan Kak Ila, Kak Ina, Ida, Kak Noura dalam surau ke, dalam bilik Kak Ina ke, macam dulu2.. Kan? :-)

Kalau dekat. Bebila masa free (dengan keizinan suami la kan.. Tak mintak izin, kena cop derhaka pulak). Ajak Awin lepak2 dengan Lin kat Kopitiam (Ini encik a2l1e boleh je join sekali). Tak pun gi rumah Daun, sama Nida sekali.

Disini menumpang kasih kawan dengan adik-adik ni. Tak apalah. Sedikit sebanyak rindu pada kawan-kawan baik ni, terubat. Nasib baik masih boleh YM, masih boleh berfacebook dengan kawan-kawan. :-)

Khamis, 1 Januari 2009

Hijrah & Tahun Baru

Hijrah.
Sedikit demi sedikit, aku berhijrah untuk berubah menjadi insan yang lebih baik dari tahun-tahun sudah. :-) Insya Allah.

Sudah berpindah dari K9 ke KP. KP menyediakan rumah untuk pelajar yang sudah berkahwin di Uni Selatan ini. Apartment 2 bilik siap dengan perabot dan peti ais. Alhamdulillah. Cukuplah untuk kami yang baru membina hidup ini.

Hijrah ke status isteri ini, aku sedar tanggungjawab besar yang perlu aku pikul bersama tanggungjawab seorang pelajar, pekerja dan anak. Mudah-mudahan dipermudahkan. Encik A2l1e nyata seorang yang memahami. Ayat cliche : Kami dalam proses memahami diri masing-masing. Hurhur.

Tahun Baru.
2009 ini meninggalkan 2008 yang penuh dengan perkara yang unexpected. Bagi aku dan juga beberapa kawan yang lain. Kan Awin kan? Hihi. Aku juga telah menjadi seorang yang unpredictable. Membuka tahun 2008 sebagai seorang pelajar, menutup tahun 2008 sebagai seorang isteri.

2009 ini untuk kami membina hidup baru yang lebih baik sebagai suami isteri. Dan semoga rumahtangga kami sentiasa diberkati dan dirahmatiNya. Insya Allah. :-)

Juga mudah-mudahan juga aku dapat menghabiskan study dalam tahun ini juga. Amin..

Lagu:
Sejak kau wujud dalam hidupku
Semuanya telah terpadam
Bak bayangan yang indah
Di malam purnama
Di telan mentari pagi

Apa disentuh sejarah dulu
Hanya menyakit hati sendiri
Telah ditemukan kita berdua
Engkaulah sinar hidupku
Engkaulah pelita hidupku..


:-) *Senyum*

Cerita Lama Amyz