Jumaat, 28 November 2008

Kecewanya

Benci sangat bila internet slow.

Sebagai pengguna, kita berhak dapat perkhidmatan yang terbaik dari provider bila kita dah bayar every month.

Di Johor, boleh tahan laju juga broadband ni. Tapi di KL ni, ya ampunnnnn~ Kalah zaman dial-up. Katalah ramai pengguna kan. Sepatutnya mereka dapat cater la problem ni. Strimix pun slow juga. Ada masa laju. Ada masa slow. Strimix sepatutnya dapat konsistankan kelajuan internetnya. Entah apa-apa.

Frust ok!!

Ah, tak kira whatever reason pun diorang ada. I dont care. I'm customer. I've pay you every month. I deserve the best service from you guys. Ok!


note : Happy Birthday To My Superhero. :-)

Rabu, 26 November 2008

Amyz's Do

Cuti semester cuma sebulan. Jadi waktu-waktu inilah cik Amyz suka nak manja-manjakan diri. Sebab cik Amyz ni bukanlah lawa sangat. Untuk cantik, Cik Amyz suka buat perkara-perkara mencantikkan diri sendiri. Indulgence, kata orang. Hiks!

Macam facial, skrub, sauna, mask, etc etc..

Ada boleh buat di rumah saja. Jimat sikit belanja. Maklumlah. Student manalah mampu nak pergi Spa. Haha.

Sangat seronok memanjakan diri ni. Bila keluar dari bilik air dengan kulit yang lebih halus dari biasa. Rasa macam ferrrrrr.. Satu kepuasan. Ahaks!

Ada satu perkara yang Cik Amyz suka amalkan (time rajinla tapi~). Skrub badan dengan oat bercampur susu. Buat sendiri di rumah. Kalau rajin amalkan, memang boleh mencerah & menghaluskan kulit. Tapi since cik Amyz ni time rajin saja dia buat. Jadi Cik Amyz tidaklah secerah susu pun kulitnya. Ahaks.

Yang bestnya, lepas skrub badan dengan oat bercampur susu ni. Kulit akan halus serta merta. Dan bertahan jugalah untuk 2-3 hari rasa kehalusan tersebut. Ferrr...

Cik Amyz nak pinjam tempat sauna adik ipar minggu ni. Harap-harap bolehlah membakar lemak tepu dan bolehlah turunkan berat badan dalam sekilo dua. Uhuks~



Oh, selain memanja-manjakan diri. Cik Amyz perlu rajinkan diri belajar memasak ye.. (Adehh.. malasnya nak masak.. Huhuhu.)

Isnin, 24 November 2008

Mamma Mia, Here I Go Again



Aku dah terlambat (sangat) untuk bercerita tentang Mamma Mia lakonan Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth etc ni.

Filem musikal ini walaupun plotnya simple, tapi menghiburkan. Lebih-lebih lagi lagu-lagu yang dinyanyikan adalah lagu-lagu ABBA. Dengar lagu-lagu ABBA terasa nak menari saja. Ia adalah sebuah filem yang menghiburkan.

Seriously, lepas tengok filem ni, kau akan rasa nak dengar semula lagu-lagu ABBA. Sempat juga download lagu ABBA lepas tengok Mamma Mia ni.

Ok saja filem ni. Menghiburkan. ;-) Antara lagu kegemaran dalam filem ni, of course, Dancing Queen. Selain dari itu, aku suka dengar lagu Chiquitita, Voulevouz Vous, Thank You For The Music dan The Winner Takes It All.

Layannnzzz.. Kata cuti kan.. ;-)


Alhamdullilah. Kak Long aku mengandung~ Tahun depan, dapat anak buah lagi. Yeay!!

Ahad, 23 November 2008

Penat

Dah sampai KL semalam. Penat memandu. Oh, betul lagu ni (Keranamu Suhaila - Ways).

"Sakit pinggang aku (memandu).
Dari Kuala Lumpur ke Johor Bahru."

Tapi terbaliklah sedikit, dari Johor ke Kuala Lumpur. Hehe.

