Selasa, 31 Oktober 2006

Cerita Raya

:-( usb cable tak bawa pula, tak dapat nak upload gambar raya hari ni. Tak dapat nak update fotopages. :-(

esok saja aku cerita. :-)

Isnin, 30 Oktober 2006

Larut

Mungkin aku pernah juga
Merasakan cinta
Tapi tak pernah seindah ini..
Mungkin aku juga pernah
Merasakan rindu..
Tapi tak pernah..
Sedalam ini

Mungkin kamu takkan pernah percaya
Bahwa sesungguhnya aku telah terjatuh

Ku akui aku telah larut
Larut Kedalam
Kamu Yang Kucintai~

Khamis, 19 Oktober 2006

Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua kawan-kawan yang dikasihi. Minta ampun dan maaf atas segala salah dan khilaf. Semoga Allah akan merahmati kawan-kawan sekalian. Dan berbahagia di hari yang mulia~

\(^_^)V Peace!!

Kemeriahan Hari Raya makin terasa. Sana-sini orang shoping untuk hari raya. Since aku bukan shopaholic, aku perhati kawan-kawan aku bershoping. Aku ni tak sabar nak bercuti lama saja. Alahai..

Baju raya dah siap, kasut raya dah beli. Cuma handbag saja belum lagi terbeli. Tengokla macam mana nanti. Kalau ada berkenan dihati, aku beli.

Aku nak beli handbag baru yang besar dan muat wallet, handphone, camera & make up aku. Ahaha. Banyak betul barang nak letak dalam handbag. Handbag sekarang tak muat. Camera & make up kena letak dalam paper bag. Susah nak bawa 2 bag tiap kali nak pergi office. Handbag ni nak beli khas untuk raya dan juga merangkap handbag pergi office.

Esok lusa masih ada. Cuma aku rasa macam tak sanggup nak mengadap orang ramai bershoping di musim raya ni. Ramai! Pening kepala. Adik-adik ada ajak pergi Jalan TAR nanti - mungkin hujung minggu ni. Tengokla macam mana.

Raya ni meriah. Semua adik-beradik aku berkumpul raya ni, termasuk Yana & Tiya juga. Seronoknya!!!

Ahad, 15 Oktober 2006

Selamat Atau Tidak

Sebagai pengguna perbankan internet yang setia, aku rasa terancam dengan kenyataan jenayah siber kian meningkat. Laporan akhbar minggu lepas mengenai 13 orang ditangkap kerana melakukan jenayah siber sehingga menyebabkan kerugian RM36K, buat aku wondering. Kenapa RM36K je? Kalau sejuta baru la thrill. Barulah boleh salahkan pihak bank!

Aku cadangkan kepada semua orang terutama pengguna perbankan internet membaca artikel ini secara online atau baca di surat khabar semalam Mingguan Malaysia, bawah tajuk Kecurian identiti bukan kesalahan bank

Ya, kalau anda betul-betul faham term & condition serta tahu cara-cara menggunakan perbankan internet dengan betul. Insya Allah, anda tidak akan tertipu. Aku tak salahkan bank. Sebab bank dah warning awal-awal, jangan dedahkan pin, ignore email yang mencurigakan dan sebagainya. Sepanjang aku berurusan dengan bank secara online, Alhamdulillah tak ada apa-apa yang mencurigakan atau berlaku kecurian. Tapi aku sangat menyampah bila internet slow @ sistem bank slow. Bosan sungguh la!

Aku pernah dapat email kononya dari Maybank, menyatakan aku perlu mengemaskini maklumat akaun aku. Lucunya, masa tu aku tak ada akaun Maybank lagi. Ahahahaha. Jelas di sini, penjenayah ini menghantar email secara rambang - siapa kena, nasib la. Yang pasti anda perlu berhati-hati dengan email sebegini.

