Isnin, 30 Jun 2008

Ahad Terakhir di Kuala Lumpur

Ewah! Macam nak pergi jauh sangat. Tajuk melankolik saja. Hurhur.

Semalam keluar bersama Div4s. Tengok Sepi. The movie was good. At least, aku tak menangis-nangis macam tengok Cinta. Haha. Cuma sakit hati dengan gangguan dari pasangan sebelah yang terbisik-bisik tentang filem tu.

"Haa.. lepas ni kan.. bla.. bla.. bla.."

"Pakwe dia tu mati.."

"Isk. Isk." dengan kerusi bergegar-gegar sikit. {I DONT have any idea, what the hell they're doing! Damn it!}

Duh! Wa datang tengok Sepi, bukan nak dengar lu cerita balik pasal filem tu. Dia orang ni tak tahu jaga manner dalam cinema lah. Kalau nak terkangkang, terpeluk-peluk, lu beli dvd/vcd. Tengok kat rumahlah! Such an ideeeeooott!!

*Emo.Emo*

Sementara menunggu tayangan Sepi, bersiar-siarlah kami di sekitar Pavillion. Tak ada apa menarik hati gue~ Hati gue sudah tidak tertarik lagi kepada perkataan "shopping". Kasut pun tidak lagi membuat gue meronta-ronta untuk mencuba.

And then, sebelum masuk hall. Sesudah membeli pop-corn dan minuman-ringan. Aku ternampak ini:



Waaaa...!! Siapa yang dengki sangat dengan Patrick Dempsey, my Mr McDreamy niii.....!!!

Jahat sungguh orang itu!

Sabtu, 28 Jun 2008

Saya Rindu Pada Kenangan Lalu.











GengKerdil ke Selatan 25 -28 April 2002.

Bersama Kak Nett, Rudy, Mie, Pikor, Fajar, Ijat dan Effa

Waktu itu masih kurus dan kebudak-budakan. Hahaha.

Lalu, ku kutip sisa kenangan itu sewaktu di selatan. Bersama SuperHero, aku jejak kembali Tanjung Balau, Kota Tinggi dan Kota Johor Lama.

Kota Johor Lama I

Kota Johor Lama II


Lupa ambil gambar di Tanjung Balau. Tapi ada gambar di sekitar Kota Tinggi. Seronok rasa dapat jejak balik kenangan lalu seperti de-javu.

Segala kenangan masih abadi dalam ingatan. Ewahhh!!

Opps. Tidak lupa pada seorang lagi peserta tambahan yang kami tumpang rumahnya waktu itu



TokRimau. Beliau sungguh hensem waktu itu. Haha.

Khamis, 26 Jun 2008

Orang Berbudi, Kita Berbahasa

Sejak dari kecil, aku memang dibiasakan oleh mak dan ayah dengan pepatah Melayu ini. Orang berbudi, kita berbahasa.

Sejak dari kecil, mak selalu amalkan hantar kuih-muih atau lauk-pauk untuk jiran-jiran, (jika ada lebih dan lebih-lebih lagi waktu hari raya atau apa-apalah), tanpa kisah jiran balas atau tidak. Namun bila jiran hantar lauk atau kuih, ada atau tidak, mak adakan juga untuk membalas pemberian itu.

Begitulah yang mak dan ayah ajar pada aku. Orang berbudi, kita berbahasa.

Sekarang ini pula. Laim macam sikitlah kesnya.

Apabila kawan-kawan hantar gift, hatching egg, growing flower, garfield, perfume, stikers dan macam-macam lagi di Facebook. Aku rasa serba-salah kalau tidak membalas balik pemberian kawan-kawan.

Boleh pula rasa macam tu eh?

Akan tetapi kalau aku hantar apa-apa di Facebook. Sungguh. Aku tidak kisah kamu hantar balik atau tidak. Aku tidak bersikap sinikal di sini. Sungguh. Aku tidak kisah.

It just pepatah lama yang aku amalkan semenjak kecil. Orang berbudi, kita berbahasa.

Hahaha.

Rabu, 25 Jun 2008

Nak Berfesyen Pun..

