Jumaat, 20 Mei 2005

Sekadar Pandangan & Luahan.

Kebanyakan umat di Malaysia ni kan, bila sebut soal kahwin ataupun yang sudah berkahwin, perkara yang terlintas di fikiran mereka adalah s*eks. Sebab itulah, dalam banyak-banyak tip rumahtangga dari ceramah-ceramah Ustazah Siti Nurbahyah, tip cakar harimau beliau yang keluar sebagai tajuk utama di muka depan akhbar tempatan. Kerana antara lain menyebut lepas buat cakar harimau, lebih "umph" waktu bersama. Tapi tip-tip keharmonian rumahtangga tidak pula menjadi perhatian. Ada ke patut?

Bukannya apa, aku kat sini kadang menyampah sangat dengan makcik di sini yang bergurau dengan kakak-kakak yang sudah berkahwin mengeluarkan kata-kata "wehh. balik cepat. malam jumaat ni" dan sebagainya. Jumudnya pemikiran mereka ini. Bukankah makcik ini sepatutnya memberikan tip-tip untuk keharmonian rumahtangga, bukannya melayan dari segi "itu" saja. Ieeww.. *rolling eyes* Bukan makcik aje, yang lelaki pun 2x5 juga. Malah lebih tepat aku katakan sebagai gangguan seksual dari segi lisan kepada wanita yang sudah berkahwin di sini. Aku pernah kena usik. Tapi aku marah balik. Diorang cakap aku tak sporting. Peduli apa?

Kalau bercakap, tidaklah pernah menapis dan berfikir orang lain mendengar. Tentulah kurang manis. Aku dengar, aku yang malu. Bukan diorang. Tak segan ke bercerita tentang hal dalam kelambu kepada orang lain? Bukankah berdosa? Kan peranan suami isteri ini merahsiakan hal-hal sebegini kepada orang lain? Apa niat sebenar bercerita tentang hal sedemikian kepada orang lain? Kongsi ilmu ke nak tunjuk kehebatan? IIeeewwww... yurk! yurk! Biarlah suami/isteri korang saja yang tahu prestasi korang. Tak perlu orang lain tahu.

Kononnya open-minded, kata diorang. Open-minded? Entah. Apa yang mereka maksudkan dengan open-minded eh? Dengan bercerita hal dalam kelambu tu, kira open-minded ke? Tak paham. Tak paham. Bagi aku, open-minded ni macam, contohnya, lelaki nak tanya tentang apa itu kitaran haid dan aku boleh jawab, kitaran haid tu bla.. bla.. bla.. Sebagai general knowledge untuk lelaki dan perempuan juga. Bukannya, soalan "Malam tadi ko climax berapa kali dengan laki ko?" Ini terlebih open namanya..

Bukannya tidak penting. Tahu la, ia penting jugalah. Tapi, bagi aku, perkahwinan is all about relationship between 2 different people from different family, race or culture. Bagaimana kita mengekalkannya, mengendalikannya adalah lebih penting dari hubungan fizikal semata-mata.

Maaf. Bukan dengan niat menyakiti hati sesiapa tetapi ini sekadar pandangan dan luahan hati. Aku tahu, aku belum kahwin lagi. Jadi aku tak boleh nak cakap banyak la kan? Bukan nak cakap banyak. Cuma ingin meluahkan rasa tidak puas hati kepada segelintir umat. Itu saja.

Tolonglah beri teguran kepada kawan-kawan anda yang bersikap seperti itu. :-)



Cuti.. cuti Malaysia.. Selamat Tinggal Kuala Lumpur.. ;-) Yela.. yela.. nanti i bawak balik burung helang besar tu untuk u oke?

Khamis, 19 Mei 2005

Tak Sabarnya!

Seronok! Tak sabar nak tunggu malam esok! Tak sabar nak tunggu minggu depan. Waa.. kalau macam ni tiap-tiap bulan, mesti seronok. Yang tak seronoknya, macam air lajunya duit aku hanyut nanti. Ha ha ha..

