Khamis, 6 Julai 2006

Copy & Paste

Sila ambik iktibar dan tolong jgn amalkan bila nak mintak kerja... (Dari Bos Tempat pratikal member Aku)

Kisah selepas aku pergi iklankan jawatan kat JTR : Aku dapat panggilan telefon dari bebudak ni dan di antara soalan atau jawapan mereka.

1) "Helo, saya nak apply jawatan sebagai Jr Programmer, Gaji berapa?"

2) "Saya nak apply jawatan yang nombor 1 tu"katanya. Dan saya tanya balik. "Apa nama jawatan yang awak nak apply tu?" saya tanya. Dan dia jawab, "Entah le, saya tak pergi JTR tadi, kawan saya yang bagi tahu ada kosong".

3)" Ni company melayu ke?"

4) "Apsal susah sgt requirement yang company Encik mintak? Tak leh kurang kan sikit ke?" (yang ni bila dia baca bab minimun requirement.)

5) " Kerja kat Ipoh je ke, atau kena transfer tempat lain?"

Yang ni pulak bila aku dah shortlisted dan panggil interview.. Generally,Bila aku tanya beberapa soalan, diorang akan jawab yang lebih kurang sama camni :

Soalan (s) : Dari scale 1 hingga 10 (10 yg terbaik), berapa yang awak letakkan skill dan knowledge awak? Jawapan (j) : Lebih kurang..aaa... emmm... 4. Sebab saya lecturer saya tak ajar dulu.hee..hee.. (dia gelak) (Jenis yang bergantung pada buku, dan tak reti-reti nak tambah ilmu, sebab dia bukan minat sangat kerja yang dia nak mintak!)

s: Dah tu kalau lecturer awak tak ajar, ada tak awak cuba belajar sendiri? j: Mana ada..lagipun saya tak berapa study on the practical side. Saya lebihkan study untuk exam je.. (jenis ni yang belajar untuk exam je..final year project upah orang buat)

s: Boleh tak awak buat satu code yang buat connection ngan database? Dengan mengunakan text editor? j: Tak boleh lah..sebab saya dah lama tinggal bab ni dan dah lama tak pegang. (dia dah lama tinggal bab tu, tapi nak apply kerja yang melibatkan bab tu..)

s: Dengan pengetahuan dan juga pengalaman asas awak yang (sikit sangat) camni, awak rasa boleh ke awak buat kerja yang saya nak bagi ni? j: Boleh tapi makan masa sikit le, sebab saya nak kena belajar balik.

s:agak2 berapa lama masa yang awak ambik untuk belajar balik semua benda yang saya list out tadi. j: Benda yang encik nak tu, dulu dah belajar dah, tapi saya dah lupa, jadi saya rasa untuk belajar balik semasa kerja ngan company encik, maybe ambik masa 6 ke 7 bulan.

s: Hm.. 6 ke 7 bulan ye..habis tu, masa tempoh tu, berapa gaji yang awak expect awak akan dapat? j: Saya tak demand encik, sebab saya ni tak berapa cekap sangat dan jugak tak berapa tahu sangat pasal kerja ni,Jadi, encik bayar gaji saya dalam RM 1400 ke RM 1600 pun saya terima. ( Ada tak mana2 company yang nak bayar gaji sebanyak tu untuk staff yang belum tentu mendatangkan hasil? )

s: Memandangkan skill dan juga knowledge awak mengenai task yang awak kena buat ni agak rendah., boleh tak kalau syarikat kami berikan awak peluang untuk membuktikan kemampuan awak selama 3 bulan, tetapi gaji yang awak akan dapat tu rendah dari apa yang awak harapkan. Dan selepas 3 bulan, sekiranya awak perform, maka kami akan bagi gaji penuh dan dikira sebagi confirm. j: Saya rasa tak boleh lah, sebab saya ni degree holder, walaupun saya tak tahu nak buat kerja2 tu semua, encik kena nilaikan degree yang saya ada.. (Hmm... no komen..)

Dan banyak lagi. Dan aku rasa tak perlu lah aku sambung kisah sedih anak bangsaku mintak kerja... Cuma nasihat ihklas aku, dan sebagai mewakili industri yang ambik orang kerja.. tolong lah persiapkan diri dengan knowledge dan juga skill yang bersesuaian dgn kerja yang nak di mintak tu.. (tak smestinya companies nak ambik orang yang pernah ada pengalaman 2 -3 tahun) Dan sebagai ICT punya orang, korang tak boleh expect ilmu yang di ajar tu je sudah mencukupi untuk korang dapat kerja, sebab ada kawan aku yang cuma ada SPM tapi dia punya knowledge dan juga skill ICT ngalahkan software engineer.Ini semua sebab dia ambik inisiatif untuk belajar sendiri.

So Jangan Pikir Keje Dak IT ni Senang Dapat..Lengkapakn Diri Korang and Jangan Mengalah! Metaliti Kena Ubah!! Sekadar Berpesan.

Buat student IT yg masih lagi mampu mengubah nasib anda (x grade lagi la tu), teman nak kongsi ssuatu... sblum korg p praktikum atau Nak Kerja siapkan benda berikut supaya korg x tenganga bila bos arahkan buat keje...

Berikut ialah skill yg korg perlu ada (paling minimum)... : 1. Microsoft Office - benda asas ni kena mahir sepenuhnye... bkn stkt ms word ja... Excel, PowerPoint, Visio and sebagainya gak kena mahir!!

2. Programming - Java ke, C++ ke, VB ke... mestilah tau..jgn xtau langsung...

3. Database Project - Mestilah tau nak buat projek yg guna database..paling kurang pun tau guna Microsoft Access... lebih sesuainye projek yg guna VB la.

4. Web Development - ada syarikat yg bila kita p praktikum je, tu lah peluang depa nak suruh kita buat laman web... buat je pakai Dreamvewer ke, Frontpage ke... kenalah tahu HTML ckit...

5. Aplikasi lain cthnye buat animation flash ke, animation swift ke, design gambar ke - benda ni korg kena bljr sendiri...

6. Baik pulih komputer (Optional la) - paling kurang pun belajar la format komputer... xkan la budak IT nak format komputer sendiri pun suruh org lain... come on!!

Kalo 6 Ini Takde... Sampai Bila2 Korang Tak Akan Dapat Keje... Cayala..Itual Faktor2 Napa Student IT byk Menggangur

Cth la ek... kalau kita dah pilih nak jadi tukang kebun..kita kena pandaila berkebun... kalau dah pilih nak jadi tukang masak..kena pandaila memasak kalau dah pilih jadi tukang kasut pun kenalah pandai baik pulih kasut...

So Tepuk Dada Tanya Selera Wahai Sahabat2 Ku Dari Kursus IT

0 comments:

Cerita Lama Amyz