Isnin, 31 Julai 2006

Hari terakhir Julai

Julai bukan bermula dengan indah. Satu demi satu perkara sedih berlaku dalam bulan ini. Harap-harap dengan permulaan minggu yang baik hari ini, bulan-bulan akan datang dapat memberi harapan baru. Insya Allah.

Selasa, 25 Julai 2006

Emotion Disorder

{cik Syida, pinjam phares hang sat nooo.. ;-) }

For few weeks back, life aku sedikit mess up. Emosi, semangat, mood, suhu badan turun naik tidak menentu. Tapi bersabar saja dengan dugaan yang sedikit dibanding dengan peperangan antara Palestin dan Yahudi jahanam tu. Mudah-mudahan Allah bersama mereka yang teraniaya.

Phew.. lucky me~ Aku ada ramai orang yang sayang kat aku. Ihiks! (gediks la pulak..)

Brek kereta aku agak kritikal. Tiap kali brek, tiap kali tu dia menjerit. Nyaring pulak tu. Isk. Isk. Isk. Aku selalu tak kisah sangat pasal aku. Tapi aku kisah tentang kawan aku yang mengandung ni jadi penumpang harian kereta aku. Nauzubillah, minta-minta tak ada apa-apa terjadi lah. Petang nanti aku nak pergi bengkel. Repair ke ganti ke, apa-apa yang patut. Since dah dapat gaji hari ni kan? Uhuhu.. Lari lagi la budget aku bulan ni. :-( Uhuhu.

Last weekend, tiba-tiba aku terajin untuk memasak. Pardon me, tapi memang aku ni jarang memasak. Tolong mak masak selalu la.. (Tolong tu, macam tolong goreng ikan ka.. tumbuk bawang ka.. tumis bahan ka.. siang ikan ka.. gitu-gitu la) Kalau masak pun, masak-masak biasa je. Sambal, kari, gulai, tomyam, sweet sour, masak lemak, goreng tepung, masak merah- which is aku tetiba dah boring nak masak macam tu weekend hari tu.

Since aku rare memasak (bukan cam cik daun, dia rajin masak.. ;-) ), bila aku masak, adik ipar aku, Lin mesti cakap "Ha? Kak Lang masak? Musti nak kena rasa nih!" Aku gelak je. Ampesh punya adik ipaq! Lin ni rajin & pandai masak. Semua dia masak sure sedap dan menyelerakan. Aku selalu tanya resepi masakan dia. Dia pun tak lokek ilmu. Dia bagitau la dia masak macam mana, taruh apa, bahan apa guna. Cenggitu la.

Sambung balik, last weekend aku nak try masak paprik. Tanya kat Lin macam mana nak buat paprik. Alhamdulillah, 1st time masak paprik dan rasanya pun ok. Tak terlebih masin ke apa la. Cuma kurang satu bahan je - daun limau purut. Terasa macam kejayaan yang besar pula. Hahaha. Padahal baru masak paprik. Belum masak benda-benda yang susah lagi tu.

Nanti every weekend nak try masak dan cuba satu demi satu resepi la. Bukan apa, sebelum apa-apa ni kan elok kita buat persedian kan? Bila dah ada apa-apa nanti senang... kan? :-)

Sabtu, 15 Julai 2006

Memoirs of Nana III

Dari petang Jumaat, sehingga saat ini, mata aku masih tak kering lagi. Aku tahu aku tak sepatutnya menangis sangat², kerana Nana takkan dapat kembali ke dunia ini. Aku takkan dapat lihat senyuman, tawa, gurau, rajuk dan manjanya lagi. Tak kan lagi.. Selamanya..