Keluar dari KL ni. Dah lama tak pergi vacation dengan family. Mesti seronok kali ni sebab ada anak-anak buah aku yang bijak-bijak dan comel-comel. Wa.. nanti sampai Langkawi, the 1st thing aku nak beli, of course la chocolate!! Bestnya chocolate. Bestnya.

Aduh! BTN ni pula, masa kita nak pergi vacation ni la, dia hantar surat suruh pergi kursus kenegaraan. Sangat hampeh! Nasib baik boleh tangguh. Aku pun faks surat penangguhan kursus dan postpone ke akhir bulan jun. Alhamdulillah. Selesai satu masalah. Lalalilalala..

4 hari di Langkawi. Cuti sepanjang minggu depan. Then, khamis next week - fly to Kuching. Part ni lah yang paling tak sabar sekali. Ahaks! ;-) Syyy.. ;-)

Ok. Stop. Jangan seronok sangat, ingat pesan mak. :-p

Lalilalalala.. *nyanyi lagu Lelaki Idaman by Melly Goeslow.* Ahaks!

Cerita lain.

Aku suka iklan rumi vs juli kat era which is khairil cakap, dulu.. dorang ni pernah bercinta. terkandas di tengah jalan. dulu.. kiran.. kih kih kih..

Ada banyak benda aku suka. Tapi aku tak sempat nak cakap. Time is up! Nak balik cepat sebab nak jemput kak long kat puchong. bye for now. Kalau sempat, besok aku update sebelum aku bercuti panjang sehingga 31hb Mei dan kembali semula pada 1 Jun nanti. Seronoknya..!!

Isnin, 16 Mei 2005

21 Reminder

ONE. Give people more than they expect and do it cheerfully.

TWO. Marry a man/woman you love to talk to. As you get older, their conversational skills will be as important as any other.

THREE. Don't believe all you hear, spend all you have or sleep all you want

FOUR. When you say, "I love you," mean it.

FIVE. When you say, "I'm sorry," look the person in the eye.

SIX. Be engaged at least six months before you get married.

SEVEN. Believe in love at first sight.

EIGHT. Never laugh at anyone's dreams. People who don't have dreams don't have much.

NINE. Love deeply and passionately. You might get hurt but it's the only way to live life completely.

TEN. In disagreements, fight fairly. No name calling.

ELEVEN. Don't judge people by their relatives.

TWELVE. Talk slowly but think quickly.

THIRTEEN. When someone asks you a question you don't want to answer, smile and ask, "Why do you want to know?"

FOURTEEN. Remember that great love and great achievements involve great risk.

FIFTEEN. Say "bless you" when you hear someone sneeze.

SIXTEEN. When you lose, don't lose the lesson

SEVENTEEN. Remember the three R's: Respect for self; Respect for others; and responsibility for all your actions.

EIGHTEEN. Don't let a little dispute injure a great friendship.

NINETEEN. When you realize you've made a mistake, take immediate steps to correct it.

TWENTY. Smile when picking up the phone. The caller will hear it in your voice.

TWENTY-ONE. Spend some time alone.

malas. malas. terpaksalah copy-paste macam orang tu.

Khamis, 12 Mei 2005

What Girl Want?

11.05pm, guy and gal were chatting happily, when guy uncontrollably yawns

bad example
gal :(sounding out): you feeling sleeping??
guy: yeah, tired from work...
gal :(sounds concern): ok, shan't disturb u, go and sleep lah
guy: ok, you have an early nite too..
guy hangs up the phone. 5 min later, guy awaken by the phone rings,
guy: hello?
gal: .............
guy: who's this?
gal : (feeling unjust): you felt very bothered by me is it?
guy (confused): huh? what?
gal: .............
guy: why? what happened?
gal: you find me very bothersome is it?
guy: bothersome? why you said this??
gal: ..............
guy: what's the matter? how i would know if you dun say it out?
gal: we are chatting halfway, and you yawn, and went off to sleep...
guy: b...but, you are the one who ask me to go to sleep...
gal: you already said want to sleep already, what else u want me to say?
guy: haiz... if you wanna chat, just say so... what for tell me to go sleep, and feeling unhappy in the end?
gal: since when i'm unhappy?
guy: isn't this unhappy? ok ok, i won't sleep the next time, will that do?
gal: what's the point? i want you to chat with me willingly, and not because afraid that i will be unhappy...

in the end, guy spend another time comforting gal, actual sleep time is 11.40 pm, plus the earlier argument, he did not have a good sleep. what worse is the gal may argue with the same thing again the next day.