Wah. Cik Amyz dah nak start membebel ni~

Semalam aku pergi pejabat pos nak bayar bil. Dalam akaun bank dah berapa ada duit, tak dapat nak buat MebengTuYu. Pejabat pos kat Tesko AmPunk tu punyalah ramai orang nak claim rebate. Aku malas nak claim lagi. Tunggu nak masuk sekolah esoklah. Boleh guna duit tu bayar yuran. Tak pun simpan nak buat kahwin. Ngeh he he.

OK. Bukan itu yang aku mahu ceritakan di sini. Tajuk pun pasal fashion disaster kan. Soo.. Cik Amyz yang prihatin tentang cara perempuan berfesyen ke shopping complex ni pun perhatilah orang datang dan pergi dari pejabat pos itu.

Adalah seorang perempuan ni datang dengan ayah (wa rasa ayahlah, tak kan sugar daddy kot?), nak claim rebate kat pejabat pos. Ok. Dia pakai tee dengan jeans. Pakai tudung. Sandal tinggi seinci. Yang tak tahan tu, pakai selendang tutup bahu pula. What the heck, cik adik? Malaysia dah turun salji ke?

Sejuk bebenar ke Tesko AmPunk tu? Kat luar matahari memancar-mancar indah. Tak ada tanda-tanda nak hujan pula. Aduuhh!! Mak tengok dressing minah tu, mak rasa nak hantuk kepala kat dinding.

Mak bukannya apa. Kalau nak dressing, mak tak kisah, nyah~ Tapi ikut tempat. Apa kejadahnya pergi pasar besar Tesko tu pakai jean & tee plus selendang kat bahu? Selendang ada bebola berderat di tepinya pula tu.

Malaysia nak turun salji ke? Badan gebu-gebu pun tak tahan suhu air-conditioner Tesko ke? Alahai.. Kalau boleh, mak nak pergi Tesko pakai short pants saja. Tapi tak boleh. Nanti kena cubit. Hihi.

Lagipun pergi Tesko sekadar nak claim rebate kat pejabat pos. Mungkin lepas claim rebate tu, dia pergi membeli barang-barang di Tesko. Cik adik berselendang-selendang bagai setakat nak shopping barang-barang rumah saja? Tesko pula tu. Apa barang?

Kes berselendang di bahu ni, ada sekali mak jumpa kat Alamdanda. Tengah makan-makan plus shopping. Biasalah, orang gomen Putrajaya. Mak nampak minah pakai baju kurung, bertudung, kasut tinggi, pakai selendang kat bahu. Ni fesyen apa ni? Fesyen Datin R*osmah ke? IIiee.. Tak kuasa mak! Tapi mak fikir positif. Mungkin ada majlis rasmi di pejabatnya pagi tadi, yang melibatkan isteri menteri-menteri. Jumpa isteri menteri kan. Mestila dressing like one. Duh!!

Ada juga mak jumpa berselendang di bahu. Tapi tak pakai tudung. Di Midvalley. Dalam hati mak asyik tertanya-tanya. Bila Malaysia turun salji?

Ke mak ni tak ikut perkembangan fesyen semasa? Fesyen semasa sekarang ni stail pakai selendang di bahu ke? Mak rasa datin-datin atau isteri menteri-menteri saja dressing macam tu. IIIiieee.. Tak sesuai tau!!

Serius dik, mak tak kisah kau nak berfesyen. Tapi dik, nasihat mak, satu: tengoklah tempat/masa nak berfesyen. Dua: fesyen dan dressing sesuai dengan usia.

Hii.. budak-budak zaman sekarang ni. Buat fesyen disaster saja!

Selasa, 24 Jun 2008

Grey's Anatomy Season 4

Grey's Anatomy Season 4

Damn it!

Aku dah nak masuk sekolah balik baru Grey's Anatomy S4 nak start. Kat kolej nak tengok TV? Huhu. Simpan saja hasrat murni itu.