Hari Khamis. Terima panggilan dari Sis Dona, buat aku menggeletar. Suara aku terketar bagitau kak Nett. Aku resah, aku bertugas di PWTC saat berita itu sampai. Dada aku sebak, tapi aku belum menangis lagi. Aku teruskan tugas aku, di samping beberapa sms kawan yang sampai di inbox aku buat aku lagi sebak dan terus menahan sebak. Aku nak pergi tengok Nana. Aku nak pergi tengok Nana, tapi aku tak sempat.. Ya Allah.. :-(

Event habis pukul 6 lebih. Am SayangMama mesej untuk menghadiri tahlil arwah. Aku diam. Aku buntu. Tapi sebenarnya aku takut menghadapi kenyataan, aku dah kehilangan. Aku mesej Am, aku dalam perjalanan ke rumah Arwah. Aku gagahkan hati untuk mencari rumah Nana. Aku pernah hantar dia sekali saja di rumahnya selepas latihan bola jaring. Aku berpusing di kawasan perumahannya 5 kali sehingga aku lelah, dan menelefon Nida. Nida suruh aku tunggu~ Aku tunggu. Aku resah. Dalam hati, betul kah Nana dah takde? Betul ke Nana dah takde? Betul ke? Dorang ni tipu aku tak?

Nida sampai dengan Am dan Tipah, aku ikut kereta mereka dari belakang ke rumah Nana. Sampai di rumah Nana, makcik atau mungkin jirannya memberitahu, tahlil sedang diadakan di surau, yang 3 kali aku lalu-lalang tadi tanpa expect apa-apa.

Aku cuba berlawak-lawak dengan Nida, tapi aku tak tahu samada mereka sedar air muka aku begitu teruk macam jeruk. Senyum tawa aku rasa macam hambar. Nasib baik aku pakai baju agak vogue~ (sorry, dlm keadaan macam ni, aku tak mampu buat joke pun)

Demi aku jejakkan kaki di surau, badan aku rasa lemah. Lantai yang aku pijak tak terasa. Aku gagahkan hati, aku kuatkan semangat. Kami dihampiri makcik Nana yang paling rapat dengan arwah. Beliau mula bercerita tentang arwah. Saat dia menceritakan tentang sakit arwah dan bagaimana dia melawan sakitnya itu, mata aku mula kabur dan kabur. Dibahu Nida aku menangis semahunya.

Usai azan Isyak, aku berjumpa ibunya. Sebak dada aku, aku tak dapat tahan airmata waktu aku peluk ibunya. Selesai solat Isyak, kami bersalaman dan balik. Di bawah, Zhouls ada bersama Am.

Sepanjang-panjang jalan, air mata mengalir tak berhenti. Aku perlu gegas kembali ke PWTC untuk menyelesaikan kerja aku.

Sepanjang siang Jumaat, aku sibuk bertugas di PWTC. Aku ingat Nana waktu aku sendirian.

Petang, aku sampai rumah. Aku telefon Sis Dona & Attok. Aku cuba bertanya, bagaimana keadaan arwah waktu dikebumikan, biarpun aku telah diberitahu oleh makciknya semalam. Disitu air mata aku tumpah lagi, dan lagi, dan lagi.. macam bateri eveready. Begitu juga bila ada panggilan masuk bertanya pasal Nana, aku menangis, aku sebak. Aku tak mampu nak bertahan.

Malam aku ke CC, cuba membaca entri setiap orang yang mengenali & yang rapat dengan Nana. Dan update sedikit,sebab aku tak mampu nak tulis. Satu persatu ingatan aku pada arwah tergambar macam layar filem.

Setiap orang yang aku kenal (I mean, GJ dan MDC), kenal akan Nana. Tahu sifat happy-go-lucky miliknya. Tahu sifat peramah, ringan tulang, manjanya Nana. Semua yang baik tentang Nana. Aku tak pernah nampak pun dia sakitkan hati aku, kawan-kawan aku lebih-lebih lagi orang lain yang tak kenal dia. Orang lain saja yang sakitkan hati dia. Orang lain saja yang tak care pasal dia, including aku. Kakak apa aku ini ya?

Aku tahu aku tak boleh terus-terusan menangis. Aku cuma akan seksa dia di 'sana'. Terbaik aku buat, aku doakan dia dan sedekahkan dia Al-Fatihah, selagi hayat aku ada. Moga roh arwah Nana yang aku kasihi dicucuri rahmatNYA. Amin~

Memoirs of Nana II

Akak, nana demam. semalam kat hospital. tak sempat hantar juring. nana ingat, kena hantar hari rabu.