Sample : How d guys suppose to be towards d girls is as below n see the results
gal (sounding out): you feeling sleepy?
guy (tired vocal, but sound interested) : abit, tired from work. but you have not finished talking, carry on, i will be listening.
gal (felt consoled): orh, but since you are tired, go and sleep then (still sounding out)
never fall into the trap and hang up the phone
guy: there's no afternoon break today, indeed more tiring. how abt i give u a call tomorrow morning. let's chat awhile more ok?
(tells the reason, and offer make up measure)
gal: oh ok. go and sleep now, you must be tired.
gal is willing to let guy go sleep, but guy must do a bit more than this
guy: so what time you are going to sleep?
gal: not sure, probably a bit later.
guy: ok, but not too late, not good for health. i will be heart pain one hor...
gal (feeling loved): ok lah...
guy: i love you the most!
(even if eyes are shutting also must remember to say this impt words, else all effort wasted)
gal: i loved you too, have a good rest! (happy till can float liao)
guy: ehmm...
gal hang up the phone. in the end, 11.10pm. guy sleep peacefully, and probably a morning call from gal the next day...

conclusion 1: female wants feeling and care. most of the time, female's logic cannot be figure out with a reasoning mind.

conclusion 2: say a few more touching words, concerning lines, will save you more than ½hr of precious time

conclusion 3: when encounter the above situation, must always let the gal hang up the phone first. else it will be disastrous...

conclusion 4: if your gf isn't like the one in the example, then congrats to u! treasure her! but if otherwise, dun accuse her of being
unreasonable. what she wants is very simple..

Selasa, 10 Mei 2005

Enjoy!

Ladies Nite.
Babe, Monday is not suitable to be Ladies Night ok? But why I care about what night anywhere? So, four of us, me, Nett, Daun & Syida decide to hanging out at Shah Alam. Why Shah Alam? Don’t know. The suggestion just came out from Nett’s message. I didn’t mind about the place as long as there would be just four of us. We tour around shah alam just to find suitable place to eat. We eat, talk and joke and talking again. After dinner, we were going to Shah Alam Lake and we were hanging there till 10:30pm. We were talking, and talking and talking and laughing and so many and. So many stories to tell and so many taught to share. I really appreciate this moment. But I know the moment like this won’t last. When the time comes, this moment just be as one of our sweet memories. But guys, you are really good friend of mine. :-) Love all of you.

Saja-saja::

Girls::
Do you like it when guys...
[x] Give you gifts?
[x] Sneak up behind u n just hold u?
[ ] Tell their friends all about you?
[x] Buy you flowers?
[x] Take you to the movies?
[x] Open doors for you?
[ ] Invite you to be with their family?
[ ] Hold u in their arms as long as they can?
[x] Hold your hand?
[x] Make the first move?
[x] Do random corny romantic things?
[ ] Get jealous?
[x] Smile at you and say "it's just because yu're beautiful"?
[x] Give you compliments?-h*ll yea.. haha
[ ] Write you a poem?
[ ] Find cute way to ask u to go places?
[x] Give you a hug?
[ ] Beg you to do something you already don't want to do?
[x] Ask u if you're comfortable doing something?
[x] Look into your eyes?
[x] Call you?
[ ] Jokingly wrestle you?
[x] Make you laugh?
[ ] Write you a song?
[x] Say they love you?
[ ] Act differently with u in front of their friends?
[x] Kiss your forehead?
[x] Wrap their arms around your waist?
[x] Play with your hair?
[x] Ask you to a dance ?
[x] pay for you, especially on a date
[x] Kiss you when you least expect it.
[ ] Over react for stupid things that happen
[ ] Bring up the pas

Isnin, 9 Mei 2005

Saja Update

Lagu-lagu favorite masa kini.