Setahu aku, sebarang perubahan atau maklumat terbaru dari pihak bank akan dihantar melalui surat rasmi, bukannya email. Jika menerima pishing email tu, call bank dahulu untuk kepastian sebelum membuat tindakan.

Yang sangat pathetic melucukan, ada akhbar melaporkan seorang pakar komputer pun kena tipu bila berurusan melalui perbankan internet. Tak mahu dikenali pula tu~ Ahaha. Mendedahkan diri sebagai pakar komputer, tapi ditipu dengan IT juga. Alangkah ???? Entah apa harus aku labelkan orang ini?

Sebenarnya, akaun bank kita kan? Kita la bertanggungjawab atas apa yang berlaku. Betul tak? :-)

Jumaat, 13 Oktober 2006

PTK, Lagu Raya

Result PTK baru keluar minggu lepas. Aku attend exam PTK 24hb Mei yang lepas. Baru dapat result hari Isnin. Masa nak check result online, berdebar-debar rasanya. Tapi Alhamdulillah, result PTK aku bagus walaupun aku tak study sangat. Ehehe. ;-) Bijak juga aku ni. Ahaha. Riak pulak~

Tapi aku tak berapa puas hati, aku nak ambil balik PTK ni. Dah register pun untuk exam bulan 12 nanti. Sebab, kalau boleh nak dapat 4 flet la kan.. ahaks! ;-)

Wuhuu..!!
\(^.^)/

Tahun ni aku tak dengar sangat lagu raya.(Puasa buat cara puasa ok? ;-) ) Radio pun tak pasang sangat lagu-lagu raya ni. Agaknya sebab awal-awal puasa lagi Mufti & Menteri dah warning jangan pasang lagu raya awal puasa. Memang kat radio tak pasang lagu raya, tapi kau pergilah mana-mana pasaraya, sure dengar lagu raya. Selang-seli dengan lagu Deepavali. Ahaks! Nak sekat tapi tak sepenuhnya. Poyo je.

Tapi betul la. Time puasa ni, sibukkan sangat pasang lagu raya kenapa? Puasa tu ibadat. Pentingkan pengisian puasa dulu. Bulan ni la ambil kesempatan nak beribadah dengan baik dan dapat pahala berganda. Bulan lain mana ada?

Lagu raya tu nanti dah raya baru dengar. Ahaha.

Mp3 kat PC aku ada 20 saja lagu-lagu raya favorite. Tak semua lagu raya aku suka dengar. Lagu Anuar & Elina lagu paling aku suka dengar. Cute betul suara Anuar masa budak-budak *wink* *wink* Ehehe. Tapi aku tak pasang lagi lagu raya kat pc @ kereta. Nantilah dulu. Save the best for last. :-)

Rabu, 11 Oktober 2006

Lupa La Pulak~

Aduh. Susah betul banyak account di internet ni. Banyak sangat password nak kena ingat. Dulu aku seragamkan password pada semua akaun aku di internet - email, forum dll. Tapi since email aku dihack oleh seorang yang paling bodoh/bongok/tahlul di dunia ini hamba Allah, aku pun tukar semua password account aku dan semua password setiap account adalah tidak sama. (just in case kalo dia baca jurnal aku, so dia leh tau password aku dah tukar & tak sama >:) haha. )

Since komputer ni aku seorang saja yang guna, aku selalu tick kotak "remember password" waktu pertama kali aku login - supaya aku tak perlu letak user name & password setiap kali login. [AMARAN - CARA INI ADALAH TIDAK SELAMAT] Selalunya aku risau kot-kot orang lain masuk pc aku dan boleh masuk semua akaun email dan lain-lain tanpa masukkan username & password. Isk. Isk.

Kadang aku susah nak keep track akaun apa yang aku ada. Tapi yang penting, account email (yahoo, hotmail & gmail), forum GJ, MDC, Friendster, Multiply, Maybank2u, CIMBClick dan Sistem Geoportal. Ini account yang aku ingat user name dan passwordnya.

