Jumaat, 31 Mac 2006

Hari Terakhir

Hari terakhir bulan Mac. Esok dah masuk bulan April. Huh. Time goes by so fast. :-) Sibuk sikit minggu ni buat kerja-kerja penambahbaikan sistem tribunal. Banyaknya requirement baru diorang. Huhu. Rasa nak nangis ngadap programing. Dah setahun lebih tinggal. :-(

Dah la 2 hari pertama minggu ni coldfusion ni ada problem. 2 hari try install, uninstall. Rupanya kena update patches. Hampeh je. Penat aku install, uninstall. Ingat pc aku ada problem. Nasib baik aku tak format pc nih. Hari rabu baru start kerja. Tukar interface je dulu. Hari ni present kat user. Nampaknya dia agree. :-)

Lepas tu, officer aku cakap, kita akan buat sendiri penambahbaikan ni. Rasa nak nangis. Tapi, kalau nak out-source kan, lambat. Minta maaf la encik OP. Kalau saya tak larat sangat nak buat sistem ni, saya akan suggestkan sendiri kat pengarah saya, untuk ambil direct encik OP buat sistem ni seluruhnya. Tapi, 25% yaa?? Ahaha..

Happy weekend~ Jumpa di laman seni esok. :-)

Rabu, 29 Mac 2006

Mimpi Ngeri

Lewat kebelakangan ini, aku diganggu mimpi. Mimpi aneh-aneh dan ngeri. Isk. Lepas aku bangun pun, mimpi tu macam menghantui hidup aku. Aduh la.

Sabtu lepas, aku mimpi peperangan berlaku di hadapan rumah aku. Bunyi tembakan sangat jelas sehingga kini terngiang-ngiang. Aku menjaga kanak-kanak kecil dan aku boleh nampak peluru-peluru menembusi dinding persembunyian kami.

Minggu lepas, aku mimpi ular melingkar-lingkar di hadapan aku. Ular tu tak patuk la pulak.. Lambat lagi la aku kahwin. Muahaha. Eh, mimpi ular bukan mimpi ngeri ke? Ahaha.

Kemudian, aku ada mimpi aku ditangkap oleh pontianak. Ya Tuhan. Ngerinya diterbangkan pontianak yang mengilai-ngilai dengan taring yang tajam-tajam dan berdarah. Tak pula dia gigit aku. Dia bawa aku terbang. Kemudian aku diselamatkan oleh Superman. Kau jangan cari logik. Sebab ini mimpi aku. Aku pun rasa tak logik juga. Tapi itu lah yang aku mimpi. Pelik kan?

Ish. Macam-macam la mimpi aku ni. Agaknya aku tak basuh kaki sebelum tidur kot.

"Allahhumma bismika ahya wa ammutu"

@};-

Hujan. Aku minum koko panas. Terasa kehangatan mengalir dalam usus. Sedapnya koko panas ni. Nak pergi order lagi secawan.

Sabtu, 25 Mac 2006

Blueeh

It's fine with me. If you want to shut the connection down, I don't give a damn. It's really fine with me. I thought I didn't disturb you. I do my job, my task properly. But why on earth you so "busuk hati" and envy? :rolleyes:

I don't care and I don't give a damn!~ Suka hati ko laahhh.. Don't you ever think I ever respect you again. :-p bluuueehhh!!

Selasa, 21 Mac 2006

Bengangnya!

Ya Allah, tensionnya aku kerja kat sini! Bodoh la diorang ni. Bunyi telefon berdering-dering pun tak mahu angkat. Telinga tu tuli agaknya. Hiee.. Geram betul aku. Aku kalo boleh tak mahu la buat jahat. Tapi ada satu hari aku tak tahan bunyi telefon berdering-dering tu, aku angkat, aku letak. Geram sangat!! Setiap minit ada je telefon berdering. Ya Allah, sabar je laa..

Punca telefon berdering-dering tu sebab pemaju perumahan telefon. Diorang ni pandai sangat buat sistem, suruh pemaju key-in data dalam online-form yang disimpan dalam CD atau disket, kemudian diorang just extract je data dari pemaju ke dalam database. Pandai sangat la idea tu. Kalau pakai borang macam dulu kan aman nyawa aku sekarang ni?

Tu semua sebab satu department kat sini malas sangat nak buat data-entry. Plus idea dari top-management. Kalau pemaju salah isi, tak tahu isi, siapalah yang susah? BTM juga. Aku pun susah tau. Setiap minit terpaksa menadah telinga dengan deringan telefon tak berhenti. Geramnyaa..!!

Tak tahu la aku nak cakap macam mana. Kesian. Geram. Semua ada. Terseksa aku kat sini. Tolongla!!

Jumaat, 17 Mac 2006

Comfort Zone

Bila seseorang tu berada dalam comfort zone, dia jadi susah untuk berubah. Dia mungkin takut keselesaan yang dia ada akan hilang. Dia tak mahu meningkatkan hidup dan mahu berada dalam keadaan selesa selamanya.

Berapa ramai orang dalam dunia ni, tak nak kata dunialah kan, besar sangat. Berapa ramai orang dalam Malaysia ni, merasa hidup dalam keadaan yang selesa? Sebenarnya, ramai. Mereka yang tidak mahu berubah dan kekal di suatu tempat adalah mereka yang berada dalam comfort zone. Tak mahu ubah hidup mereka untuk menjadi lebih baik.

Bila keadaan selesa, mereka rasa senang. Tanpa peduli tentang orang lain, hal politik dan sekeliling kerana, bagi mereka selagi kehidupan mereka tidak diganggu, selagi itu mereka senang disitu.

Apabila kita mengajak untuk berubah, mereka menolak idea itu bulat-bulat. Susah nak ubah pendapat orang, apatah lagi sifat seseorang. :-)

Terpulanglah pada diri sendiri. Moga-moga mereka sentiasa senang di zon selesa mereka. :-)

Rabu, 8 Mac 2006

Sedihnya

>> Berita Sedih <<

Kawan aku ni, nama dia Shukri. Kawan masa kerja di LGTT. Lecture yang sangat kelakar, sangat sporting dan suka sangat menyakat aku. Kelmarin aku dapat berita dia accident dan sekarang tengah koma kat wad ICU, Hospital Selayang.

Terperanjat, sedih bila aku dapat tahu berita tu. :-( Seorang yang aku kenal sangat ceria, jarang marah dan kuat menyakat, tiba-tiba sekarang ni terlantar kat wad ICU tak boleh bergerak-gerak.

Dengan keadaan yang tak sihat ni, aku rasa macam lemah semangat.

Semalam pula, kakak aku bercerita 2 orang kawan dia sihat walafiat tubuh badan, tiba-tiba meninggal dunia. Sedihnya.

>> Berita Sedih 2 <<

Segala jenis messenger, blog dan mana-mana url yang ada word "blog" telah di-block dari di akses di office aku bermula hari ini. Kawan aku sampai nak beli laptop sendiri, sebab nak berblog~ ehehe.

Yeayy!! Internet jadi laju di sebabkan messenger telah di-block.

Terima kasih kepada IT department!

But I'm smart, ya'll~ I still can online my messenger without yahoo messenger. Ehehe. Thanks to Newrin & Kak Nett! ;-)

Still, I can't access my friend's blog or any url contain word blog including my 360! Yahoo Blog.. huhuhu. :-(

Cerita Lama Amyz