Jumaat, 25 Mei 2007

Petunjuk Tidak Berkesan

Pernah tak cuba-cuba memikat hati seseorang? Aku tanya lelaki dan wanita juga.

Sekurang-kurangnya pun, si lelaki mesti pernah bertanya nama atau nombor telefon wanita yang berjaya menawan matanya pada pandangan pertama. Kalau wanita itu suka pada lelaki itu. Proses memikat itu tak akan makan masa yang lama. (Hihi)

Bagaimana pula wanita mahu memikat hati lelaki yang dia puja ya? Kalau lelaki itu suka dia, tidak menjadi masalah. Dah dua-dua suka.

Tapi bagaimana untuk menawan hati lelaki yang tidak tahu wanita itu benar-benar sukakannya? (Kes lelaki stone la ni.. Haha) Wanita yang tipikalnya malu untuk berterus terang. Jadi, wanita pun meninggalkan petunjuk-petunjuk agar lelaki memahami isi hati mereka.

Apabila membaca buku Why Men Don't Listen & Why Women Can't Read Map, menyatakan bahawa lelaki tipikalnya tidak memahami bahasa petunjuk wanita. Bagaimana mahu buat lelaki memahami? Terus terang? Oh, ada wanita yang tidak mampu.

Aku tak fikir lelaki tak faham langsung petunjuk dari wanita. Lelaki macam ni, sangatlah stonenya. Lelaki bijaksana pastinya memahami petunjuk wanita dan sengaja dia buat-buat tak faham; mungkin sebab dia cuma mahu berkawan saja dengan wanita itu dan tiada hati untuk menjadikan wanita itu teman istimewanya.

Bila petunjuk tidak berkesan, mahu atau tidak, wanita selalunya tidak mahu melepaskan pujaan hatinya begitu saja, terpaksalah berterus-terang. Risikonya, malu bila ditolak. Sedihnya!

Lelaki, jika anda dengar-dengar petunjuk wanita ini, dan anda faham. Moleklah kiranya anda beri tindak-balas. Jika suka, katakan suka. Jika tidak, katakan : kita sesuai berkawan saja. :-)

0 comments:

Cerita Lama Amyz