Malam tadi baru episod 1 Grey's Anatomy musim ke-4. Di mana Meredith Grey, Christina Yang, Izzie Steven dan Alex Karev mula bertugas sebagai doktor residen, selepas 17 hari bercuti. Masing-masing menerima 4 doktor pelatih. George O'Malley, disebabkan musim lepas dia gagal ujian, dia terpaksa mengulang praktikal, bersama-sama doktor-doktor pelatih yang baru. Di mana salah seorang doktor pelatih baru itu, adalah Lexie Grey. Adik tiri Meredith Grey. Pheww..

Preston Burke telah meletakkan jawatan tanpa memberitahu Christina. Bila Derek bagitahu Christina tentang Burke, barulah Christina betul-betul rasa kehilangan. Meredith Grey pula nak break-up dengan Dr. Derek Shepard. Dr Addison pun dah bertukar ke tempat lain.

Peh.. Makin mendebarkan pula siri ni. Haha.

Grey's Anatomy antara tv-siri yang aku minat sebabnya;

1. Bidang kedoktoran adalah bidang yang paling mencabar. Lebih spesifik, doktor pakar bedah pula tu. Peh! Mencabar fizikal dan mental.

2. Aku tertarik mahu tahu bagaimana doktor menyelesaikan masalah pesakit dalam pada yang sama mahu deal dengan masalah personal.

3. Konflik cinta. Konflik dengan diri sendiri. Konflik dengan kawan. Konflik antara boss dan anak buah. Semua digarap rapi.

4. Persahabatan. Cinta. Kesetiaan. Hormat.

5. Quote dari Grey's Anatomy sangat menusuk hati, tepat ke jantung. Woooaa.

6. Dr Addison (Kate Walsh) sangat sexy, plus rambut merah dia lagi. Pehh!!

7. Boleh buat aku rasa nak emo-emo. Hikhik.

Damn it!

Sekolah dah nak bermula. Grey's Anatomy musim ke-4 baru episod satu semalam. Huhuhu. Terpaksalah aku download. ;-) Hikhik.

Isnin, 23 Jun 2008

Skeptic

Aku tidak suka dengan orang yang terlalu skeptic dengan mengeluarkan penyataan-penyataan seperti ini:

"Perempuan memang macam tu.."

"Lelaki memang macam tu.."

"Dia memang begitu.."

Hurm.. Dunia ini memang macam-macam~

Jumaat, 20 Jun 2008

Moon River

Breakfast At Tiffany's


Moon River - Audrey Hepburn


Moon River,
wider than a mile,
I'm crossing you in style some day.
Oh, dream maker, you heart breaker,
wherever you're going I'm going your way.
Two drifters off to see the world.
There's such a lot of world to see.
We're after the same rainbow's end~~
waiting 'round the bend,
my huckleberry friend,
Moon River and me.

//Currently addicted to the song. And Audrey Hepburn sangat comel oke.. :-)

Khamis, 19 Jun 2008

Kerja Orang Yang Bercuti II

Shopping.. Baju..

Shopping.. Baju lagi..

Shopping.. Lagi-lagi baju..

Kasut? Tak shopping kasut. Kasut dah banyak. Bukan pakai sangat pun. Tak kan nak pakai high-heel pergi kelas? Buang tebiat?

Download movie.
Download mp3.

Facebook.
Baru join Anuar Zain Facebook Club. Hikhik. Owhh.. Anuar Zain.
Friendster? MySpace? Apa tu? Owhh.. Tak coolnya. So childish~ Hakhak.

Update flickr.

Tukar layout blog. :-)
Sampaikan layout blog Pink Platun pun nak tukar juga. Duh!!

Rabu, 18 Jun 2008

Panas Hujan

Setiap hari. Aku perhati.
Panas di pagi hari.
Hujan selepas tengahari.

Panas di pagi hari.
Hujan selepas tengahari.

Aku perhati.
Setiap hari.

Selasa, 17 Jun 2008

My Best Friend's Wedding

Amaran : Entri ini mungkin panjang.

Macam tajuk filem Julia Robert. Kecuali 'best friend' saya adalah perempuan. Mungkin nanti orang ingat saya lesbi*an pula. Huhu. Tapi tak, saya masih suka pada lelaki. Jangan risau. ;-)

Dua orang kawan baik yang saya sayang dan adore ini sudah selamat menjadi isteri orang. Percayalah saya sangat gembira dengan kebahagiaan mereka. Sangat gembira.

