Selasa, 28 Februari 2006

Minyak Naik Lagi

Damn!!

Harga minyak naik 30sen. RM1.92 - 1 liter. Damn! Damn! Aku isi penuh kancil aku pagi tadi RM40+. Selalunya RM30 tangki kancil dah penuh.

Oh, ok. Esok lusa kau akan dengar cerita semua harga barang naik, sebab harga minyak naik. Best tak? Best tak?

Gaji tak naik. Elaun tak naik. Tapi harga minyak naik. Tol naik. Harga barang makanan naik.

As pengguna, kita ada choice tak?

Isnin, 27 Februari 2006

I've Been Tagged

The names you go by
amyz, amie, kak lang, mama

The screen name you've had
amyz

Three things you like about yourself
confident
self motivated.
fast-learner

Three things you don't like about yourself
ego
can't control temper while driving
worst bad mood while psm

Three parts of your heritage
jawa
melayu
cina

Three things that scare you (or mostly creeps you out)
lipas (terutama lipas terbang-terbang)
kumbang
drive sorang² tengah malam and terasa ada org duduk kat sit belakang. huaa.. horrornyaa..

Three of your everyday essential
make up
exercise
blend nutritious breakfast

Three things you're wearing right now
kebaya.
tudung
high heel

Three of your favorite bands (or artist at the moment)
Il Divo
Peter Pan
Pussycat Dolls

Three of your favorite songs (currently)
stikwitu - pussycat dolls
lemas - ruffedge
like we never loved before - faith hill feat tim mcgrow

Three new things you'd like to try in the next 12 months
bungee jumping
cruising
ski-diving

Three things you want in a relationship (love included in the package)
trust
honest
care

Two truths and a lie
I can dance
I love singing
I can write poem

Four Jobs I Had In My Life
programmer
technician
beautician
make-up artist

Four Movies I Could Watch Over and Over
the walk in the cloud
con air
Armageddon
lord of the ring

Four TV Shows I love To Watch
CSI
Smallville
one tree hill
charmed

Four Places I've Lived (In no particular order)
KL - pathetic kan? I never moved from kl.

Four Places I've Been On Vacation To
Langkawi
Kuching
Johor Bahru - Kota Tinggi
Kota Bahru

Four Places I'd Rather Be In
Home
Tepi pantai
Dalam laut
Pulau

Four of My Favorite Foods
tom yam
sup
ikan bakar
chicken chop

Four Websites I Visit Daily
email acc (hotmail, yahoo, office, gmail)
forum geng jurnal
guestbook
fotopages

This Tag goes to
Iwan, Cida, Nett.
Sesiapa yg baca blog ini & tak pernah kena tag lagi.

Khamis, 23 Februari 2006

Koser Mak Nyah

Mentang-mentangla mak dah jadi make-up artist, suka-suka hati je u ols cakap mak ni ala-ala nyah. Koser mak! Ingat mak tak reti cakap nyah ke? Tak de taste la u ols nih!

Mak tau la cikkap mak mantap. Very the vass gittew! Tapi mak dinch nafikan nyah make up lagi mantap dari mak. Mak ni kan budak baru belajar. Ha, u ols nak tau tak? Mak pergi pelancaran product make-up kat Hilton smlm. Jumpa Dee. Terkasima mak tengok Dee. Very der vass. Mrasa mak snap-snap dengan dia. Haruss..!! Dee semalam pun demo make-up depan audition. Class tau make-up dia. Mrasa mak blaja cara cikkap dengan berkesan gitteww.

Dah la malas mak nak layan u ols! Mak tengah makan coklat KISS nih. Tak kisah la, mak makan je apa-apa coklat. Lazat u ols. OK la. Next time mak tulis lagi. Daa.. Hik hik hik.

Rabu, 22 Februari 2006

Self Motivated

I'm Self-Motivated~ Ehehe. No matter how bad they treat me, I'm only sad for awhile. That moment you will see me angry/sad or all nonsense words that I've write down on my status/blog. Few minute ater that I will cool & be happy again. Do crazy things. Happy-happy. Till others will look back at me like "Budak ni tak betul ke?"~ Ahaha. Biarla. Insya Allah aku tak kan sakitkan hati orang. :-)

Today, I recieved an email from my officer ask me to go to Linux OS course. Not that I dont want to go. But I already went 2 courses of Linux before. Plus the systems under me have nothing to do with Linux. Ask la people yang jaga sistem yang ada kena-mengena dengan Linux. Ape ke bodoh punya officer, aku pun tak tau. Then I reply back said, Not that I dont want to go, but give this opportunity to others~

I know she not read my email yet. I have no idea what her response to my email. But I will think positively to any response from her later. ;-)

Maybe the way I look a bit rough and hard to please, that's why I never get any pleasant from anybody in my organization~ so, what? Go and kiss someone else's ass. I'm not that type of person. :-)

Isnin, 20 Februari 2006

Shits Happened

OK. Aku dapat kad hijau hari ni. Damn it! Kedatangan aku dalam bulan Januari memang teruk. Aku nak buat macam mana? Keluar rumah pukul 6am? No way Jose! Without notice, without warning letter, I've got this damn green card. This card give bad record in my reputation. Damn! Damn! Aku mencarut banyak kali bila aku tengok clerk tu masukkan kad hijau dalam slot kad aku. Clerk tu pandang kat aku, sinis. Shit!

