Ahad, 28 September 2008

Cik Amyz Ada Misi

Terhapus sudah kerinduan terhadap lauk masakan tangan mak. Di rumah sungguh manja. Mak masakkan masakan kegemaran. Ayah ke pasar Ramadhan, beli kuih kegemaran. Oh, syurganya~

Alangkah indahnya, kalau di kolej pun begini juga. Hihi. Manjanya cik Amyz!

Tapi tak adalah sampaikan makan pun berhidang segala di depan mata. Semanja-manja (malas) cik Amyz tetap menolong di dapur, walaupun sekadar menumis rencah atau membasuh pinggan mangkuk.

Dan, walaupun boleh makan sebanyak mana yang cik Amyz mahu, cik Amyz tak boleh nak melanggar misi utama cik Amyz, iaitu berdiet.

Ye. Diet amat penting untuk cik Amyz pada masa ini untuk masa hadapan.

Makanya, di hari raya juga cik Amyz perlu mengawal keinginan makan-makan walaupun hidangan seperti lemang, ketupat dan rendang adalah sesuatu yang cik Amyz can't resist. Huhuhu.

Anyway, cik Amyz mengucapkan salam Aidifitri kepada semua. Harap maafkan segala tulisan-tulisan yang menyinggung perasaan dan emosi. Dan mendoakan agar anda semua berbahagia di Aidilfitri. :-)

Jumaat, 26 September 2008

Balik Kota

Orang balik kampung. Aku balik kota. KL. Phew~

Penat memandu dari selatan belum hilang lagi.

Raya hanya pada minggu depan. Tak perlu teruja lagi.

Selasa, 23 September 2008

Bersosial

Aku tak suka bersosial sangat. Aku mungkin ada ramai kawan, tetapi aku hanya punya 2-3 orang kawan rapat sahaja. Yang lainnya hanya kawan biasa, mungkin kawan sekelas, kawan sepejabat, kawan se-blog, dan sebagainyalah.

"Mengumpul kawan" bukannya termasuk dalam hobi aku. Aku suka ada kawan, mengenali kawan baru, cuma aku sangat memilih dengan siapa aku berkawan.

Lecture aku pernah bagitau, kita pilih dengan siapa kita bergaul untuk membentuk diri kita. Betul. Bergaul dengan orang baik, kita jadi baik. Bergaul dengan orang pandai, kita jadi pandai. Kan?

Jadi, sebab itulah aku hanya ada satu sahaja akaun network-friends di alam saiber ini. Facebook. Dulu, bukan aku tak ada MySpace atau Friendster. Ada. Akaun MySpace aku padam setelah aku kenal Friendster. Lagipun aku tengok MySpace macam disaster saja - baik interface atau penggunanya. Haha. Friendster lebih baik dari MySpace. Aku lama di Friendster. Sejak 2002. Kebanyakan kawan-kawan aku ada Friendster. Lebih senang di situ.

Cuma bila aku kenal Facebook. Aku suka interface Facebook. Aku senang dengan privacy yang Facebook provide. Walaupun banyak application yang aku rasa sedikit rimas - tapi kita boleh pilih sama ada kita mahu atau tidak kan? - Aku rasa Facebook lebih profesional. Bila akaun Facebook aku dah establish, aku delete Friendster (Gudbye Friendster, I know I always have fun with you - but I already have new friend-network. So, farewell dear..)

Dan aku tidak akan layan apa-apa network friends yang lain seperti Tagged, WAYN, Hi5 dan lain-lain. Serius, aku malas nak layan. Banyak kerja lain nak buat weh~ :-p

Khamis, 18 September 2008

Ini Juga Satu Kritikan.

Lelaki memang suka criticize apa saja tentang perempuan, atau apa yang perempuan lakukan.

"Awak masak ni masin." - Kritik masakan.

"Tu la, siapa suruh pakai kasut tinggi?" - Kritik ketidak-sempurnaan.

"Naiklah tangga tu banyak kali. Cepat sikit kurus." - Kritik bentuk badan.

Kadang-kadang, mereka just say it out loud, sampai terlupa tentang hati yang perlu dijaga. Terlupa bagaimana untuk berkata dengan baik. Terlupa bagaimana wanita perlu menerimanya.

Ye sayang. Nak kritk/tegur pun ada caranya juga. :-)

Wanita, jarang sekali nak kritik/tegur lelaki. Selalunya cuba terima apa jua sifat/keadaan lelaki itu seadanya. Sehingga lelaki lupa, dia juga tidak sempurna. Tetapi dia rasa sempurna, di mata wanitanya, dia tidak punya cacat-cela.

Tetapi itulah lelaki. Suka nak kritik. Ada saja yang tak puas hati. Ada saja yang tak kena di mata dia. Wife dah layan baik-baik kat rumah pun, boleh cari perempuan lain. Wife dah cantik-cantik pun, pandang juga perempuan lain juga.

Hmmm~

Lain kes pula. Tak kisahlah lelaki atau wanita. Kalau nak cari salah orang, nak cari keburukan orang, memang pandai. Tak nampak pula kain sendiri koyak rabak. Tak mahu cermin diri sendiri macam mana. Tahunya nak cari salah orang saja. Ada fikir tak?

Rabu, 17 September 2008

Wajah Baru

Ringkas dan comel.

