Rabu, 9 Mei 2007

Uji Cinta Lelaki

Lupakan berenang di lautan api, meredah gunung dan laut, menganyam buih ombak dan sebagainya. Kau uji cinta lelaki dengan mengajak dia BERSHOPPING!
-Dr Max- Gangguan Teksual Edisi Puasa.

Mungkin malang atau untungnya aku ini tidak suka membawa lelaki bila bershopping. Sebab aku tahu, mereka mana mahu temankan teman wanita mereka bershopping.

Aku boleh tahu mereka ini tidak boleh dibawa bershopping bila kami ke pusat membeli-belah yang terkemuka untuk menonton wayang. Dan aku akan uji dengan menyinggah di kedai kasut, kedai perfume, kedai baju, kedai manicure, kedai aksesori, kedai emas, Watson, Guardian, Jusco~

Lihat dia. Sama ada dia ikut. Atau hanya tunggu di luar.

Jika dia hanya tunggu di luar. Goyang-goyang kaki. Pandang sana-sini. Tengok-tengok jam. Usha perempuan yang lalu-lalang di depannya.

Maka, dia bukan calon yang sesuai untuk aku bawa waktu membeli-belah.

Kalau dia ikut masuk dalam. Ikut setiap langkah kita. Perhatikan juga. Kalau nampak dia menguap. Atau buat muka boring. Atau setiap baju kita pilih, dia cakap semuanya lawa. Juga bukan merupakan calon peneman kita membeli-belah. Sebab, dia temankan kita tu sekadar nak ambil hati kita saja.

Bukan tak ada orang lelaki yang boleh ikut kita membeli belah. Tapi rare sangatlah. Dah kahwin mungkin berbeza, terpaksa ikut beli-belah sebab kena jadi driver, jaga anak kan? Atau mungkin risau wife pergi membeli-belah seorang diri. Jadi ikutlah. Dalam terpaksa. Haha.

Tapi, kalau lelaki tu ikut kita membeli-belah. Kemudian dia terlebih excited dengan setiap baju yang ada di situ atau excited bila melihat kita membeli alat-alat make up. Maka letaklah sedikit syak wasangka. Just in case~

0 comments:

Cerita Lama Amyz