Rabu, 30 Ogos 2006

Anniversary Ayah Mak, dan Merdeka

Selamat memerdekakan diri sendiri. :-)

Selamat Ulangtahun Perkahwinan untuk mak ayah tercinta. Saya rasa bersalah sekiranya saya berikan mak ayah pulut kuning, sedang hari jadi saya hari tu, saya dapat kek mahal - walaupun tak semahal kek 12 ribu. Tak sampai hati saya nak buat macam tu kat mak ayah saya~ Tak baik kan??

Jumaat, 25 Ogos 2006

Hidup Dalam Ketakutan

Sejak kejadian ini, ramai orang di tempat kerja aku ini hidup dalam ketakutan.

Security guard pun takut nak meronda kawasan. Cleaner pula pergi bertugas secara berduet. Cerita-cerita seram muncul satu demi satu hinggakan staf di sini hidup dalam ketakutan.

Apabila hidup dalam ketakutan, kebanyakan staf wanita di sini sekiranya mahu ke tandas atau turun-naik lif, pasti hendak berteman. Setiap masa. Hidup sudah pasti tidak seperti dulu lagi. Naik lif seorang diri amat menyeramkan sekali.

Pekerja yang rajin stay-back juga hidup dalam ketakutan. Tepat masa, mereka sudah bersiap-siap balik. Kalau stay-back tidak lebih pukul 7. Sudah pasti tempat kerja aku untung kerana tiada claim over-time dibuat dalam sebulan dua ini.

Nasib baik aku dikategorikan dalam orang yang berani mengambil risiko. Aku naik lif seorang diri waktu balik semalam. Tiba-tiba di tingkat 4, lif berhenti. Di luar tak nampak orang. Baru aku hendak menekan butang tutup, seorang lelaki muncul depan lif. Aku terkejut, dia pun terkejut. Rupanya dia pun nak balik, sama macam aku juga. Ehehe. Buat seram aje la

Selasa, 22 Ogos 2006

Penderma Darah Yang Pening

Hari ini, Pusat Darah Negara telah membuka kaunter untuk menderma darah untuk kakitangan tempat kerja aku. Aku tiba-tiba rasa teruja nak menderma darah. Yelah, nak derma duit, duit tak berapa ada sangat. Derma darah bolehkah dikategorikan sebagai amal jariah?

Dulu masa belajar, kat kolej ada juga PDN datang buka kaunter. Masa tu aku teringin nak derma darah. Malangnya masa itu berat badan aku tak cukup 45kg. Kecewa tak dapat derma darah. Gembira sebab tak kena cucuk dengan jarum. Muahaha.

Aku dan Za pergi ke dewan untuk derma darah. Dapat angka giliran no 26. Lamanya nak tunggu, rasa nak cancel pun ada juga. Aku tak kisah tengok-tengok darah ni. Tapi aku agak fobia dengan jarum. Uhuhu.

Sampai giliran, aku diarah timbang berat badan. 50kg. Layak sangat nak menderma. Check jenis darah - darah A. Woo.. excited lak bila tau jenis darah. Ehehe.

Lepas check jenis darah, tekanan darah, kendian dapat satu buku kecil warna merah. Kemudian barulah kena baring kat kerusi. Nervousnya time tu! Tangan aku sejuk. Badan aku pun seram je bila tengok jarum menembusi kulit. Ngerinya. Aku dah start rasa lain macam. Rasa macam kena sedut je darah aku.

Aku start rasa pening. Aku tanya nurse, kalau pening ok ke tak? Nurse tu cakap, kalau pening, kita stop ye? Nurse tu pun stopkan pendermaan darah aku. Tapi, darah tak penuh lagi. Tinggal suku je lagi beg tu. Rasa kecewa lagi. Aku kena baring lama sikit - takut kalau aku terus bangun nanti pitam pulak.

Lepas dah rasa ok, aku ngan Za diberikan milo, biskut, kek dan air soya serta sijil penghargaan. Ehehe. Rasa bersalah lak terima sijil tu sebab derma tak abis.

Uhuhu~ kecewanya..

Jumaat, 18 Ogos 2006

10 Di Skala Ritcher

Dah dengar satu album KRU yang terbaru ini. Menampilkan lagu Gerenti Beres sebagai single pertama mereka. Actually not bad at all. KRU ni boleh jadi pengkompos lagu, penulis lirik dan penerbit album yang bagus.

Aku suka lagu-lagu dalam 10 di Skala Ritcher ini sebab ada satu dua lagu sindiran untuk orang-orang kita. Dari dulu pun KRU memang memandang sinis pada perkara seperti perangai fanatik orang Malaysia. Lagu Come On la, memerli sesetengah orang Malaysia yang memandang rendah pada artis-artis tempatan. Ye la, sebab bukan tak ada orang yang cakap "Apa kelas tengok movie melayu." kan? Well, its including me. Coz certain artist, for me - not good enough, tapi berlagak kemain lagi. Tapi tak semua, sesetengah sahaja. :-)

Kemudian, aku suka rentak lagu Ya Habibati. Ada campur rentak arab sikit. Sedap telinga aku dengar. Aku tak nafikan gubahan lagu-lagu KRU memang catchy dan sekali dengar boleh buat orang rasa nak dengar lagi.

Gerenti Beres aku ingat lagu lelaki. Rupanya, lagu ini seolah-olah luahan hati seorang wanita sebagai ingatan kepada lelaki untuk memenangi hati wanita. Ye, hantaran dan sebijik Ferarri Merah, baru lah kau nampak gah. Muka selipar jepun tak apa. Bukan apa, kebanyakan lelaki masa kini bukan banyak duit sangat. Tak de security. Ahaks! Nak cakap aku meterialistik? Cinta sahaja tak boleh beli susu anak oiii!!