Betul. Sakit pinggang. What you expect when you're drive an old kancil? Exceed 100, dah bergegar-gegar steering. Ferrr..

But have to get used to it. Sebab akan selalu berulang alik KL - JB. Hehehe. Ye. Nanti aku tukar kereta baru. Jangan bagitau Kancil. Nanti dia meragammmm~ Ferrr.

Hari ini masih penat~

Rabu, 19 November 2008

Kemas-Kemas

Hmm. Malasnya nak mengemas. Lagi.

Pergi tengok wayang dulu. Pergi jalan-jalan dulu. Tengok-tengok kasut. Makan-makan. Itu-ini. Berlengah-lengahlah~ Nanti esok nak balik nanti, baru nak kelam-kabut.

Baik! Esok saya akan mula mengemas bilik! (Kemas bilik pun kena ambil mood~ Ntah apa-apa.)

Semua adik-adik dah selamat sampai rumah. Nasib baik jiran-jiran ramai yang belum balik lagi. Hiiii. Aku ni penakutlah! Benci betul!!

Selasa, 18 November 2008

Yeay! Exam Sudah Habis

Kertas terakhir semester ini. Kepintaran Buatan - Artificial Intelligent. Pukul 9 - 11:45am.

Alhamdulillah~ Dapat jawab semua soalan dengan baik. :-)

Lega.

OK. Nak kemas-kemas bilik. Masuk barang dalam kotak. Dan hantar baju yang belum dibasuh ke dobi (punya busy study sampai tak sempat basuh baju tu~ Huhu. My bad.)

Yeay, cuti dah start!! Bestnya!


Note Utk Fararafa : Nak email address - email : da_amyz at yahoo dot com. Ada privacy things nak cakap. ;-)

Sabtu, 15 November 2008

Amyz Yang Seteress

Tinggal satu lagi kertas peperiksaan akhir semester ini. Satu saja lagi. Fuh~


Oleh sebab tinggal satu saja lagi kertas, boleh tak saya nak bersuka-ria, enjoykan diri sehari dua ni? Hik~


Aaa.. Seteresss lah exam ni. Seteresss sangat!!! Semester lepas pun tak ada stress macam ni. Semester ni ada 4 killer paper tau. Membunuh sungguh! Huhuhu~



Nak release tension kejablah. Bukan pergi mana pun. Pergi Jusco, tengok-tengok kasut saje~ Bolehkan? Kan? ;-)


PS: Tiap kali saya update di blog, aplikasi Write Note di facebook saya juga akan automatically update dengan mengambil entri terbaru di blog. Sebab saya sudah sync kan antara dua aplikasi tersebut. :-)

Jumaat, 14 November 2008

Dah Lama Tak Buat Tag.

Kena tag dengan Wynn Yasser. Actually Wynn ni classmate waktu sekolah rendah - darjah 5 dan 6. Ke main lama lagi. Lepas sekolah, memang tak dengar apa cerita. Terjumpa fotopages dia. Tu pun melalui fotopages Marcia (Zaman rajin ambil & upload gambar dulu). Hehe. Then dia start blogging. Dari situ aku try tegur. Nasib baik masih dikenali. Kalau tidak, bikin malu saja. Hurhur.

Lama tak jawab tag. Sekali-sekala, layan~ Zassss..

1. The age you'll be on your next birthday:
Humm~ 29. Tau-tau, dah tua~ :-(

2. Place you want to travel to:
Nak buat EuroTrip. Hakhak.

3. Your favorite place:
Rumah di Cheras.
Tepi pantai

4. Your favorite food:
Ikan bakar yang lazat di restoran seafood yang best~ Nyum nyum.

5. Your favorite pet:
Kucing. Cici - dah mati. :-( dan Comel.

6. Favorite color combination:
Red & White

7. Favorite piece of clothing:
Baby-T & Short Pants

8. Your all time favorite song:
The Carpenters

9. Favorite TV show:
FRIENDS, Grey's Anatomy, CSI, One Tree Hills, Desperate Housewife, Ghost Whisperer, Supernatural

10. First name of your significant other/crush:
Tak ingat. Betul, tak ingat dah ni. Haha.

11. Which town do you live in:
Current : Skudai, JB.
Before : Cheras, KL.

12. Your screen name/nickname:
Amy Z! @ Amyz

13. Your first job:
Cashier at supermarket

14. Your dream job:
Tak mahu kerja.. boleh? ;-)

15. One bad habit that you have:
Kuat menangis.

16. Worst fear:
Accident. Hari-hari drive mesti ada rasa takut kalau-kalau teraccident. Ferrr..

17: Things you'd like to do before you die:
Buat amal jariah / bersedekah banyak-banyak.