Tagline baru untuk layout baru ini. Huarrr.. Berapa ratus kali entah aku tukar layout. Rasanya layout lepas baru saja tukar bulan June/May lepas. Ni dah tukar layout lain pula.

Tak apa. Template yang cun boleh didapati secara percuma di mana-mana. Cuma kena pandai google template yang cantik dan sesuai dengan jiwa-raga kita. Ewah!

Agak-agaklah berapa lama aku boleh kekal dengan template ini ye?

Isnin, 15 September 2008

Puasa Baru 15 Hari. Oke!

Kalau di tempat kerja, time-time macam ni, kemeriahan raya sangat terasa dengan jualan baju raya, kuih raya (Oh, aku teringin sangat nak makan kuih tart nenas, kuih bangkit, bahulu dan batang buruk! Eh, ini bukan cerita tentang kuih kegemaran oke!), lemang raya dan macam-macam lagi dari kubikel ke kubikel. Atau berkumpul di satu kubikel. Atau berjualan di dalam surau.

Masing-masing juga akan sibuk decorate pejabat dengan gantung ketupat-ketupat besar-bagak, pasang lampu lip-lap dan tampal kad raya di dinding pejabat. Kemudian gantung "Selamat Menyambut Aidilfitri" di pintu masuk pejabat. Ferrr..

Dan, di tempat masing-masing akan lawan pasang mp3 lagu raya. Ada seorang akan pasang mp3 alunan Al-Qur'an. Kemudian, secara automatik, lagu-lagu raya tadi terpadam. Harhar.

Tak kisahlah. Tapi poin utama di sini, di pejabat memang meriah dalam menyambut hari raya ni. Rasa seronok tengok masing-masing yang teruja bercerita tentang persiapan raya untuk anak-anaklah, buat kuih rayalah, nak balik kampung suami lah, isteri lah. Ye lah. Aku bujang lagi. Raya di KL pula tu. Manalah rasa excited macam orang ada kampung.

Namun pabila bertukar ke status student ni, yang mengujakan mereka ialah beli tiket bas cepat untuk balik beraya. Persiapan raya, shopping raya ke, tak masuk senarai. Student mana ada duit. Setakat beli baju raya, bolehlah kot. Aku drive kereta balik KL, jadi tak risau pasal tiket bas yang harganya naik sempena musim perayaan yang buat adik-adik aku di sini merungut-rungut tiket mahal. Kasihan. Nak tolong pun tak dapat, dik. Maaflah.

Kalau nak rasa kemeriahan raya di sini, pasang saja lagu raya. Macam sekarang ni, sambil update, sambil dengar suara Anuar Zain nyanyi lagu raya Bersabarlah Sayang (nyanyian asal Sanisah Huri). Sedap sungguh suara Anuar Zain ni. Kenapa Anuar Zain tak nyanyi semua lagu raya? Kan best?

Khamis, 11 September 2008

Things I've Missed.

Adik-adik di sini, semua dah rasa macam nak masak sendiri. Ada berkira-kira nak beli ricecooker lah, dapur kecil lah - Tapi tak boleh juga ada dapur ni. Sebab dalam bilik ada alat pengesan asap. Ye la. Buatnya sedang enak memasak sambal sardin kan, tiba-tiba berbunyi pula alarm. Payah nak menjawab dengan penyelia asrama yang kerek tu nanti.

Semuanya rindu pada masakan mak. Bila beli makanan, di waktu berbuka puasa. Keluarlah cerita tentang apa yang mak masak.

"Mak kite kan, Kak Amy.. Suka sangat masak macam ni.. Bla.. bla.. bla.."

"Kalau mak kite yang masak ni.. Lagi best.."

Yada.. Yada..

Boleh tak nak menangis sekarang sebab rindu sangat dengan masakan mak?

Sebab, sebanyak lautan lauk-pauk, kuih-muih, murtabak, roti john, air berwarna-warni dan macam-macam jenis makanan di pasar Ramadhan depan Fakulti Alam Bina Badan atau Kangkar Pulai atau di Kampung Baru Majidee.

Mana sama dengan lauk yang mak masak. Kan?

Tapi, hari pertama puasa, selepas waktu berbuka. Empangan air mata terpecah jua walau ditahan dikawal sebaik manapun. Ferr.. Malunya! What a confession!

Huhuhu.

Jumaat, 5 September 2008

My Adorable Kids



Muhammad Hariz Afiq dah berusia 4 bulan. Dan pandai tunjuk gusi dan pandai nak bercerita bila orang bercakap dengan dia.



Tiba-tiba, anak buah aku yang seorang ni dah jadi model pula~ Ish Ish Ish.
*Utusan Malaysia, Khamis, 4 Sept*



And the one I miss the most, Atiya Haziah. :-) Mama rindulah!!

Rabu, 3 September 2008

Jom Gelak

Di bulan Ramadhan yang mulia ini, aku cuba untuk jadi orang yang baik. Hehe. Salah satu cara untuk menjadi orang yang baik, adalah dengan menghiburkan kawan-kawan.

Tengok video ini dan cubalah tahan gelak selama empat minit. Sekiranya anda berjaya menahan ketawa, anda adalah orang yang lebih serius dari Batman.



Dicuri dari Oh! Bulan.

Cerita Lama Amyz