Khamis, 12 Jun 2008

Dua Kali Sebulan?

Gaji sudah kena potong separuh. Sebab ambil cuti sambung belajar selama tiga tahun.

Kemudian, mulai Ogos, gaji yang dah tinggal separuh tu, bahagi dua pula. Dapat awal bulan sekali, tengah bulan sekali.

Adeh.. deh.. deh... Tersangkutnya tekak aku ni. Perit nak menelan, hatta air liur sekalipun.

Deng!!

Kadang-kadang orang yang pangkat besar-besar ni, bodoh piang juga.

Contohnya. Jangan pergi jauh. Di jalan raya saja. Cuba tengok pemandu kereta besar-besar. Taulah pandu kereta besar. Tapi janganlah duduk di lane laju pada kelajuan bawah 80km/jam.

See.. See.. Bodoh tak? Bodoh kan? Kan?


Aku yang lahir di sini rasa macam pendatang haram.. HARAAMMMM!!!!

12 comments:

Tok Rimau 12 Jun 2008 12:49 PTG  

Pak menteri goblok.

ayobkelubi 12 Jun 2008 3:34 PTG  

pak menteri dan konco2nya pun goblok

Insyirah 12 Jun 2008 4:14 PTG  

memang akak setuju dgn amyz
menteri yg bg cadangan gaji 2 kali tu semuanya bodoh... lbh bodoh dr budak terencat akal .... macam dah takde idea lain, ada ke nak kasi gaji 2x sebulan sedangkan rakyat tak minta pon cam tu. Kununnya nak tolong rakyat manage duit, tapi hakikatnya kewangan negara dah saat2 kritikal dek kerana kerakusan mereka

julianne 12 Jun 2008 4:49 PTG  

eh bukan dia tambah satu bulan gaji ke dalam sebulan tu? bukan ke?

oh kayanya hidupku

Anonymous 12 Jun 2008 5:22 PTG  

ko tak paham bbenarnya...

itu utk menjana ekonomi negara.
Minyak naik, barang naik, orang tak belanja, orang dok rumah.

bila orang dok rumah, ekonomi akan jadi statik.Tak bergerak. Cash flow sangkut.Purchasing power bantut.

Bila purchasing power bantut.Peniaga akan rugi, tax akan jatuh, share akan jatuh.

Inflasi.

Dengan kasi gaji dua kali sebulan, kakitangan kerjaan tak boleh dok rumah.Dia kena pergi bank, ambik gaji.

Bila dia kena pergi bank ambik gaji, kena guna minyak, kena bayar tol, bayar parking, bayar susu anak, beli air kotak, beli rokok, beli majalah URTV, beli CD Wings the Best Collection.

Maka, ekonomi akan naik mencanak-canak semula.

Itulah ko, dulu ponteng kelas tatarakyat. Susahkan aku aje explain!

Hisyyyy....

Amy Z! 12 Jun 2008 8:38 PTG  

Tok : Memang pun.. :-|

Ayub : Haha. 2x5.

Kak Dayah : Entah apa dalam fikiran diorang atau agenda rahsia mereka kan? Lagipun sebarang kenaikan harga tidak effect langsung hidup mereka. :-(

cik Kayu : Hahaha. Kalo bayar 2x gaji sama amaun, best sangat! Kaya lah i. Haha.

Uncle Po : Baik, saya tidak akan ponteng kelas tatarakyat lagi!!

nizamsani 12 Jun 2008 9:04 PTG  

lepas ni aku mau bayar bil air dua kali sebulan jua.RM3.00 tengah bulan,RM3.00 lagi hujung bulan.nasib la,suruh itu kepala negara jawab.

ah tok 13 Jun 2008 9:36 PG  

Aku yang lahir di sana. Lagilah rasa.

Apatalah lagi kamu yang lahir di sini...

Menteri Perdana banyak idea dalam cadangannya kan, tapi dalam banyak-banyak cadangan tu pilihlah cadangan idea yang paling mantap bukan kokak!

Amy Z! 13 Jun 2008 7:34 PTG  

neezie : semua bil, loan kereta, kredit kad bayar 2x sebulan ok tak? ha? ha?

Ah tok : hahaha. dah aku bilang, orang yang pangkat besar-besar ni bodoh piang~

CIda 15 Jun 2008 6:07 PTG  

Aku ni, separuh gaji jek dah abis bayar utang, abis sementara nak tunggu gaji yg sekali lagi tu, aku nak makan apa? Kalo yer pun nak suh aku kurus, agak2 la.. huhuhu..

Amy Z! 15 Jun 2008 9:18 PTG  

cida : mungkin dia nak soh ko kurus. tapi tak kan tak makan langsung kan? kan?

apa la nasib kita eh??

julianne 16 Jun 2008 4:32 PTG  

sayang,
i rindu la pada u.
muahss

Cerita Lama Amyz