18. The 1st thing you'll buy if you get $1,000,000:
Shoes!! Lepas tu bagi 1/2 kat Mak & Ayah. Beli rumah. Invest. Melancong. Shopping lagi dan lagi dan lagi dan lagi.

19. Your husband/wife:
Bakal Husband adalah ...~ Jeng. Jeng. Jeng. Hikhik.

Nak tag :

1. Cik Nida.
2. Darekampo.
3. Kelambu.
4. Atiqah.
5. PhuYing.

Rabu, 12 November 2008

Ini Template Sementara

Sebab tangan tak pandai duduk diam-diam. Asyik nak menggodek itu ini, akhirnya ter-stuck dengan template ni. Template ni ok. Tapi tarikh update di imej kalender itu tidak kelihatan. Nak tukar template lain, tetapi blogger ada error. Kena tunggu for a while before upload template lain. Ferrr..

Inila akibatnya orang yang sepatutnya study, tetapi pergi upload template~ Duh!


Kemaskini sedikit:
Tiba-tiba tadi termenyanyi lagu Aku Wanita - Siti Nurhaliza. Merelip-merelip Tok Siti tu masa Anugerah Skrin. Anggun. Kagum walaupun aku tak minat dia sangat. Tapi, itu rezeki dia kan? Asalkan dia bahagia.

Oh, dalam lagu Aku Wanita tu, aku suka part ini:
Aku wanita aku kaum hawa. Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta. Selayaknya manusia
Apakah salah jika aku menyinta. Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati. Belahan jiwaku ini..


Owwhh..


BTW, cerita tentang Sajak Kematian. Apa kena la orang besar-besar kita ni yang suka sangat takut dengan bayang-bayang sendiri. Katanya, Sajak itu menakut-nakutkan anak-anak yang baru nak naik ni. Entah apa yang dia takut pun aku tak tahu.

Dulu kecil-kecil aku lagi best. Sekolah aku buat teaterikal "Sakaratul Maut" yang di ambil dari salah satu kaset Al-Arqam. Fuh. Gerun jugalah. Siap pakai-pakai kain kafan segala. Tak terjejas pun akidah aku..? Deng!

Ntah apa-apa lah~ Menyampah aku nak baca suratkhabar macam ni. Baik aku baca gossip Dato K hadiahkan BMW kat Rozita Che Wan. Harharhar.

Selasa, 11 November 2008

Dengar Radio

Malam-malam waktu menelaah, dengar juga radio menerusi SEW810i tersayang ini. Selalu tukar-tukar station. Mahu dengar lagu yang sedap didengar saja. Owh, no wonderlah kawan aku cakap pening dengar radio di kereta waktu pergi dan balik kerja dulu. Suka sangat tukar-tukar station.

Di Selatan ini boleh dengar station Singapore. Suka layan Class '95. Banyak lagu-lagu oldies. Dengarlah lagu-lagu lama. Best. Layannn~~

Selain dari itu, dengar MixFm dan HitzFm. Lagu lama dan baru campur-campur. Layannn juga~ Paling favorite MixFm lah.

Untuk lagu melayu, since di sini aku tidak dapat dengar KLFM. Aku layan SinarFM. Layan lagu-lagu oldies lagi feeling. Alleycats ke, Kenny-Remy-Martin ke, Ebiet G ke, Wings ke, Search ke. Layann~~

Layan juga LiteFm dan RedFm. Tukar-tukar antara station itula. Kalau lagu tak best, tukar station lain.

