Jumaat, 18 Februari 2005

Tukar Hosting

Saya bertukar dari geocities ke kroni.biz kerana saya mahukan satu ruang untuk saya bebas menulis dan merekabentuk web saya, tanpa gangguan iklan dari geocities lagi. Ini merupakan hadiah untuk diri saya sendiri. Walaupun berbayar, saya rasa ianya berbaloi untuk saya.

Kenapa tidak memilih blogdrive, blogspot ataupun danchan? Bukankah senang mengemaskini melaluinya? Sebab pertama, saya slow mempelajari koding-koding provider tersebut untuk mengubah layout saya. Kedua, saya mahukan sebuah web, bukannya sekadar web-blog semata.

Dari masa ke semasa, saya akan cuba untuk lebih kreatif dalam merekabentuk web serta memperbaiki mutu penulisan. Insya Allah.

Ini merupakan design sementara sebelum saya merekabentuk layout yang baru untuk web ini. Sekian, terima kasih.

Isnin, 14 Februari 2005

V-Day

No, I'm not celebrating it. But for me, it’s could be one fine day to say this magical word > I LOVE YOU, to everybody I loved. That's all. No roses, chocolate or candle-light dinner. Knowing I'll be loved by my mom, dad, family and friends would be more than enough. :-)

Special song for you. :-) Let's spread love. :-)

I believe the children are our are future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be
Everybody searching for a hero
People need someone to look up to
I never found anyone to fulfill my needs
A lonely place to be
So I learned to depend on me

I decided long ago, never to walk in anyone's shadows
If I fail, if I succeed
At least I live as I believe
No matter what they take from me
They can't take away my dignity
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of me
The greatest love of all
Is easy to achieve
Learning to love yourself
It is the greatest love of all

I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be

And if by chance, that special place
That you've been dreaming of
Leads you to a lonely place
Find your strength in love

Selasa, 8 Februari 2005

Cerita Yang Panjang

Cerita 1.

MamaMia merujuk kepada istilah kami (saya, mas, kak roza dan kak fat) untuk our pengarah di bahagian ini. Hikhikhik.. :-))

Ok. Bukan kami tidak suka pada Mama Mia ini. Dia yang tak suka pada kami dan tidak mahu bekerjasama dengan kami. Itu jadikan satu sebab kenapa ada jurang antara kami selain dari bilik Unit kami ini terceruk di belakang sekali.

Nak dijadikan cerita, semalam Mama Mia memanggil saya. Pelik. Dah lama betul dia tidak menegur saya. Apatah lagi menghadiahkan saya seulas senyum, semenjak saya lambat menyiapkan satu minit mesyuarat. Setelah setengah jam berada di dalam ketuhar panas dan besar itu, saya pun balik ke cubicle saya. Rupa²nya Mama Mia mahu tukar kan saya dari Unit Sistem ke Unit Operasi/Teknikal. Sebab dia cakap kat seorang KPP, saya tak perform dengan baik. Tapi dia tak cakap saya tak perform dengan baik di depan saya. Dia cakap, untuk tambahkan knowledge saya tentang teknikal dan operasi. Server, Network & Troubleshoot PC is my responsible.

Okey. Comfirmlah segala berita dan khabar yang saya dengar sejak minggu lepas lagi. Unit Operasi/Teknikal, sound familiar with my previous job at Twintech. I just said that I will do my best but I promise nothing. :-)

Ok. Tamat Satu Cerita.

Cerita 2.

Semalam juga, kalau kamu semua tidak terlepas menonton berita jam 8 di mana-mana stesen TV, pasti kamu melihat kekecohan yang ditimbulkan oleh si pemanggil panggilan palsu tentang adanya bom di tempat kerja saya di Pusat Bandar Damansara.

Dalam pukul 4:15 petang semalam, setelah penat dari balik berjalan-jalan. Saya duduk di cubicle saya untuk berehat sementara menunggu waktu balik 4:45 petang. Tiba-tiba melurunya seorang staff di sini, menjerit. CEPAT LARI..!! ADA BOM..!! Saya dengar, tapi saya macam terhegeh-hegeh shut down komputer, kemas beg, sempat mencalit lipstict di bibir sebelum keluar dari bilik dan sempat lagi saya punch card sebelum keluar.

Saya turun, lihat semua orang berkumpul di blok depan blok K. Tapi kereta saya parking di bawah blok ni. Macam mana? Saya pun bertanya pada polis yang ada di situ, ENCIK, KERETA SAYA DI BAWAH NI, SAYA NAK AMIK BOLEH? Melihat polis mengangguk kepala, saya pun turun ke parking. Sewaktu dalam perjalanan, saya terfikir, kalau betul ada bom, dan ia nya meletup waktu saya sedang berada dalam bangunan ini. Tak lengah, saya pandu laju untuk segera keluar dari situ. Huhuhuhu. Menggelabahnya saya nih. Bila sudah keluar dari bangunan, saya lega dan terus balik rumah. Waa.. bestnya, dapat balik rumah cepat. Jalan tak jam sangat.

Terbukti panggilan itu palsu. Entah kenapa la orang itu mahu mengebom tempat kerja saya di Pusat Bandar Damansara yang hanya menempatkan bangunan buruk ni? Kes ini bukan pertama kali. Sejak saya kerja di sini, dua kali dah orang buat panggilan palsu. Dulu di Jabatan Imegresen. Kali ini di KPKT pula. Mungkin pada kali ketiga baru betul ada bom agaknya. Ya Allah. Minta-minta di jauhkan. Amin.

Ok. Cerita 2 dah tamat.

Cerita 3.

Cuti panjang sempena Raya Cina juga Maal-Hijrah. Oleh kerana saya bukan orang cina, jadi saya menyambut Maal-Hijrah. Masuk tahun Hijrah yang baru. :-) Azam tahun baru di Maal-Hijrah? Nak menjayakan kempen budi-bahasa oleh Kerajaan Malaysia. :-)

Saya sangat sukakan Iklan Kempen Budi-Bahasa yang dalam Putra LRT tu. Sebab muka si Sultan(dalam filem Puteri Gunung Ledang) tu selamba gila. Siap boleh tidur lagi tu. Lawak.. lawak.. Hehehe.

Saya rasa kempen itu bagus dan saya menyokongnya. :-)

Last but not least, Selamat bercuti panjang. Jangan bawa kereta laju-laju. Jangan pukul orang dengan stereng lock. Berilah tempat duduk kepada yang memerlukan dan jangan potong mana-mana Q samaada di market mahupun di jalan raya.

-the end-

Khamis, 3 Februari 2005

Besday Girl?

Birthday Girl? Oops, Not Girl Anymore.. ;-)
Thanks for the entire wishes message that received since 12:00am. Also wishes in my guestbook, YM and MSN. Thanks a lot!

The most precious gift on my birthday is my parent’s safe arrived, returned from Mecca at 31 Jan. Alhamdulillah. I'm so happy when I saw them walk-out from arrival terminal KLIA. We can’t hold the happy tears, so we hug them as soon as they reached to us. Huhuhu..

The hugs and kisses from my parents on my birthday make my day fill blessed.

25? Then, why I still feel like 18? :-D

Anyway,
Happy 25th Birthday AMYZ. :-)

Cerita Lama Amyz