Aku rasa kelakar bila dengar Lagu Untuk Mamat, sekalipun lagu ini slow. Diciptakan untuk lelaki. Mungkin nama kau ada termasuk dalam Lagu Untuk Mamat ni. Sebab terlalu banyak lagu untuk wanita. Dari Azura ke Fiona. So KRU pun ciptala satu Lagu Untuk Mamat pula.

Rasa tak rugi beli album 10 Di Skala Ritcher ini bagi suka-suka hati menghiburkan dan educate diri sendiri. ;-)

Agak-agak aku dapat komisyen tak untuk promosi album KRU ni? Ehehe.

Jumaat, 11 Ogos 2006

Punggung Ku Tidak Menipu

Satu hari saya sedang membawa kereta dalam perjalanan balik dari office, saya suka menukar-nukar frekuensi radio. Maka terdengarlah saya radio yang kununnya paling fofular di Malaysia ini.

Dalam segmen permintaan lagu hari tu, seorang pendengar sedang berbual dengan seorang DJ perempuan yang juga pengacara program talk-show di Astro. Pendengar tersebut mahu mendengar lagu dendangan Shakira bertajuk Hip Dont Lie.

Kemudiannya, DJ itu bertanya, apa maksud Hip tu? Pendengar secara terus terang mengaku tidak tahu. Sebelum itu, dia mahu menujukan lagu tersebut pada mak, ayah, kawan-kawan dan orang tersayang segala.

Lebih sadis, DJ tersebut pun cakap, dia tak tahu maksud Hip. Tak tahulah kalau-kalau niatnya mahu menjaga air muka si pemanggil.

Uh! Hip dont lie. Kalaulah dia tahu maksud lagu tersebut, pasti dia malu nak tujukan lagu itu pada mak, ayah, kawan-kawan atau orang tersayang sekalipun.

"Malam ni saya jadi datang. Kau tahu punggungku tidak menipu."
Bayangkanlah orang-orang yang dituju lagu ini faham maksud lagu ini~ Apa ke hal nak tujukan lagu ni kat orang lain? Tujukan la lagu Anuar Zain ke, tak pun lagu KRU ke.. kan?

Wahahaha.. =)) *gelak golek-golek*

Bagi saya, lagu-lagu seperti ini, saya dedikasi pada diri sendiri je. Untuk menghiburkan diri sendiri saja. Bukan dedikasikan pada orang lain -

And I'm on tonight
You know my hips don't lie
And I'm starting to feel it's right
All the attraction, the tension
Don't you see baby, this is perfectio

Selasa, 8 Ogos 2006

Gol & Gincu.. The Series

Ssuka tengok Gol & Gincu tiap Ahad kat 8tv. Ssuka tengok Fazurra yang cute tu. Pierre Andre yang macho dan Ssazzy yang gorgeous. Ssuka dengarr sslang english - melayu bila diorang berrcakap. Ssebab bila ssebut s, r, t messtti macam pelatt-pelatt ssikit. Why? Kawan ssaya cakap, macam tu la orrang KL cakap. Kalau ssaya ada terrcakap macam ni pun, kawan ssaya ejek ssaya. Orrang KL ni cakap pelatt. Dia cakap la. Bukan ssaya~

Isnin, 7 Ogos 2006

Setiap Ada Kamu

:-)
Setiap ada kamu, mengapa jantung ku berdetap.
Berdetap dengan lebih kencang.
Seperti genderang mahu perang.

Ehehe. Kelakar la lagu nih!

Khamis, 3 Ogos 2006

Seperti Kau dan Mentari

When the heart is empty, the brain doesn't mean anything
-from Jerry Mcguire


Salam. Saat ini rasa lelah. Ada kala nak menulis tentang diri pun tak sempat. Aku copy dan paste saja wise thought yang aku dapat dari email ini ya? :-) Harap dapat berkongsi something berfaedah dengan kamu. Kamu hanya perlu tahu, aku sihat - alhamdulillah. Aku banyak kerja perlu dibuat. Too many things and life is so short~ Doakan aku berjaya. Insya Allah. :-) Moga Allah merahmati kamu semua.

>>>

A long time ago, there was an Emperor who told his horseman that if he could ride on his horse and cover as much land area as he likes, then the Emperor would give him the area of land he has covered.

Sure enough, the horseman quickly jumped onto his horse and rode as fast as possible to cover as much land area as he could. He kept on riding and riding, whipping the horse to go as fast as possible. When he was hungry or tired, he did not stop because he wanted to cover as much area as possible.

Came to a point when he had covered a substantial area and he was exhausted and was dying. Then he asked himself, "Why did I push myself so hard to cover so much land area? Now I am dying and I only need a very small area to bury myself."

The above story is similar with the journey of our Life. We push very hard everyday to make more money, to gain power and recognition. We neglect our health , time with our family and to appreciate the surrounding beauty and the hobbies we love.

One day when we look back, we will realize that we don't really need that much, but then we cannot turn back time for what we have missed.

Life is not about making money, acquiring power or recognition . Life is definitely not about work! Work is only necessary to keep us living so as to enjoy the beauty and pleasures of life. Life is a balance of Work and Play, Family and Personal time. You have to decide how you want to balance your Life. Define your priorities, realize what you are able to compromise but always let some of your decisions be based on your instincts. Happiness is the meaning and the purpose of Life, the whole aim of human existence.

So, take it easy, do what you want to do and appreciate nature. Life is fragile, Life is short. Do not take Life for granted. Live a balanced lifestyle and enjoy Life!

Watch your thoughts ; they become words.
Watch your words ; they become actions.
Watch your actions ; they become habits.
Watch your habits; they become character.
Watch your character; it becomes your destiny.

Cerita Lama Amyz