Mereka ini sangat faham saya yang terlebih hormon estrogen. (Its not me, really. Its just a stupid hormon inside me.) Justeru itu, entri ini dari hati saya yang penuh emosi ini, tentang mereka dan majlis perkahwinan mereka. Kak Fatma dan Cik Daun.

Dan sebenar-benarnya, menghadiri majlis perkahwinan kawan. Lebih-lebih lagi kawan baik, emosi dan perasaannya lain. Bukan sebab saya belum kahwin lagi. Tetapi satu rasa lain, gembira dan pilu berpadu. Rasa kehilangan pun iya juga. Tetapi perkahwinan adalah suatu perkara yang indah. Saya seharusnya rasa gembira untuk kawan saya. Kan?

Sabtu 13hb. Kak Fatma's Wedding.
Saya sanggup memandu ke Kuantan. Ditemani Awin. Walaupun saya tahu saya boleh memandu tanpa henti dari KL ke Kuantan secara solo once before. Tetapi ini satu perkahwinan. Perkahwinan kawan baik saya. Saya tahu, saya emosi. Saya perlukan teman untuk saya lawan rasa emosi ini. Jadi saya minta Awin temankan saya. Terima kasih dearest Awin.



Lama benar saya tidak berjumpa Kak Fatma. Dia baru balik dari Korea. Ambil master. Kali terakhir jumpa, waktu perkahwinan adiknya. Di mana saya sanggup memandu sendirian dari KL ke Kuantan, semata-mata mahu bertemu dia. Saya sanggup, demi kawan yang baik pada saya.

Dari KL pukul 9:30 pagi, selamat sampai di Kuantan 12:30 tengahari.

Sejujurnya saya gementar. Takut emosi saya terlihat oleh Kak Fat. Demi bilik pengantin saya jejak. Kak Fat sedang duduk, sedang diperkemaskan lagi veil-nya oleh Kak Andam. Cantik. Sangat cantik. Saya hampir menangis. Saya gembira sebenarnya.



Kalau tidak kerana solekan, tiara di atas kepala dan veil yang mengurai, pasti saya dan Kak Fatma, terlompat-lompat dan ketawa dengan penuh excited. Saya excited, dia juga. Tapi kami hanya gelak-gelak dan borak-borak. Sehingga pihak pengantin lelaki hampir sampai.



Saya doakan kebahagiaan Kak Fatma dan Encik Zul sehingga ke akhir hayat mereka. Saya sangat gembira untuk Kak Fatma. Sangat gembira. :-) Tahniah, Kak Fatma.

Ahad, 15hb. Daun & Nuar's Wedding.
Kawan saya yang seorang ini, sentiasa ada energy. Aura ceria dia saja boleh ceriakan orang lain. Kalau lepak dengan dia, memang tak kering idea nak berborak, berlawak dan ketawa. Cik Daun yang cheerful, drama queen sket-sket, yang saya adore ini telah berkahwin...!!



Bersama Awin (again) dan Lin. Berkonvoi bersama Rudy, Kak Dayah dan Hiro. Serta bertemu Hata selepas exit Klang/Banting KESAS. Laluan lebih mudah berbanding ikut Dengkil. Sampai rumah Cik Daun, lebih kurang pukul 12.

Disambut oleh abangnya, Cik Easy yang peramah. Tak habis-habis nak usik saya, dengan status "Pelajar UTM". Haha. Keji sungguh.



Kami makan. Sebelum naik atas dan berjumpa Daun, Nida, Ika dan Sal. Huhu. Sebak dada saya tengok Daun yang cantik, berseri-seri, dengan senyum, dengan buat lawak, dengan gelak-gelak. Nasib baik ada ramai orang, boleh kawal sikit emosi gila ni.



Tak dapat nak borak-borak sangat sebab masa tak izinkan. Biasalah majlis perkahwinan. Mana boleh nak borak-borak macam borak masa lepak-lepak. Masa balik saya masih rasa sebak. Kalau saya diam saja dalam kereta, maafkan saya. Saya rasa sebak.