Tetapi rasa sedikit annoy dengan orang yang suka sangat beri dedikasi pada orang lain menerusi sms/telefon di radio. Mak di dapur, kakak sebelah rumah, sepupu depan mata, kawan satu pejabat pun mahu diberi dedikasi. Atau pada kekasih yang baru saja kejap tadi makan bersama, mahu diberi dedikasi siap dengan "mwahs dengan 23 tanda seru " Ferrr.. Aku yang dengar yang rasa malu. Huhu. Bukan tak boleh, tapi ah, malas cakap. Fikirlah sendiri..

Ahad, 9 November 2008

Oh, No!

Tadi, saya sedang mentelaah apabila tiba-tiba saya rasa pening-pening. Huruf-huruf dan angka-angka di buku catatan saya menjadi kabur-kabur.

Saya cuba alihkan perhatian saya kepada laptop, membaca satu dua blog, atau suratkhabar atas talian untuk memastikan pandangan saya tidak terjejas.

Malangnya, mata saya terasa berpinar-pinar demi ayat-ayat dari Utusan Online saya baca. Saya mengurangkan kadar pencahayaan skrin laptop ke tahap yang paling bawah sekali.

Mata saya masih berpinar-pinar.

Sekarang, saya terpaksa memakai cermin mata yang lama tersimpan di dalam laci. Cermin mata yang hanya saya gunakan apabila memandu di waktu malam sahaja. Sebab saya sangat alah dengan silau lampu kereta. (Itupun bila ingat saja pakai. Bila tak ingat, tak pakailah~)

Nampaknya pening-pening saya sedikit berkurangan, hilang sedikit rasa mata yang berpinar, tulisan nampak jelas. Tetapi tidak hilang terus, masih rasa pening, dan kadang-kala berpinar-pinar, apabila membaca sesuatu rencana yang panjang, contoh berita Abby dan Norman bertengkar di Lokasi Gerak Khas. Duh!!

Mata saya sudah rabunkah?

Oh, No! Saya tidak mahu memakai cermin mata permanently~ Huhu.

Khamis, 6 November 2008

November Datang Dengan Hujan Dan Aku Pun Menangis Mendengar Lagu November Rain

Lagu itu dialih bahasa Melayu dan menjadi lebih syahdu.


So if you want to love me
then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain


versi Po:
Jika kau masih mahukan cintaku
sayang, janganlah menjauh
atau aku mungkin akan sepi
berjalan sendiri di dalam dingin hujan November ini.



Ya. Aku sentiasa melankolik. Dari dulu.
Itu aku~

Owh. Aku patut tidak mendengar lagu-lagu hiba lagi.

Rabu, 5 November 2008

Aku Benci Orang Potong Q

Aku benci sangat dengan kaf lam ya nga yang potong queue aku masa aku tunggu giliran nak order McD. Aku benci staff McD yang membenarkan perkara itu berlaku.

Aku sangat benci ibu bapa yang menyuruh anaknya ke depan pabila sampai giliran aku untuk membayar parking di kaunter. Potong barisan aku dengan cepat-cepat menyerahkan tiket untuk melunaskan parkingnya. Cepat-cepat berlari ke ibu bapanya. Anak diajar potong barisan sedari kecil. Besar esok, tak pandai nak hormat orang lain. Aku juga benci staff JJ yang membenarkan perkara itu berlaku.

Aku prefer bayar parking di mesin. Dan aku prefer beli McD di pandu lalu.

Aku benci sangat dengan orang potong queue.

Tak pandai hormat orang lain. Tak ada manner. Tak ada budi bahasa. Tak hormat orang lain!

Jangan Biarkan Aku Menangis Pabila Menonton Filem Sappy yang Bodoh, ataupun Pabila Aku Menangis kerana Aku mahu Menangis..

