Khamis, 30 November 2006

Teaser II

Macam mana marahnya saya pada awak. Hanya awak sahaja yang dapat menenangkan saya.

Well done! Carry on. Hurting me. Easy right??

Teaser I

Lelaki jarang nak tunjuk emosi dia. Ego sangat!

Ahad, 26 November 2006

Red Kebaya

Bila masuk panggung.

The he**?? 3 org je yang tengok. Aku, kawan kami & Nett. Dan kitorang pun buat panggung tu macam kitorang yang punya. Ambil-ambil gambar dan gelak kuat-kuat. Kemudian senyap - sedar diri. Kita dalam panggung wayang lah! Sound Nett.

Bila keluar panggung.

Nett : Kenapa tajuk dia The Red Kebaya? Vanida tak pakai Red Kebaya pun sepanjang dalam cerita tu? Patutnya dia pakai Red Kebaya masa memula dia jumpa John tu... *dan 1001 soalan yang tidak mungkin aku boleh jawab.*

Aku tak mahu spoil kan mood kalian untuk menonton cerita ini. Aku bagi 3 bintang saja.

Khamis, 23 November 2006

Imaginasi Liar

Semalam sembang-sembang dengan kawan aku yang dah kahwin juga salah seorang ahli GJ - di YM. Mula-mula cerita pasal Rapat 06. Kemudian cerita pasal blogger. Bila cerita pasal blogger, aku pun kata : kalau nak blog laku, tulis entrilah ala-ala imaginasi liar.

Kawan aku cakap, nasib baik dia dah tak tulis blog lagi. Kalau tidak, mesti dia tulis entri imaginasi liar. Heh! Dia bolehla tulis entri ada unsur-unsur imaginasi liar, dia dah kahwin. Kalo aku tulis nanti, ramai orang harras aku nanti. Dia gelak ala-ala syaitan.

Kata orang, se*x sells. Jadi untuk mempopularkan dan me'laku'kan filem @ blog @ cerita @ buku @ majalah @ novel - adakan sedikit sebanyak unsur-unsur se*ks. Kalau majalah, berlambak-lambak. Tak payah nak tengok tajuk. Tengok cover pun dah "eeeiiioouu.." Kalau blog pula, pergi baca blog Nazmi. Filem pun banyak juga. Kalau tak ada adegan-adegan secara terang-terangan, ada juga terselit adegan tersirat. Termasuk iklan juga.. Kan Nazmi kan? Ahahaha.

Isk. Kalau panjang tulis nanti, orang ingat aku kehausan pula. Tak adalah, aku tak haus. Aku baru je minum air tadi.

Rabu, 22 November 2006

5 Tahun || Be Wise!

Uish. :( Aku lupa. Bulan ini, 13hb. Weblog a.k.a jurnal a.k.a blog aku ini dilahirkan. Tahun 2001 nan silam. Kini, weblog ini yang entah apa-apa ini berusia 5 tahun.

2001 - rasa bagai sekejab masa berlalu. Entri bodoh-bodoh yang aku pernah tulis dahulu, kadang jadi bahan gelak tawa aku, mungkin orang lain juga. :-) Lucu.

Kadang rasa bosan. Hingga mahu berhenti. Tapi, kebiasaan ini sukar dilupai.