Ada account aku sama user name, tapi password tak sama - kadang buat aku confuse. Selalu jadi kat account RILEX & MYEG, yang tujuannya untuk check saman kereta. Ehehe. Account Touch & Go pun selalu lupa password. Tiap kali nak login, tiap kali tu la klik button "forget password". :-( Uhuhu.

Macam tu juga Hotlink - banyak servis dia memerlukan user name & password dan aku selalu terlupa user name dan password untuk caller ringtone, hotlink club, free sms service, music zone dan background music. Aduhlah. Aku kena tulis surat cadangan untuk single login ke semua service dia. Baru senang. Satu user name & password untuk semua service -> macam portal office aku. Ehehe.

Tulis password dalam buku, takut orang baca. Tulis password dalam handphon, takut handphone hilang. Isk. Kena makan kismis banyak-banyak, bagi otak ni jadi senang ingat. :-)

Isnin, 9 Oktober 2006

Jerebu

Teruknya jerebu. Semalam keluar, sepanjang jalan kelabu. Kalau sejuk best juga, ni panas dan berhabuk. Ya Allah. Sebaiknya duduk di rumah saja time jerebu ni. Eh, bukannya nak minta cuti (Kalau cuti, dialu-alukan ;-) ). Tapi dah udara tak sihat ni kan? Dari membahayakan kesihatan, baik duduk rumah. Ahaks!

Jerebu kat di Putrajaya pun teruk. Pagi tadi sesampai Putrajaya, aku nampak bangunan semua dalam kekaburan. Hah! Hah! Mana Alamanda?? OOH. Nasib baik nampak belon Alamanda tu. Kalau tak, macam mana nak pergi Alamanda untuk membeli-belah ni? Isk. Isk. Isk.

Jerebu kat sini tak teruk macam kat Sarawak. Kesian orang Kuching nak balik raya next week. Sabar ye? Bulan puasa ni memang kena banyak sabar. Nanti saya bekalkan topeng muka tu. Nanti masa beraya pakai tau! Anggaplah ianya satu aksesori ye? Tapi jangan lupa belikan saya souvenir.. :-)

Khamis, 5 Oktober 2006

Baju Raya? Baju Kerja

Ye. Ye. Aku tahu raya lambat lagi. Ada 3 minggu lagi. Tapi baju raya aku dah siap semalam. Aku tempah dah dari awal bulan lepas aku rasa, kat jiran adik ipar. Since kawan mak yang menjahit setiap baju raya kami dari kecil, dah tak larat nak jahit baju. Teruja bila kain merah dah jadi baju yang cantik molek. Ehehe. Jiran adik ipar ni boleh tahan jahitannya. Kemas & Murah. Kalau baju kurung dalam RM25++, kebaya pula RM35++. Tak kurang dari harga tu. Tapi kalau nak tambah-tambah macam lining ke, kerawang ke, maka bertambahlah upahnya.

Baju raya aku? Huhu. Of course la kebaya ;-). Selalunya aku akan pakai kebaya pada 1st day raya. Dah siap cuma sepasang baju untuk raya. Hmm. At least, kena ada 2 pasang baju. Rasanya nanti akhir-akhir puasa, mungkin beli sepasang baju kurung dah siap kat Nagoya kot. Tengoklah macam mana. Baju kurung siap kat Jalan Tar murah-murah juga. Dalam RM30+-.

Baju kurung pun kena ada juga. Boleh bawa pergi kerja tiap-tiap hari. Selesa dan praktikal. Nak pakai kebaya selalu susah sikit nak bergerak. Sekali-sekala bolehlah bawa pergi office. Selalunya kebaya nak pakai pergi rumah orang kahwin ke, majlis-majlis rasmi ke. Begitulah.