Apa-apa pun saya doakan mereka berkekalan dan berbahagia sehingga akhir hayat. Saya gembira untuk mereka. Kawan baik yang saya sayang dan adore. Tahniah, bebeh! ;-)

Mungkin satu hari yang senang, kita boleh lepak sama-sama macam dulu. Tapi tak boleh nak overnight atau slumber-party la kan? Mana nak taruh si Nuar?

Khamis, 12 Jun 2008

Dua Kali Sebulan?

Gaji sudah kena potong separuh. Sebab ambil cuti sambung belajar selama tiga tahun.

Kemudian, mulai Ogos, gaji yang dah tinggal separuh tu, bahagi dua pula. Dapat awal bulan sekali, tengah bulan sekali.

Adeh.. deh.. deh... Tersangkutnya tekak aku ni. Perit nak menelan, hatta air liur sekalipun.

Deng!!

Kadang-kadang orang yang pangkat besar-besar ni, bodoh piang juga.

Contohnya. Jangan pergi jauh. Di jalan raya saja. Cuba tengok pemandu kereta besar-besar. Taulah pandu kereta besar. Tapi janganlah duduk di lane laju pada kelajuan bawah 80km/jam.

See.. See.. Bodoh tak? Bodoh kan? Kan?


Aku yang lahir di sini rasa macam pendatang haram.. HARAAMMMM!!!!

Isnin, 9 Jun 2008

Kerja Orang Yang Bercuti.

Adakah aku ini spoil atau manja?

You have a:

[x] Mother
[x] Father
[ ] Step-Father
[ ] Step-Sister
[x ] Brother
[x] Sister
[x] Nephew
[x] Niece
[x] Cell phone
[ ] Own bathroom
[x] Own room
[ ] Swimming pool
[ ] Hot tub
[ ] Guest room
[x] Computer
[ ] TV in Room

TOTAL: 9

[x] Fullsize or bigger bed
[x ] More than 8 pairs of shoes
[x] Sunglasses
[x] Watch
[ ]MP3 Player/iPod
[ ] PS2 that works
[ ] Xbox that works
[ ] Nintendo DS or PSP that works
[ ] Gameboy/ Advance :
[ ] Gamecube
[ ]Nintendo WII

TOTAL : 13

[ ] Basketball hoop
[ ] Air hockey table
[ ] Pool table
[ ] Ping pong table
[ ] Fooseball table

TOTAL: 13

[ ] Nightstand
[ ] Stereo in bedroom
[ ] DVD player in bedroom

TOTAL:13

[x ] Job
[x ] Goes shopping at least once a week
[x ] Expensive cologne/perfume
[x] AIM/MSN
[x] Camera

TOTAL: 18

[ ] Electric or gas scooter/motorcycle/car
[ ] Guitar/Drums/Bass guitar
[ ] Piano/Keyboard
[ ] Any other instrument
[ ] Been on a cruise
[ ] Travelled out of the province/state
[ ] Had a personal trainer
[ ] Expensive jewellery
[ ] Met a celebrity

TOTAL : 18

[x] Straightener/curling iron
[ ] Have been to a batting cage
[ ] Have $100 on you right now
[x] Credit card or atm card or debit card or bank card
[ ] Been to Europe
[ ] Been to Hawaii
[ ] Been to NYC
[ ] Been to LA
[ ] Been to Florida..
[ ] Been to Las Vegas
[ ] Been to the Bahamas
[ ] Been to South America

TOTAL : 20

[x] Parents have a car
[ ] Jet Ski/boat/ski-doo
[ ] Camper
[ ] Been to 5+ states in the US/or/ 3+ provinces in Canada
[ ] 100+ buddies on facebook or MSN

TOTAL: 21

[x ] Home cooked meal almost every day
[ ] Been in a limo
[ ] Been in a helicopter
[ ] Own a camcorder
[x ] Own laptop

TOTAL:22

Total is 22, meaning I am Gheto!!

1-22 = Ghetto
23-33 = Average
34-44 = Spoiled
45+ = Upper Class snob

See.. See.. Aku tak spoil tu.. :-)

Khamis, 5 Jun 2008

Naik Minyak, Baru Tahu!