Tak tahu sampai bila boleh bertahan, walaupun weblog ini sekadar dipinggiran. :-)

~~~

Kata orang, orang yang pandai belajar dari pengalaman atau kesilapan. Tapi, orang yang bijaksana akan belajar dari pengalaman atau kesilapan orang lain. Menjadikan iktibar dan teladan yang harus dicontohi atau dijauhi.

Ye la. Siang-siang kita dah tau perkara tu salah. Kan elok kita belajar? Daripada kita buat bodoh sombong. Poyo kan?

Aku bukan apa. Last week aku forward satu artikel tentang kesilapan-kesilapan dalam perkahwinan kepada kawan-kawan aku. Tetiba, salah seorang kawan aku tu mesej. Dia cakap lebih kurang macam ni - Macam dah berpengalaman je~ What the he**??

Aku jadi malas nak layan orang yang tak berapa pandai ni. Dah tentu email. Tak kan le aku nak tulis semua tu. Aku forward aje la dengan harapan kawan-kawan aku jadi orang bijaksana yang belajar dari kesilapan orang lain. Muliakan hati aku? Ahaha.

Come on la. Be wise!

Isnin, 20 November 2006

Terkedip-Kedip

Mata sebelah kiri tiba-tiba terkedip-kedip. Kata mak, kalau mata belah kiri, terkedip-kedip. Tandanya, ada berita buruk atau empunya mata akan menangis.

Kadang-kadang bila mata yang sebelah kiri ini terkedip-kedip, aku menangis. Kadang-kadang tak menangis pun. Entah kenapa.

Kadang aku risau juga memikirkan apa yang buat aku menangis. Tapi bila tak risau sangat. Insya Allah, tak ada benda tak baik terjadi.

Ish. Tak usah risau sangatlah. Biar la mata tu nak terkedip-kedip. Mungkin bersenam ag

Jumaat, 17 November 2006

None



Hiburan untuk hari Jumaat. Aku dapat vclip ni dah lama dah. Tapi aku suka tengok juga. Aku ketawa tiap kali aku tengok. Ketawa kan penawar duka? Jadi aku share dengan kalian. Moga terhibur juga.

Rabu, 15 November 2006

Sentimental Value

Sedang kemas-mengemas cubicle comel ni, aku banyak jumpa barang-barang yang aku simpan sejak belajar lagi. Banyak. Benda kecil-kecil macam label Forrero Rocher, label lolipop Chupa Chups, stiker-stiker, sticky note dan macam-macam lagi, yang aku dapat dalam goodies bag di pameran-pameran, seminar-seminar yang aku pergi. Pen? Ya Allah, melambak-lambak. Bukan ada dakwat pun.

Entah. Sayang nak buang. Tapi simpan pun, ruang banyak digunakan. Sedang barang baru perlukan ruang. Mungkin kena simpan dalam kotak berlabel, Sentimental Value. :-)

Bila tengok barang-barang kecil macam ni, teringat juga satu-dua memori manis ke, pahit ke. Alahai. Sentimentalnya.

Dulu, waktu zaman muda-muda dulu. Setiap keping tiket bas, komuter, pembalut cokolat, tiket wayang dan entah apa lagi, aku simpan. Dalam satu kotak. Hihi. Malunya. What a confession~ Ahaha. Dulu Kiran.. :-p

Tapi, sekarang ni. Nak buang ke, nak simpan dalam kotak? Isk.

Khamis, 9 November 2006

Kejam!!

Kejam manusia sekarang kan? Sedikit hal yang boleh diselesaikan dengan kebijaksaan bertukar dari pembunuhan yang kejam. Dah dibunuh, diletup dengan bom pula tu. Sadisnya. Mesti orang luar boleh beri tanggapan salah pada orang-orang Malaysia ni jenis pengganas juga.

Kasihan wanita. Lelaki itu kejam. Dah la tak mahu bertanggungjawab atas perbuatan, dibunuh pula wanita tu. Pergi balik ke zaman jahiliah! Teknologi semaju manapun rupanya tak memajukan fikiran manusia. Setinggi mana pun pelajaran tak akan membantu berfikir waras tanpa iman.

:-(

Entah ye? Akhir zaman ini makin macam-macam.

Rabu, 8 November 2006

Marahnya!

Sedang berbual-bual dengan famili di ruang tamu, satu bunyi kuat berdentam depan rumah. Semua orang terkejut. Aku mengintai di tingkap. Ada kereta di tengah jalan, kereta aku di tepi.

"Aaaa....!!! Kereta aku....!!!!"
Geramnya! Marahnya! Tuhan saja yang tahu. Aku lari keluar. Lampu brek aku berderai seribu.

"Macam mana U reverse? Kereta I dalam rumah tau! U tak nampak ke? Buta ke?"

Bertubi-tubi Indian tu kena marah dengan aku.

"Sorry la akak. Jalan gelap. Hari hujan. Mata saya tara nampak."

"I nak buat report polis!"

"Jangan macam tu akak. Ini sikit. Hantar bengkel, saya settle itu bil"

Aku tak boleh nak fikir apa lagi. Badan aku menggigil. Geram dan marah. Lastly, aku biar ayah, abang ipar aku dan 3 org India mabuk tu discuss.

Dah habis discuss, ayah cakap diorang nak ganti - tak payah report polis. Biar abang ipar aku bawa kereta tu ke bengkel. Diorang settle bil.

3 tahun lepas, motor langgar. Tahun ni kereta langgar pulak. Uhuhu. Habisla kereta aku. Hi.. Nak tukar kereta baru la macam ni!!

Khamis, 2 November 2006

Cerita Raya II

Kalau cerita tentang raya, tipikalnya, aturcara setiap orang adalah lebih kurang seperti ini;

Bangun pagi
Bermaaf-maafan
Solat raya
Pergi kubur
Ziarah rumah saudara mara sampai malam, sampai kenyang.
Tengok tv

Masa aku kecil-kecil dulu, siaran tv popular waktu raya - sarkis. Entah apa relevannya. Aku tak tahu. Nasib baik sekarang tak ada lagi. :-)

Seperti tahun-tahun sebelumnya, 1 Syawal aku hanya di KL. Satu famili aku berkumpul. Termasuk 2 orang anak buah yang nakal tu. Lepas solat, balik Selayang sekejab. Kemudian terus balik Melaka. Khamis dah balik KL.

Tahun ni tak jumpa dodol lagi. :-( Tak complete raya aku tahun ni.

Ziarah rumah saudara mara dah sudah. Tinggal nak ziarah rumah kawan-kawan je. Insya Allah, cuba hadirkan diri bila kawan jemput open-house nanti. :

Cerita Lama Amyz