Rabu, 28 Jun 2006

Lagu Anak

Versi aku (mama)
Bangun pagi. Gosok gigi.
Cuci muka dan mandi.
Pakai baju. Minum kopi.
Pergi sekolah. Senang hati.

Versi Atiya
Angun agi. gogok gigi
tuti muka an andi.
akai aju. inom opi
egi kolah. enang ati.

Versi Yana (featuring mama)
mama : Bangun pa..
Yana : gi..
mama : Goso gi..
Yana : gi..
mama : Cuci mu..
Yana : ka..
mama : dan man..
Yana : di..
mama : pakai ba..
Yana : yu..
mama : minum ko..
Yana : pi...
mama : pergi seko..
Yana : lah...
mama : senang ha..
Yana : ti..

Selasa, 27 Jun 2006

Woman Don't Need Ball To Have Fun

Tajuk kali ini agak seksis. Lelaki, pergi together-gather kat mamak, kedai kopi mahal sebab nak tengok bola. Tapi perempuan tak perlukan bola untuk bersuka-ria. :-)

Actually, aku jumpa blog ni - Football Widows United, and found it interesting. Very interesting! Ahaha. You should read it to find out more what woman should do, when the husband watching football or too obses with football. :-)

Kebanyakan perempuan tak faham anything about bola. Lelaki cerita la apa pun pasal bola, about the pasion ke, about goal even about the player pun, perempuan still wondering why on earth 22 mens chasing one ball for 45 minute? And most of women find it as stupid game. Perlu ke ramai-ramai kejar satu bola, nyah? Koser mak tau!

Nasib baik, sejak start Cawan Dunia ni kan, hidup aku tak banyak berubah. Mungkin sebab satu, aku belum berkahwin dengan lelaki yang obses dengan WC lagi. Sebab dua, ayah aku bukan huge football fan. Cuma sejak Zaim balik cuti semester ni, aku terpaksa berebut remote control dengan dia yang asyik nak tengok bola. Nasib baik ada veto power, so aku boleh suruh dia tengok WC selepas aku masuk tidur.

Yang kelakarnya, bila aku perhati lelaki-lelaki bercerita pasal bola kan. Alamak aii.. macam dia terel gila main bola. Berapi-api, bersungguh-sungguh, bersemangat cerita pasal bola, terutama time favorite player/team dapat jaringkan goal ataupun cara non-favorite team bermain bola. Paling lawak.. lelaki tu bercerita pasal bola, tapi tak main bola, paling teruk sekali, tak reti main bola~ Kelakar la..

Sure korang ada dapat World Cup Rules For Women, yang diforward ke email-email korang. Lelaki baca gelak-gelak, perempuan baca, adala sikit rasa sakit hati. Eleh.. Ok. Tak nak bagi attention pada perempuan during WC ye? Kalau aku, kalau (kalau.. aku bilang kalau..) husband aku cakap macam tu la kan~ OK.. Pergi tidur kat sofa dengan bola. Yang bestnya, the way Madame Malicious reply back to this rules. Very funny!! Anyway, perempuan bukan semua tak suka bola. Ada juga yang suka. Kalau tak, takde la penyokong-penyokong perempuan siap cat-cat muka tengok WC kan? kan?

Ok la. The more aku cakap, nanti ramai orang ingat aku ni anti-football pula. Takde la sampai anti & benci, tapi aku kurang gemar orang yang terlalu fanatik about anything - bola, artis, AF, apa-apa saja. Tapi yang penting, aku bukan orang yang fanatik. :-)

Btw, ada juga bola yang aku minat. ;-) iklan bola Maxis lah! Hasbullah Awang : Ya, dijaringkan oleh Rio Ferdinand. Ya, Rio Ferdinand. Ahaha. Ingat bola apa yang aku minat weh???

Isnin, 26 Jun 2006

To Do

1. Minit mesyuarat hari Jumaat lepas - start dari pukul 9, sampai pukul 12:40. Agak-agak berapa pages aku perlu tulis? Uhuhu.

2. Butang print di portal kena tukar - nak pakai imej printer. Butang tak cantik. Okee..

3. 3 report masih belum siap-siap lagi. Sejak bulan lepas lagi. Campur 2 report terbaru yang baru dapat last week.

4. Kena tukar layout lagi. Kawan complaint tulisan kecik sangat. :-p

Selasa, 20 Jun 2006

Semanis Anak Dara

Manisnya anak dara, macam tembikai susu yang abang baju pagoda jual di pasar malam BB*B. Itu kata Cik Daun la. Tapi betul la tu, tembikai susu memang manis. Aku suka tembikai susu lagi dari tembikai merah sebab pejal dan senang nak kunyah. Susah nak makan tembikai merah, banyak air sangat.