La.. hantar hari selasa. nana demam ke? takpe. nana rest la ye? takpe kalau nana demam. bukan nana saja-saja tak nak hantar kan?

tu laa. takpe la kak. nana nak rest ni. bye.

take care tau, nana.

That's all? That's all I've said? I'm such a jerk. Busy konon. That's the last conversation ever. I could never ever talk to her after this, forever... forever..
:'-(

Jumaat, 14 Julai 2006

Memoirs Of Nana

Aku tak punya kekuatan lagi untuk bercerita tentang arwah adik kesayangan yang ceria, yang peramah dan sangat pandai menyenangkan hati semua orang. Nana.. akak minta maaf, I'm such a terrible sister...

Lain2 gambar tahun 2002, masa kita sgt2 rapat.

Abg cik hilang kawan, kak lang hilang seorang adik.....
Al fatihah~

Khamis, 6 Julai 2006

Copy & Paste

Sila ambik iktibar dan tolong jgn amalkan bila nak mintak kerja... (Dari Bos Tempat pratikal member Aku)

Kisah selepas aku pergi iklankan jawatan kat JTR : Aku dapat panggilan telefon dari bebudak ni dan di antara soalan atau jawapan mereka.

1) "Helo, saya nak apply jawatan sebagai Jr Programmer, Gaji berapa?"

2) "Saya nak apply jawatan yang nombor 1 tu"katanya. Dan saya tanya balik. "Apa nama jawatan yang awak nak apply tu?" saya tanya. Dan dia jawab, "Entah le, saya tak pergi JTR tadi, kawan saya yang bagi tahu ada kosong".

3)" Ni company melayu ke?"

4) "Apsal susah sgt requirement yang company Encik mintak? Tak leh kurang kan sikit ke?" (yang ni bila dia baca bab minimun requirement.)

5) " Kerja kat Ipoh je ke, atau kena transfer tempat lain?"

Yang ni pulak bila aku dah shortlisted dan panggil interview.. Generally,Bila aku tanya beberapa soalan, diorang akan jawab yang lebih kurang sama camni :

Soalan (s) : Dari scale 1 hingga 10 (10 yg terbaik), berapa yang awak letakkan skill dan knowledge awak? Jawapan (j) : Lebih kurang..aaa... emmm... 4. Sebab saya lecturer saya tak ajar dulu.hee..hee.. (dia gelak) (Jenis yang bergantung pada buku, dan tak reti-reti nak tambah ilmu, sebab dia bukan minat sangat kerja yang dia nak mintak!)

s: Dah tu kalau lecturer awak tak ajar, ada tak awak cuba belajar sendiri? j: Mana ada..lagipun saya tak berapa study on the practical side. Saya lebihkan study untuk exam je.. (jenis ni yang belajar untuk exam je..final year project upah orang buat)

s: Boleh tak awak buat satu code yang buat connection ngan database? Dengan mengunakan text editor? j: Tak boleh lah..sebab saya dah lama tinggal bab ni dan dah lama tak pegang. (dia dah lama tinggal bab tu, tapi nak apply kerja yang melibatkan bab tu..)

s: Dengan pengetahuan dan juga pengalaman asas awak yang (sikit sangat) camni, awak rasa boleh ke awak buat kerja yang saya nak bagi ni? j: Boleh tapi makan masa sikit le, sebab saya nak kena belajar balik.

s:agak2 berapa lama masa yang awak ambik untuk belajar balik semua benda yang saya list out tadi. j: Benda yang encik nak tu, dulu dah belajar dah, tapi saya dah lupa, jadi saya rasa untuk belajar balik semasa kerja ngan company encik, maybe ambik masa 6 ke 7 bulan.

