Rabu, 24 November 2004

I'm Back

Just came back from long holiday. 11 days in heaven. I had so much fun during “Cuti Raya”. When I wake up this morning, I’ve wish I’m wake up in another day in my holiday. But, my time off is over and I have to go to work. It’s 1st time I felt Wednesday it’s like another Monday with blues and I am already bored~ huh? 1st day work and I’m bored? How can that be? Oh, I just can wish I can have a rest and holiday for all my life. Hahaha.. Nonsense me!!

Hm.. I have been advice by “someone” to control my hot-temper, especially when driving. Opss.. Nope, I have to control my hot-temper while DRIVING. Yup, while DRIVING ~ include reducing my “French” and so on. *Jadilah pemandu yang berhemah, OK!* Actually I hardly try to control my temper but somehow, I just can’t. KL full with rude-driver makes me lose control. I think I can’t drive peacefully in KL anymore. Maybe I should move to another peaceful city or I shouldn’t drive anymore. Not driving? Sound good for me. Someone have to be my driver. ;-) Well, any vehicles were fine with me. ;-)

My niece, Atiya Haziah SO CUTE with her rounded-eyes, her smile and her laugh makes me missed her so much just now. Everyone loves her. Everyone likes her, especially every time she laugh and try to talk or hear she scream angrily at someone. Till now, I can hear her sweet voice clearly. :-) Ah, Mama already missed you, Atiya. And you, stop asking me to get married OK? I dont like that joke, seriously..!

Today, nothing much I can do except refresh my mind, focus my attention to works, update several report stated current status about systems under my supervision to my supervisor. My supervisor already gave me several jobs to do within this and next week. Here is goes, Miss Amyz.. :-) Good luck for me..

Jumaat, 12 November 2004

Ramadhan Hampir Berakhir

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin
Kesempatan ini, aku ingin hulurkan tangan memohon ampun dan maaf kepada sekalian sahabat yang mengenali aku. Aku yang bukan manusia sempurna ini mengaku bahawa aku banyak buat silap sepanjang persahabatan kita. Aku tahu, aku banyak mengecewakan hati mereka yang bernama sahabat ini. Maafkan aku dari hujung rambut ke hujung kaki. Semoga kita semua dirahmati Allah di hari mulia ini. Ku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Semoga berbahagia menyambut lebaran tahun ini.

Hari-hari terakhir di bulan Ramadhan.
Sepertimana tahun-tahun sudah, aku bekerja di waktu semua orang balik kampung untuk bercuti menyambut kedatangan lebaran. Tentunya mereka sedang seronok bersama keluarga tercinta. :-) Aku juga seperti mereka, berada dalam lingkungan keluarga tersayang. Menghampiri Syawal bermakna, rumah kami semakin meriah menjadi tempat berkumpul kesemua adik-beradikku. Dengan bertambahnya ahli keluarga baru, iaitu adik ipar dan anak buah, maka bertambahlah bilangan ahli keluargaku. Meriah!

Hari ini, hari terakhir bekerja. Aku akan bercuti sehingga 23hb Nov. Sengaja ambil cuti lama sedikit. Mahu luangkan masa bersama mak sebelum mereka berangkat ke Mekah pertengahan Disember nanti. Mak dan ayah akan pulang semula pada 31hb Jan tahun depan. Hmm.. Lamanya mak dan ayah pergi, siapa nak jaga Kak Lang nanti kalau mak dan ayah pergi lama-lama? Jangan halang, mereka ke sana untuk beribadat. Semoga Mak dan Ayah sentiasa dilindungi Allah. Mudah-mudahan dipermudahkan Mak dan Ayah menunaikan ibadah dengan sempurna. Insya Allah.

Seorang diri di pejabat sangat membosankan. Tiada siapa yang sanggup tunggu sehingga petang. Gamitan Syawal lebih mengujakan mereka semua untuk segera sampai ke rumah, membuat persediaan menyambut lebaran. Sedang bagi aku, Syawal banyak mengundang rasa sayu yang bukan sedikit.

Semalam, keluar berbuka puasa bersama keluarga di Chop n Stick Kg Baru. Order, punya order. Punya lambat sampai order. Sempat solat maghrib kat Masjid, order baru sampai. Tapi malangnya, atau mungkin bukan rezeki aku, Chicken Merryland yang aku order tidak sampai sehingga orang lain dah habis makan. Kata pelayan, dah ada orang hantar, tapi kami cakap tak ada order Chicken Merryland. Huh? bila masa pula? Malas nak bertengkar memandangkan tak berbaloi pun. Akhirnya, aku seorang yang tak makan. Lepas bayar, kami adik beradik pergi shopping di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Ramai betul umat manusia. Gerimis tidak menjadi penghalang rupanya. Balik rumah dekat 12:00 malam.

Terasa Ramadhan kali ini tak semeriah dulu. Selain dari asyik mendung dan hujan, aku tidak punya kesempatan untuk berbuka puasa bersama kawan-kawan. :-( Terkilan pula rasa hati ini tidak dapat berbuka puasa bersama mereka, sepertimana Ramadhan tahun-tahun sudah. Mudah-mudahan ada kesempatan untuk aku bersama mereka waktu berhari raya nanti.

Satu-satunya tempat yang aku benci dan suka ialah KLIA. Tempat berpisah dan bertemu. Kerana berpisah itu sesuatu yang memeritkan dan bertemu itu sesuatu yang menggembirakan. Selamat pulang beraya, mudah-mudahan ketemu lagi. Dan mudah-mudahan juga Air Asia tidak tergelincir lagi.