Love You 'Till The End - The Pogues

I just want to see you
when you're all alone
I just want to catch you if I can

I just want to be there when the morning light explodes
on your face it radiates
I can't escape
I love you 'till the end

I just want to tell you
nothing you dont want to hear
all i want is for you to say
"oh, why dont you just take me where i've never been before?"
I know you want to hear me catch my breath
I love you 'till the end
I love you 'till the end

I love you 'till the end
I love you 'till the end

I just want to be there
when you're caught in the rain
I just want to see you laugh not cry
I just want to feel you when the night puts on its cloak
I'm lost for words
don't tell me
'cause all I can say
I love you 'till the end
I love you 'till the end

I love you 'till the end
I love you 'till the end
I love you 'till the end
(all i can say) I love you 'till the end
I love you 'till the end
I love you 'till the end
(its all i can say) I love you 'till the end
I love you 'till the end
I love you 'till the end

Original soundtrack filem PS: I Love You.

Selasa, 4 November 2008

Tanda Tanya

Aku masih keliru sehingga kini.

Kenapa mesti, pabila kita simpan sedikit rahsia untuk diri kita, maka pelbagai anggapan yang timbul?

Satu demi satu cerita tentang kita, kita akan dengar dari mulut orang. Aduh~

Aku quote ini dari Saharil di dalam ROMLAH:THE UNTOLD STORIES. (Yup, aku dah habis baca Romlah tadi. Owh. Something I can't resist bila dah ada di depan mata. Exam, exam lah. Baca Romlah, tetap baca juga. Haha.)

Tiada orang tahu semua perkara tentang seseorang.

kadang-kadang bila ada yang kita tidak tahu tentang seseorang itu, bila ada lompang-lompang kosong tentang dirinya, kita akan syak yang bukan-bukan. Kita isi setiap lompang dengan apa yang kita faham. Kita akan membuat telahan sendiri, untuk memuaskan hati kita.


Kita selalu membuat telahan sendiri. Kan? Tanpa ada usaha untuk bertanya kepada yang empunya diri. Untuk itu, aku lebih banyak mendiam diri dari memberi pendapat tentang seseorang. Biarlah dia buat apa pun. Kerja apa pun. Pakai kereta apa pun. Asalkan dia tak mengganggu hidup kita.

Namun, mulut orang bukan boleh ditutup. Cakaplah semahunya. Aku lebih suka duduk diamkan diri. Mulut terkunci.

"No comment."

Hihi.

Sabtu, 1 November 2008

Dilema : Salah Ke?

Setiap kali ada jemputan majlis perkahwinan, aku pastinya serba salah apabila memikirkan hadiah manakah yang sesuai untuk diberi kepada pengantin. Takut ada orang lain beri hadiah yang sama. Kalau cadar tak apa la kan? Tilam akan selalu berganti cadar. Kan? Kan? ;-)

Selalunya tetamu ambil mudah dengan pemberian hadiah. Jadinya pengantin baru ini dapat sampai 2-3 hadiah yang sama. Yang mana pada aku, ini satu pembaziran.

Ye la. Siapa nak guna seterika sampai 2-3 buah? Gilo apo? Ok la. Kalau 2 buah, logik la. Kalau tak mahu berebut dengan si suami masa nak menggosok. Ayang gosok kat sana, Abang gosok kat sini. Maksud aku, gosok baju OK! :-p

Di barat, ada budaya menyenaraikan hadiah yang perlu tetamu bawa untuk pengantin. Hadiah dibeli dalam lingkungan harga yang lebih kurang. Tidak membebankan. Bagi mengelakkan duplikasi hadiah. Ok juga kan? Daripada pembaziran berlaku. Membazirkan kawan syaitan. Praktikal apa.

Tapi di Timur terutamanya di Malaysia lah~ kat mana lagi kan? Budaya meminta-minta ini sangat tidak disukai kerana bagi mereka, sungguh tidak sopan pengantin meminta-minta hadiah dari tetamu yang hadir.

Tak salahkan minta hadiah dari kawan-kawan dan tetamu yang hadir? Tak adalah dapat 2-3 hadiah yang sama. Yang mana hadiah yang terperuk di bawah katil dan di-guna-semula untuk diberi kepada kawan yang kahwin kemudian hari. Teruknya~

Fikir dan renungkanlah~ ;-)

Cerita Lama Amyz