Aku diam je. Aku tak cakap apa-apa dan tak akan cakap apa-apa. Sebab all the kiss-ass-person and orang yang punch card orang lain, live happily in my organisation without any tindakan of their faults. Owwh.. Life is so unfair, isn't it? :-) It's OK. For now, I just doing my job accordingly. Not for "anugerah", compliment or kiss someone else's ass.

Jumaat, 17 Februari 2006

Cepat Kaya

No wonder la Malays ni susah nak berjaya especially dalam perniagaan. Buka kedai lambat. Lepas tu dalam cash-register tu takde duit untuk balance. Harapkan duit costumer masuk je. Tensen aku bila pagi-pagi breakfast, bayar dengan RM10 pun diorang minta duit kecil. Paling bengang bila syiling pun diorang mintak juga. Tak kan la takde syiling langsung? Aku suka lagi bayar pakai not besar. Ada not 50, not 50 aku keluarkan. Biar diorang tahu cari duit baki nak bagi kat pelanggan.

And then, satu lagi perangai Malays yang tak mesra pelanggan. Tak kira la kat kedai ke, kat kaunter ke, kat mana-mana lah. Nak cakap orang timur ni kaya dengan adat dan budi bahasa, aku rasa kat Malaysia ni dah jarang dijumpai. Aku tak suka bila aku nak bayar something, cashier tu masam muka dan bagi duit macam nak tak nak. Kemudian, tak reti nak cakap terima kasih. Nak sedekah senyum pun berat. Kalau iye ada masalah pun, kena la profesional. Kalau penat, tak yah bukak kedai. Gi duduk kat rumah je. Takde la penat.

:roll_eyes:

And then, cara orang malays nak kaya cepat, tapi malas nak usaha. Ingat duit tu boleh jatuh dari langit? Tengok je la iklan kat internet. "PEROLEHI PENDAPATAN DENGAN MUDAH", "BOLEH KAYA DENGAN HANYA MELAYARI INTERNET", "CEPAT KAYA TANPA KERJA" dan lain-lain.

Boleh ke macam tu? Boleh tapi.. Tapi dia, program-program autosurf ni, kena invest dulu, kena jadi pay-member dulu. Kalau invest sikit, lambat lah sikit nak kaya. Kalau banyak, cepat la sikit. Tapi most of time, it's hard to find orang yang nak invest sebelum dapat pulangan. Kalau ko stay kat free-member, berjanggut gak nak kaya. Dah la ada limit, sehari boleh surf 200 web je. Huhu.

Selain dari program auto-surf, ada lagi satu program "CEPAT KAYA". Hantar email kat sekian orang. Masukkan duit kat akaun peserta 1, anjakkan nama peserta 2 ke peserta 1, peserta 3 ke peserta 2, masukkan nama anda ke peserta 3. Ehehe. :-D dah lama dah program cepat kaya ni. Dulu sebelum kenal email, aku dapat surat. Lepas ada email, aku dapat email. Sekarang sudah canggih. Ada perbankan internet. ;-) Hehe.

:roll_eyes:

Kenapa? Kenapa? Tanya diri kita, kenapa? Kita nak kaya, tapi kita tak mahu usaha. Tak mahu keluar rumah. Tak mahu berubah. Tak mahu belajar. Macam mana? Orang lain yang sanggup berubah itu la orang yang akan berjaya. Tapi bila orang berjaya, kita selalu buat apa? Kita mencebik kat dia. Dah la kita miskin, orang dah jadi kaya, kita cebik lak kat dia? Apa ke hal perangai kita ni? Bagi la seribu satu motivasi pun tak guna, jika kita tak mahu berubah!!

Isnin, 13 Februari 2006

Happy Things

I was so happy..!! My 1st experience make up my friend yang bertunang sabtu lepas. Seronok sebab dia suka make up aku & dah booked aku for her wedding make up pulak! Waahh.. sangat best! :-D :-) ;-) Terima kasih sebab percaya pada aku. Yes! I can do it~ ehehe. ;-) Thanks to my cikgu cause believe in me too. Thanks a lot!

gambar² kat sini : click-click

I just love to be beauty and help everybody look beauty too. :-)

Khamis, 9 Februari 2006

Terkenang kenangan

1 - Naik motor dengan K. Nett. Dia bawa laju jugak la. Kendian bila berenti kat trafik light, dia boleh sms orang. Kalau hujan berenti bawah jambatan.