Oh. Ramai kawan aku, anak dara yang manis. Cik Daun, Nett, Nida, Sal, etc. etc. ;-)

Nak jadi anak dara yang manis? Anak dara yang manis kena tahu masak, tahu kemas rumah, tahu membasuh, tahu gosok baju, tahu kekemasan diri dan 1001 macam perkara anak dara kena tahu dan pandai supaya tak diumpat oleh mak mertua dan ipar duai kelak. Susah tak?

Belum lagi pantang larang yang anak dara tak boleh buat. Antaranya, anak dara tak boleh menyanyi kat dapur, tak boleh duduk sesajor di pintu depan rumah. Garam dan gula jangan terlebih. Duduk kena bersimpuh. Cakap mesti bersopan. Itu tak boleh, ini tak boleh. Kalau dibuat juga, ha.. kan dah tak manis dah.. Adeh laa..

Biasala. Aku ni masih diam sebumbung dengan mak ayah. Apa yang tak manis di mata mereka, ditegurnyalah. Tiap kali buat salah, mak akan cakap, "Hai.. kalau macam ni, dikutuk mak mertua saja." Aku ni pun sengaja menyanyi kat dapur bila memasak. Saja nak dengar mak berleter. Tapi jangan dibuat depan orang cukuplah. Hilang manis nak dara.

Dan kalaulah boleh, janganlah ditanya pada si anak dara, bila nak kahwin. Semanis-manis anak dara, tidak dia seberani Khadijah yang meminang Rasulullah.

Jumaat, 16 Jun 2006

Cahayamata

Zuriat, merupakan suatu yang ditunggu-tunggu oleh setiap pasangan suami isteri. (Tapi ada juga zuriat yang tidak ditunggu telah ditongsampahkan oleh pasangan bukan suami isteri.)

Alangkah sedihnya. Setelah bertahun-tahun menanti kelahiran seorang cahaya-mata, dipinjamkan sementara, kemudian dia dijemput Yang Maha Kuasa? Juga, bertahun-tahun menunggu, namun hajat menimang cahaya mata masih belum dimakbulkan Allah.

Aku ini cuma memerhati. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikulnya. Aku tahu aku tidak dapat merasai lagi sedihnya, pedihnya hati pasangan yang telah bertahun berumahtangga, berusaha untuk mendapat cahaya mata. Tambahan manusia di sekeliling sentiasa bertanya adakala menghina mereka masih belum punya cahayamata. Tidak tahukah mereka, rezeki itu di tanggan Yang Kuasa?

Namun sedikit sebanyak, aku terasa juga sedih, pedih perasaan itu. Maaf, aku tidak dapat membantu, cuma iringan doa aku saja yang mampu. :-( Tabahlah hadapi.

Dedikasi entri untuk Zaimah, Ejad, Kak Ngah dan Ina.

Khamis, 15 Jun 2006

Testing

Cuba menulis entri menggunakan Performancing for FireFox. Yang direkomenkan oleh cik daun yang manis. Senang dan mudah. Tak perlu login ke blogspot tiap kali nak tulis entri

Tapi.. tapi.. jangan sesekali browse blog aku dengan FireFox ye? Nanti kau nampak kotak-kotak bertindihan, dan kau tidak akan dapat membaca entri aku dengan kepuasan maksima. Maaf, aku tidak tau cara mana nak beri kotak-kotak itu tidak bertindihan

Jangan susah-susahkan diri. Browse saja pakai IE. Lebih comel, cantik dan menarik, kau memamg Da Bomb! Kau boleh nampak gambar kaki dan kasut tinggi bertali-tali. Harap-harap tiada yang salah tafsir. Aku cuma gilakan kasut tinggi bertali-tali. Tak lama tu, dua tiga bulan lagi - aku mungkin tukar layout lain, sekali lagi. Eheh.

;-)

Selasa, 13 Jun 2006

Benci

Eh.. bukan benci kat orang. Tapi benci betul kat aircon kat sini. Sejuk banget! Sekejapan air coklat panas yang aku buat tadi dah sejuk. Air coklat bila dah sejuk tak sedap.

Sejuknya macam duduk kat kutub utara. Dah la blazer aku tertinggal kat k*pkt. Tak dapat aku nak memanaskan badan. Bila sejuk, udara kering. Aku cepat haus. Kemudian banyak minum air. Sikit-sikit masuk toilet. Adeh. Dah la toilet jauh.

Sejuk. Jari-jari aku macam dah beku. Nak menaip pun tergagau-gagau. Sikit-sikit typo error. Kena la tekan backspace banyak-banyak kali. Aiyark! Banyaknya buat salah.

Bila sejuk terasa sampai ke tulang, nak tak nak kena keluar dari office ni. Ambil udara kat luar. Panaskan badan dalam 5 minit. Baru masuk balik peti ais besar ni.

Disebabkan kesejukan melampau, otak boleh beku gak. Kalau aku lambat buat kerja, jangan salahkan aku ye?