s: Hm.. 6 ke 7 bulan ye..habis tu, masa tempoh tu, berapa gaji yang awak expect awak akan dapat? j: Saya tak demand encik, sebab saya ni tak berapa cekap sangat dan jugak tak berapa tahu sangat pasal kerja ni,Jadi, encik bayar gaji saya dalam RM 1400 ke RM 1600 pun saya terima. ( Ada tak mana2 company yang nak bayar gaji sebanyak tu untuk staff yang belum tentu mendatangkan hasil? )

s: Memandangkan skill dan juga knowledge awak mengenai task yang awak kena buat ni agak rendah., boleh tak kalau syarikat kami berikan awak peluang untuk membuktikan kemampuan awak selama 3 bulan, tetapi gaji yang awak akan dapat tu rendah dari apa yang awak harapkan. Dan selepas 3 bulan, sekiranya awak perform, maka kami akan bagi gaji penuh dan dikira sebagi confirm. j: Saya rasa tak boleh lah, sebab saya ni degree holder, walaupun saya tak tahu nak buat kerja2 tu semua, encik kena nilaikan degree yang saya ada.. (Hmm... no komen..)

Dan banyak lagi. Dan aku rasa tak perlu lah aku sambung kisah sedih anak bangsaku mintak kerja... Cuma nasihat ihklas aku, dan sebagai mewakili industri yang ambik orang kerja.. tolong lah persiapkan diri dengan knowledge dan juga skill yang bersesuaian dgn kerja yang nak di mintak tu.. (tak smestinya companies nak ambik orang yang pernah ada pengalaman 2 -3 tahun) Dan sebagai ICT punya orang, korang tak boleh expect ilmu yang di ajar tu je sudah mencukupi untuk korang dapat kerja, sebab ada kawan aku yang cuma ada SPM tapi dia punya knowledge dan juga skill ICT ngalahkan software engineer.Ini semua sebab dia ambik inisiatif untuk belajar sendiri.

So Jangan Pikir Keje Dak IT ni Senang Dapat..Lengkapakn Diri Korang and Jangan Mengalah! Metaliti Kena Ubah!! Sekadar Berpesan.

Buat student IT yg masih lagi mampu mengubah nasib anda (x grade lagi la tu), teman nak kongsi ssuatu... sblum korg p praktikum atau Nak Kerja siapkan benda berikut supaya korg x tenganga bila bos arahkan buat keje...

Berikut ialah skill yg korg perlu ada (paling minimum)... : 1. Microsoft Office - benda asas ni kena mahir sepenuhnye... bkn stkt ms word ja... Excel, PowerPoint, Visio and sebagainya gak kena mahir!!

2. Programming - Java ke, C++ ke, VB ke... mestilah tau..jgn xtau langsung...

3. Database Project - Mestilah tau nak buat projek yg guna database..paling kurang pun tau guna Microsoft Access... lebih sesuainye projek yg guna VB la.

4. Web Development - ada syarikat yg bila kita p praktikum je, tu lah peluang depa nak suruh kita buat laman web... buat je pakai Dreamvewer ke, Frontpage ke... kenalah tahu HTML ckit...

5. Aplikasi lain cthnye buat animation flash ke, animation swift ke, design gambar ke - benda ni korg kena bljr sendiri...

6. Baik pulih komputer (Optional la) - paling kurang pun belajar la format komputer... xkan la budak IT nak format komputer sendiri pun suruh org lain... come on!!

Kalo 6 Ini Takde... Sampai Bila2 Korang Tak Akan Dapat Keje... Cayala..Itual Faktor2 Napa Student IT byk Menggangur

Cth la ek... kalau kita dah pilih nak jadi tukang kebun..kita kena pandaila berkebun... kalau dah pilih nak jadi tukang masak..kena pandaila memasak kalau dah pilih jadi tukang kasut pun kenalah pandai baik pulih kasut...

So Tepuk Dada Tanya Selera Wahai Sahabat2 Ku Dari Kursus IT

Isnin, 3 Julai 2006

Tertewas

Bagai seorang pahlawan tewas dari medan pertempuran.
Menanggung luka parah dari pedang sang lawan.
Hanya menanti masa nyawa terbang dari badan.

Cerita Lama Amyz