2 - Kalau nak meronggeng dulu-dulu, sebelum ada kereta, naik kereta Pikor. Jadi penumpang setia, selain Rudy.

3 - KLCC & CM selalu jadi tempat perjumpaan. Kalau KLCC selalu lepak tepi kolam sebelum balik. Buat aksi-aksi terlampau.

4 - Serdang, Awan Besar & Bukit Jalil antara lain yang menjadi tempat makan-makan.

5 - Bila dah abis makan, atau nak balik, bercakap/berbincang/mengutuk/mengumpat dalam satu bulatan besar. =))

6 - Hari ni jumpa, esok mesti ada entri pasal perjumpaan semalam, setiap orang ada entri tersendiri. Hahaha..

7 - Conference gila-gila. Sampai depan pc dok tergelak-gelak. Kawan sebelah geleng-geleng kepala.

8 - Lawak abg Mie yang paling tak boleh diterima akal. Buat muka serius, tapi rupanya lawak.

9 - Rudy cakap jepun dengan Pipet. Sampai aku pandang ternganga-nganga. Lepas tu diorang gelakkan aku.

10 - Kalau ambik gambar, mesti ada gambar tangan, gambar kaki.

Ahaha.. Kalau ingat-ingat, memang kelakar gila. Sebenarnya tengah korek-korek arkib lama-lama. Tengah fikir nak pdf kan ke, ataupun nak letak kat web ni balik. Tak tau lagi. Hihihi.

Isnin, 6 Februari 2006

Macam-Macam

Waa.. guestbook ada problem pula. Malas nak layan. Lantak situ la.

Semalam pergi kenduri kahwin kawan office LGTT. Seronok tengok muka happy pengantin. :-) Rasa diorang punya life dah complete. Got everything their need. Best kan? Tapi,.. takpelah. Asalkan diorang bahagia.. ;-)

Then, pergi rumah kawan sekolah. Dia dah nak bertunang this saturday. Dia nak minta aku make up kan muka dia time tunang nanti. Aku ok aje asalkan ada upah. Hehehe. So, pergi rumah dia, buat trial make up. Al-maklumla.. amatur. Mana pandai make up sangat. So, kena la practice dulu. ;-) Kena tambah eye-color lagi la. Sebab takut tak matching dengan baju dia or terover make up nanti, susah pula. Seronok sangat bila tengok dia happy dengan kerja make up aku semalam. Make up tak tebal, tapi mampu mengubah wajah~ Pergh! terasa hebat pulak. Tak baik riak, kan? kan? ;-)

Juara lagu membosankan. Masa performance before result tu kan, ada penari-penari pakai baju berkilat-kilat dengan hiasan kepala dan bulu-bulu, aku rasa macam persembahan pondan kat kelab-kelab Thailand. Iiieeww..

OK. Gemilang juara lagu terbaru~ Kira ok la. :-)

Jumaat, 3 Februari 2006

Birthday

Ramai ke yang kerja hari ni (W. Perseketuan xspecially..) ? Aku kerja. Malas nak ambil cuti biarpun 1 hari. Dah bengong sangat duduk kat rumah. Tak dapat access internet sebab modem rosak. Huhu. Imagine la betapa boringnya aku~ :-s Nasib baik ada Astro. Hihi. :-)

Tapi bila sampai office, ingatkan tak de orang~ Rupanya ramai juga yang kerja. :-? Pelik pula. Selalunya diorang ni suka pakat-pakat cuti beramai-ramai. Hmm.. :-?

Today is 3rd Feb 2006. It's My Birthday!!! 25 + 1 = 26. Thanks for all the wishes from Harry, Family, Queen, Kak Nett, Ipin, Fariz, Nadia, cousin, Kak Fat, Nd, Syafamy dll.. Hehe. Sangat-sangat menghargainya. :-) Thanks a lot!! :-) :-) Smile!! It's your special day, AMYZ!!

Ah, 26 is just a number. :-)

Owhh.. Hampir semua msg yang aku dpt ask about kahwin, even my mom pun tanya masa dia wish aku pagi tadi. Huhu. Down kejab. Tak mahu fikir pasal kahwin dulu lah ye? Kita fikir pasal achievement. It's true, I've achieve certain things in my life, and I quite puas hati dan bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang. Tapi I want to be better than just ordinary or sederhana. :-) Insya Allah. Aku sedang berusaha ke arah itu. :-)

Thanks for all supports, motivation and advices from everybody surround me. I definitely won̢۪t forget about it, when I succeed. :-)

Cerita Lama Amyz