Isnin, 12 Jun 2006

Diet ke?

Waktu sarapan tatkala yang lainnya mengambil mee, nasi lemak, roti canai dan segala macam jenis sarapan pagi yang biasa diambil oleh tipikal orang Malaysia. 2 ketul kuih dalam piring aku direnung cuak oleh kawan-kawan kecuali kawan aku yang satu ini.

Makan itu saja?

Diet ke amy?

Kenyang ke 2 ketul kuih saje?

Sebenarnya, kat rumah sebelum pergi office, aku dah minum breakfast mix. Kenyang tau minum breakfast mix ni. Pagi-pagi boleh dengar bunyi blender buat breakfast mix di rumah aku. Sedap! Nyum. Nyum. Campur susu, campur yogurt, campur epal hijau, campur vitamin. :-) OK. Yang ini untuk memenuhi keperluan nutrisi badan aku. Banyak khasiat. Nanti aku cerita pasal ni.

Sampai di office, turun breakfast dengan kawan-kawan. Makan kuih & limau suam untuk memenuhi selera anak tekak.

Tengahari. Tak makan nasi. Sekali lagi, kawan-kawan bertanya soalan yang sama.

Bukan nak diet nak kurus. Diet nak jaga badan dan jaga kesihatan. :-) Lapar gak tak makan nasi waktu tengahari. Disebabkan cerewetnya aku ini tak suka makan nasi dan lauk selain dari lauk masakan rumah. Kalau makan pun, aku ambil nasi goreng ke, bihun sup ke, Fish & Chip. Selain dari nasi dan lauk.

Tak apa. Sampai rumah, pukul 7 dah makan malam. Sedapnya lauk yang mak masak. :-)


Diet untuk jaga kesihatan & jaga badan je.. ;-)

Jumaat, 9 Jun 2006

Mencari Yang Tak Jumpa

Dulu mencari macam mata buta, tapi tak jumpa.
Bila dah tak cari, tiba-tiba muncul depan mata.

Nak ignore ke nak hargai?

:-)

Entahlah. Macam-macam dah teracun dalam fikiran. Dan aku selalu macam ni. Stuck in the middle. Lemas. Macam bernafas dalam lumpur.

Lama mana lagi
Hendak ku turutkan
Kata telunjuk yang menuding kepalaku
Sabar apa lagi
Hendak ku turutkan
Hingga aku bernafas bagai dalam lumpur
Kasihan...

@};-

Musim AF. Iklan Astro Ria.

Iklan : Untuk mengetahui maklumat mengenai pelajar AF, peratusan terkini, biodata pelajar dan undian, tekan butang merah..

aku : Ohhh.. tekan butang merah yang ini kah?? ( butang (|) )

adik : oit.. oitt.. itu butang nak off astro laaaa..

:-)

Selasa, 6 Jun 2006

Why I Need Chocolate?

1. You can GET chocolate.

2. "If you love me you'll swallow that" has real meaning with chocolate.

3. Chocolate satisfies even when it has gone soft.

4. You can safely have chocolate while you are driving.

5. You can make chocolate last as long as you want it to.

6. You can have chocolate even in front of your mother.

7. If you bite the nuts too hard the chocolate won't mind.

8. Two people of the same sex can have chocolate without being called nasty names.

9. The word "commitment" doesn't scare off chocolate.

10. You can have chocolate on top of your workbench/desk during working hours without upsetting your work mates.

11. You can ask a stranger for chocolate without getting your face slapped.

12. You don't get hairs in your mouth with chocolate.

13. With chocolate there's no need to fake it.

14. Chocolate doesn't make you pregnant.

15. You can have chocolate at any time of the month.

16. Good chocolate is easy to find.

17. You can have as many kinds of chocolate as you can handle.

18. You are never too young or too old for chocolate.

19. When you have chocolate it does not keep your neighbors awake.

20. With chocolate size doesn't matter; it's always good

Khamis, 1 Jun 2006

Salah

Ye, saya tahu saya salah. Tapi janganlah letakkan 100% salah itu pada bahu saya. Seolah saya melakukan satu dosa besar yang tiada ampun lagi. Saya dah mengaku saya bersalah. Patutkah saya dihukum lagi? Saya dah cakap, 'sorry'. Perlukah awak menyindir - Buat apa minta maaf, kalau buat lagi nanti. Bukankah awak patut cakap, OK. Jangan buat lagi.

Kata-kata awak melemahkan semangat saya dan rasa berdosa mengekori setiap langkah saya. Mungkin awak tahu, perasaan yang paling saya benci adalah 'guilty'. Hukuman 'rasa bersalah' ini sebenarnya sangat mendera hati.

Terbaik yang dapat saya lakukan ialah tidak melakukannya lagi. Tapi janganlah saya dimarahi.

Cerita Lama Amyz