Semua orang macam orang gila malam tadi isi minyak sebelum pukul 12 malam.. Buat susah orang lain dengan menyebabkan jalan raya sesak. Gila. Gila.

Aku boikot bawa kereta semalam. Kami keluar naik LRT. Best juga naik LRT. Tak payah sesak-sesak dalam kereta dan maki-maki kereta orang lain yang sibukkkk nak isi minyak tu.

Ok. RM2.70 seliter minyak menjadikan rakyat Malaysia gila. Hampir naik minyak. Kau tahukan, kalau lebih 40 orang maki kau, makbul maki tu, macam mana agaknya ya?

Ok. Dia suruh kita jimat. Ubah gaya hidup.

Why don't he start first?? :-p

Rabu, 4 Jun 2008

Good Things

You know what the good things about being govt servant?

Free food!!

Kalau ada kursus, ada free food at least 3x.
Kalau kursus berhari-hari, free food 6x a day.

What a best country I've ever live... Right??
Best sangat!!!

Selasa, 3 Jun 2008

Seadanya

Aku wanita.
Tidak sempurna.
Dan tidak pernah sempurna.
Semenjak mula.

Hati ini.
Penuh luka-luka.
Dan duka-lara.

Termaktub dalam diari.
Sejarah hitam yang menghantui.

Namun ku mahu menutup buku itu sepenuhnya.
Memula takdir baru dan mencipta kenangan indah.
Bersama kamu.
Yang mampu menerimaku seadanya.

Isnin, 2 Jun 2008

Tagged!

Kena tagged dengan Ruslina.

8 facts about Amyz.
1. Aku perempuan dengan extra estrogen - so, aku senang emo dan sensitif. Tahan la eh?
2. Transparent - Kau boleh nampak aku happy, sedih atau tak ada mood. Just like that.
3. Senang ketawa. Benda lucu sedikit pun, boleh gelak.
4. Senang menangis jugak. Tengok cerita kat TV pun boleh teresak-esak.
5. Jenis berani ambil risiko.
6. Slow in sesetengah perkara. (Lembab la.. kata orang~)
7. Suka drive laju-laju.
8. Bila suka satu-satu lagu, aku cari lirik dan simpan dalam satu folder.

Kena tagged dengan Nida pula.

5 Things About Everything
5 Hadiah diimpikan:
1. Percutian luar negara.
2. Wang tunai.
3. Kereta Chevvy Aveo.
4. Camera Digital Olympus (yang boleh masuk dalam air tu..)
5. Petrol free seumur hidup.

5 Sebab atas pilihan di atas:
1. Sebab suka berjalan.
2. Sebab suka bershopping.
3. Sebab suka driving.
4. Sebab suka ambil gambar.
5. Sebab minyak akan naik harga. RM3 seliter weehhh!!!

5 Impresi terhadap orang yang diminati
1. Sense of humor.
2. Ada imaginasi.
3. Tahu buat aku rasa happy.
4. Pujuk bila aku menangis (Walaupun aku menangis sebab cerita bodoh kat TV)
5. Bertanggungjawab.

5 Ciptaan yang disukai
1. Manusia.
2. Internet.
3. Wireless modem.
4. Handphone.
5. Lagu.

5 Perkara yang dibenci
1. Lipas terbang-terbang.
2. Drive kereta seorang tengah malam, tiba-tiba teringat filem The Eyes.
3. Kena ignore.
4. Tak dihargai.
5. Angkuh.

Ahad, 1 Jun 2008

Mengira Bintang



Sabtu dan Ahad di Port Dickson. Camping. Mandi laut. BBQ.

Waktu malam. Berteman petikan gitar dan angin laut. Menyanyi sepenuh hati.

Langit indah dipenuhi kerlipan bintang umpama berlian. Cantik sangat.

Akibat berkhemah adalah, satu, sakit belakang sebab tidur beralaskan toto nipis dan sleeping bag. Dua, kulit muka yang terbakar kerana mandi laut.

Uhh.. Gelapnya wajahku~

Cerita Lama Amyz