Alamak, ada sepasang sutera batik yang aku hutang belum dihantar jahit lagi

Rabu, 4 Oktober 2006

Main-Main Cinta Ping-Pong

Tadi waktu lunch hour yang bosan dan tak boleh nak makan. Aku berempat dengan kawan-kawan berbaju kurung semuanya, suka-suka hati bermain ping-pong. Untuk pertama kalinya bagi aku. Lucu.

Oh ye, bahagian aku sedang mengadakan sukan dalaman bahagian ini. Psst.. Kak Nett tu jadi pengadil tau. Serious saje. Ahaha. Tapi suka shot gambar. Sukan yang dipertandingkan macam Congkak, Batu Seremban, Chess, Dam Aji, Ping Pong dan Karom. Aku ni bukan sport woman. Aku ambil permainan mudah-mudah je. Chess dan Congkak. Bukan nak lawan betul-betul sampai masuk peringkat Kebangsaan pun. Saja suka-suka. Batu Seremban, tak pandai dari dulu lagi. Masa kecik-kecik main dengan Kak Teh selalu kalah.

Jadi semalam lepas memerah otak bermain chess yang akhirnya kalah tu, aku bersuka-ria dengan kawan-kawan main pingpong pula. Semua yang main pingpong tu novice pula. Memula main, macam main badminton pun ada. Tapi belajar la sikit-sikit. Seronok. Sebab main waktu lunch hour, Boss Besar @ Boss Kecik yang lalu senyum-senyum dan mengusik sikit-sikit.

Sebab kami tak pandai lagi, yang banyak buat - gelak-gelak dan kutip bola dari pukul bola. Tapu semua having fun. Ok la. Esok nak sambung lagi. Tepat pukul 2 baru berhenti. Sambung buat kerja. Ni yang malas main sukan bulan puasa ni. Haus. :-p

Isnin, 2 Oktober 2006

Kamera Baru

Ayah beli Kamera nikon bulan lepas. Boleh tahan murah. Tapi dia bagi 16MB je memori. OK. OK. Sepadan dengan harga murah, dapat memori pun ala kadar saja la. Aku mengadu kat Kak Nett, OP & Spyz, tanya-tanya harga memori yang murah dan berbaloi. Mana lagi tempat selain Low Yat? :-)

Tapi aku ada satu tempat yang aku suka membeli-belah tanpa keluar duit minyak, tapi kena keluar duit pos. Lelong. :-)

Bila survey, kebanyakan harga Compact Flash 1GB lebih kurang Low Yat juga. RM120. Paling murah aku nampak RM88, tapi kena bid. Siapa bid lagi banyak, dialah dapat. Aku bid sampai RM120 saja. Bila lebih dari tu, aku stop bidding. Tak berbaloi. Aku boleh dapat yang lagi murah.

Minggu lepas aku jumpa iklan Lelong Compact Flash 1GB RM85, 2GB RM130. Jenama ntah apa-apa. DNA? Apa ke hal jenama macam tu? Warranty 5 tahun. Offer yang agak baik time terdesak nak cari memori kad nih. Terus aku beli tanpa berfikir panjang lagi. Harga Compact Flash 1GB tu RM85, kos penghantaran RM5 = aku kena Maybank2U kat tokei tu RM90. Hari sabtu, compact flash tu pun sampai.. Yeaaa.. :-D

Lepas ni boleh la ambil gambar sesuka hati, dimana-mana dengan hati yang girang. Lalalalilala..

*Pas ni, Fotopages tak update jugak tak tau lah.. * Ahaha.

Ahad, 1 Oktober 2006

Oktober Yang Mendatang

Idea aku hilang disini. Di muka blog ini, tangan aku kaku. Sedang semalam aku punya berbaris-baris ayat untuk ku luahkan. Entah mengapa ianya hilang bagai ditelan malam pekat dan hitam.

Buntu. Kosong. Rapuh.

Mungkin ia harus aku tinggalkan selamanya~

Cerita Lama Amyz