1 - ceria bersamamu - anding & edlin - sebab utama muka edlin tu sangat cute masa nyanyi lagu ni. anding dengan style rambut dia buat dia nampak stylo sket dari dulu

2 - get right - j.lo - any song from her, can make my body move and dance. further more, her body, sangat pergh! vclip j lo tak usah cakap la. seksi tu dah tentu lah. tapi suka tengok dia menari. erotik.

3 - ada apa dengan mu - peterpan - band indon yang aku minat lepas so7 & dewa. ada apa dengan mu ni bukan ada maksud apa-apa pada aku. cuma susunan lirik dan lagu sangat-sangat menarik telinga aku untuk mendengarnya.

4 - somewhere only we know - keane - band sempoi, saingan coldplay. this song simple and meaningful.

5 - do something - britney spears - sebab britney yang nyanyi, sebab tu aku suka lagu ni. dari dulu aku suka tengok britney nih, walaupun attitude dia tak berapa bagus sangat. aku bukan nak tiru attitude dia pun.

6 - lonely no more - rob thomas - lagu ni best. aku bagi 4 bintang.

7 - aku dia dan kamu - d va - lagu ni simple dan kelakar. memula ingat band indon nyanyi. rupanya local band. kira ok la. ada talent yang baik.

8 - caught up - usher - usher memang tak pernah hampakan aku dengan lagu-lagu dia yang memang best-best.

9 - only one - yellow card - lagu ni best sebab ada violent

10 - sunday morning - maroon 5 - lagu paling simple & easy listening.

Why?

Nothing much I can say bout my life or my work. But what I really hated so much, when new guy wanted to know me, keep asking me "do you have special boyfriend?" and then I just answered, “yes. I have two boyfriends” and they rolled their eyes. Aih, dont believe me, huh?

Why they have to ask me such question? Why they just come to me as friend, without asking me that question and making me uncomfortable? You being such a weird and freaking me out, guys! Please.. laa..

====

Congratulation my dear friend. Semoga hari pertama untuk pekerjaan baru ini memberi seribu erti kepadamu. Mudah-mudahan dengan pekerjaan yang baru ini, dapat kau mencapai segala impianmu.

Selasa, 3 Mei 2005

Habis Kursus

Tamat sudah 3 minggu kursus induksi. Kira ok la. Cuma tak dapat duduk hostel buat aku rasa macam pergi kerja, balik kerja setiap hari. Peserta lain nampak macam ok, cuma ada 2-3 orang saja yang mata aku tak berkenan. Tak baik kutuk, aku pun bukannya sempurna. Exam, aku tak pasti aku boleh lulus atau tidak, sebab bila balik rumah, aku periksa balik. 2 dari 4 soalan esei aku tersalah jawab. Isk. Isk. Isk. :-( Kalau gagal, aku kena mengulang exam.

Dah masuk pun bulan Mei. Bulan ni mungkin sibuk. Tak sabar nak tunggu sehingga hujung bulan. Nak bercuti ke Langkawi dan Kuching. Seronoknya. Dah lama tak bercuti dengan keluarga. :-)

Kasihan anak buah aku, Atiya kena chicken pox. So, mak kena jaga. Kak long tak mahu hantar kat nursery takut berjangkit dengan budak-budak lain. Tapi demam-demam pun, aktif juga. Nak berjalan la. Nak menari la. Nak bercakap la. Macam-macam dia nak buat.

Masuk office hari ni, ada 2-3 kerja kena buat. Okla tu. Alhamdulillah. Tapi buat masa ni tak buat apa-apa lagi. Nak bersihkan tempat yang berabuk ni. 3 minggu tak ada kat sini, mana taknya.

Rindunya... kat lagu ni.

Somewhere Only We Know

Cerita Lama Amyz