Khamis, 7 Julai 2005

SYMP

Per 1. Tugas penjawat awam untuk melaksanakan setiap dasar yang diperkenalkan oleh kerajaan. Juga sebagai pihak berkecuali. Setiap kenyataan yang diberikan oleh penjawat awam mungkin dianggap fakta oleh orang awam. Jadi, penjawat awam tidak boleh mengeluarkan sebarang kenyataan walaupun sekadar pendapat.

Per 2. Jika meneliti sesuatu perkara, cuba cari nilai positif yang ada pada perkara tersebut. Begitu juga tanggapan pertama tentang seseorang. Cari nilai positif sebelum meletakkan tanggapan buruk kepada seseorang. Dan lebih baik lagi sekiranya cuba mengenali sebelum meletak tanggapan buruk kepada seseorang.

Per 3a. Semangat patriotisme semakin kurang di kalangan anak muda dan remaja masa kini. Keadaan yang mewah dan selesa menyebabkan mereka hanyut dan tidak bersedia. Pengetahuan tentang politik, ekonomi negara sangat kurang. Sedangkan mereka bakal menjadi pemimpin masa depan. Masa depan negara bergantung pada mereka.

Per 3b. Jika lihat anak-anak muda ini membuang masa berpeleseran di kompleks membeli-belah atau menghisap rokok atau ponteng sekolah, kemungkinan negara ini akan di jajah semula. Kerajaan Melaka yang begitu masyhur pun cuma bertahan selama 110 tahun kemudiannya di jajah sehingga 440 tahun. Inikan pula Malaysia yang baru berusia 48 tahun. Tak mustahil kan?

Per 3c. Program PLKN sebenarnya sangat bagus untuk remaja daripada masa terbuang sia-sia sewaktu menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia. Dah la makan 6x, siap ada elaun lagi.

Per 4. Pendidikan seks di sekolah patut di adakan.

Sebenarnya baru balik dari kursus btn 5 hari di kem yang terletak di Shah Alam. :-)

0 comments:

Cerita Lama Amyz