Sabtu, 6 November 2004

Cerita Semalam

Hujan. Sejak tengahari sampailah malam. Tak berhenti. Hati aku seram risau = seriau, terutama masa memandu. Nasib baik bawa kereta semalam. Itupun cuak sebab hujan mencurah-curah. Aku pandu perlahan-lahan. Dari keluar parking di PBD, masuk jalan Semantan, keluar ke Mahameru Highway, susur ke Jalan Loke Yew. Semua tu ambil masa sejam lebih. Kereta cantik bersusun dalam kesesakan. Dengar RMKL, sana-sini sesak. Penanda aras minyak dah tak sampai suku tangki. Aku susur keluar ke Pudu. Alhamdulillah, jalan di situ lengang. Mungkin sebab banjir. Aku terus ikut Jalan Pudu, lalu Maluri dan terus sampai rumah. Banyak jalan dilimpahi air. Terasa tenggelam dalam air kereta kecil aku tu.

Sampai rumah 6:50ptg. Ayah dan mak terkejut aku balik sebab aku katakan aku mungkin berbuka di luar. Tak sanggup rasanya nak menempuh kesesakan sekiranya aku tekadkan hati untuk berbuka di luar.

Atas meja ada 3 keping surat untuk aku. Satu sampul besar Pos Express, satu kad raya dan satu bil telekom. 2 surat je yang buat aku senyum, satu surat lagi tu pula, duit aku bakal terbang lagi.

Mak tanya, barang apa yang dikirim pada aku. Aku jawab buku. Ayah tanya buku apa, aku jawab buku er.. er.. buku apa eh?

Yups! GT 2 Versi Malam Tujuh Likur sudahpun berada di tangan aku. Berminat? Email aku di da.amyzATgmailDOTcom. Sekian, terima kasih. More info, go to http://gangguan.blogspot.com

Khamis, 4 November 2004

Mencari Lailatul-Qadar..

[1] Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, [2] Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? [3] Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. [4] Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); [5] Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (Surah Al-Qadr: ayat 1-5)

10 malam terakhir Ramadhan tersembunyi satu malam penuh keberkatan. Izinkan aku mencari dan bertemu dengan Lailatul Qadar yang penuh rahmat dari Mu, Ya Allah. Mudah-mudahan..

Selasa, 2 November 2004

Blog Favorite Masakini

Sekarang, bila waktu-waktu lapang, saya lapang-lapangkan diri mengunjungi link-link seperti dibawah, biarpun mereka berminggu-minggu tidak mengemaskini web mereka. Walaupun begitu, saya sebagai peminat setia mereka ini, tetap mengunjungi walaupun tak ber"update". ehehehe.. *dalam erti kata lain, update la selalu, kak Nett oii..*

1 - Nettbiru - http://nettbiru.cjb.net

2 - TokRimau - http://tokrimau.tk

3 - Spyz - http://spyz.blogspot.com

4 - Mie - http://www.kroni.biz/nordin

5 - Ratusan Ilham - http://risb0.tripod.com

6 - Mat Jan - http://jongkang.blogspot.com @ http://www.kroni.biz/jj

7 - Mop Lantai - http://moplantai.blogspot.com

8 - Mak Andeh - http://makandeh.blogspot.com

9 - OP - http://fikirandalamkembara.blogdrive.com

10 - Irwandy - http://irwandy.blogdrive.com

11 - Sis Dona - http://donababygurl.blogdrive.com

Isnin, 1 November 2004

Ramadhan Dah Tak Seperti Dulu.

Saya rasa Ramadhan tahun ini, tidak lagi semeriah sepertimana tahun-tahun yang sudah. Sunyi saja menyelubungi Ramadhan kali ini. Betapa tidak, kali ini, cuma ada saya, Kak Teh, Adik, Mak dan Ayah. Yang lain sudah berkeluarga dan duduk di rumah mereka sendiri. Zaim pula sambung belajar di Melaka. Kecuali, Kak Long, Kak Ngah atau Abang datang, barulah saya rasa meriah dengan kehadiran mereka. Tapi bukannya selalu, bukannya setiap minggu.

Dulu waktu Kak Long dan Kak Ngah masih menetap di sini, walaupun sudah berkahwin, setiap harinya meriah. Abang masih belum berkahwin. Bulan Ramadhan lah paling meriah, dengan gurau tawa kami adik beradik, mak dan ayah tampak begitu seronok melihat kami semua. Tahun dulu, walaupun Kak Long dah pindah Puchong, tetapi selepas balik kerja, mereka singgah berbuka puasa terlebih dahulu. Jadi masih ada mereka, masih terasa meriahnya di bulan Ramadhan. Kak Ngah pula pindah berdekatan dengan rumah mak, adakalanya mereka singgah berbuka puasa di rumah mak. Tapi tidak lagi di tahun ini. Tidak setiap hari seperti dulu.

Tiba-tiba saya rasa pilu, bila memandang wajah mak dan ayah setiap kali waktu berbuka dan bersahur. Bagaimanakah mereka bila kami semua tidak lagi bersama mereka? Bagaimana agaknya? dan bagaimana juga saya mampu menghadapi hari dan terfikir tentang mereka yang sedang bersahur atau berbuka tanpa saya dan yang lainnya? Saya jadi tak sampai hati.

Sebab itulah, saya elakkan berbuka puasa di luar sangat waktu hari bekerja, kerana saya tidak mahu ayah dan mak terasa pilu menghadapi waktu berbuka puasa tanpa anak-anak. Selagi saya boleh berada di samping mereka, saya akan tetap di situ. Saya sayangkan mereka, saya tak mahu membuatkan mereka merasa sedih menghadapi hari.

Cerita Lama Amyz