Selasa, 26 Oktober 2004

There goes my bonus away..

1 - car services.
2 - car installment
3 - 3 pair of baju raya.
4 - mom
5 - bills
6 - credit card
7 - saving

I have to spend about thousand RM for all matters above. huh? It's excluding other nescesarry things such as shoes, make-up, personal things and a little duit raya. Duh! I guess I have to spend my money for important things first.

Dalam erti kata lain, tak dapat la nak bershopping sakan tahun ni. Huhuhu.. :-(

Jumaat, 22 Oktober 2004

Maaf, Cuti Anda Tidak Diluluskan.

Baki cuti aku tahun ini ada 17 hari lagi. Aku mohon untuk cuti raya selepas Deepavali iaitu pada 12 dan 13 Nov, dan selepas raya pada 17hb sehingga 19hb Nov. Maknanya aku ambil cuti sebanyak 5 hari. Sepanjang aku berada dalam alam pekerjaan, aku tidak pernah minta cuti sebelum raya. Ini barulah pertama kali aku nak mohon cuti sebelum raya. Lagipun, apa salahnya kan? Aku ada 17 hari cuti. Aku ada hak untuk bercuti sebelum hari raya!

Tapi malangnya, pagi tadi aku dapat email, permohonan cuti aku pada 12 dan 13hb Nov, tidak diluluskan. Tapi kenapa orang lain dapat cuti sebelum raya tu? Kenapa aku tak dapat cuti sama seperti 2 orang pegawai lain? Alasan mudah - aku tinggal tetap di KL ini. Huh? (mesti ada orang cakap, padan muka orang KL). Apa, ingat orang KL tak buat persediaan raya ke? Ala.. orang KL, mana ada kampung? Mana ada tergesa-gesa nak balik kampung. Tak apa lah kalau orang KL ni kerja sebelum raya. Alasan la tu..

Bayangkan, sabtu 13hb tu kerja separuh hari, (aku harap, PM bagi cuti pada hari ini..) aku rasa nak datang kerja pun tak berbaloi. Daripada aku bazirkan masa pergi kerja, baik aku tolong mak buat persiapan raya, masak rendang ke, nasi impit ke, banyak kerja nak buat untuk menyambut Aidilfitri. Setiap tahun pun macam tu. Walaupun, ada kak Long dan kak Teh boleh tolong, tapi tak sedap hati pula. Macam ngelat dari buat kerja je. (hehehe..)

Aku ingat, aku ambil cuti pada 12 dan 13hb tu, bolehlah aku pergi membeli-belah saat akhir sebelum raya nanti. Sebab aku rasa nak keluar waktu-waktu sebegini, tak larat dengan jammed, sesak, ramai orang, parking penuh dan sebagainya. Malas nak menempuh kesemua itu yang kemungkinan besar boleh mengurangkan pahala puasa aku. Aku tahu juga, membeli-belah saat akhir pun ramai orang juga. Tapi mungkin tak ramai sangat, sebab orang dah balik kampung. Takpela, masa tu pandai-pandai la adjust.

Tapi tak mengapalah. Oleh sebab permohonan cuti sebelum raya aku tidak diluluskan, aku akan bercuti selepas raya sehingga 25hb November! 7 hari. Ada lagi baki 10 hari cuti. Kalau aku nak cuti sampai akhir November pun ok juga kan? (",)

*Puasa baru seminggu, dah sibuk pasal cuti raya. Ampeh la Amyz!!*

Rabu, 20 Oktober 2004

Macam-macam boleh jadi..

Dah 6 hari umat Islam berpuasa. Alhamdulillah, masuk bulan Ramadhan ni, nampak sikit perubahan. Tak bising sangat macam sebelum Ramadhan menjelang. Takpelah, asalkan diorang tak ngumpat aku cukup lah. ehehe. Tadi aku belek-belek kalender, rupanya dah setahun aku bekerja di sini. Erm.. rasa macam dah lama. Tapi semuanya seperti sekelip mata. Mudah-mudahan segalanya berjalan lancar di sini, biarpun ada retak sana sini. Apa.. ko ingat MRR2 aje ke yang retak?

Dah sebulan aku bertukar penyelia. Sistem bawah seliaan aku pun bertukar juga. Sayang juga dengan sistem yang aku jaga sebelum ini, tapi apa kan daya? Takpelah, aku akan jaga sistem ni baik-baik. Beri support pada user utk gunakan sistem ni. Tak susah sangat kot. Insya Allah. :o) Sistem bawah seliaan aku, ada 4. SISPEN, PTK, PERFOMA dan SPP. Satu pakai Clarion database, satu pakai Access, satu lagi dalam proses kajian, satu lagi guna ORACLE database. OK la tu kan?

But then, aku rasa makin lama skill programming dalam ORACLE aku makin hilang. Kalau buat report dan query, insya Allah aku boleh buat lagi. Kalau dah programming tu, aku rasa aku tak dapat nak buat lagi. isk. isk. kena la belajar balik. kena tengok buku balik. Bila masuk kerja di sini, banyak perkara kena belajar, dan aku dapat belajar yang asas sahaja. Isk, bila la nak pandai? :-(

Minggu lepas, unit aku dapat meja komputer. Memang seronok dapat meja komputer, tapi masalahnya, perabot-perabot di partition aku ni semuanya kayu. Kalau dah kayu tu, berat dia.. Nak alih sana sini, bukan main susah lagi. Tension betul la. Bukan tension ape, berat sangat. Baru alih dua-tiga kali, dah termengah-mengah. Kalau macam ni, susahlah..(*iklan TMNet*). At last, dapat juga aku susun meja, meja komputer, rak-rak dan almari dalam partition kecil aku ni. Perabot banyak, tempat kecil- huh? :rolling-eyes:

Lepas ni, ingat nak hias partition kecil aku ni cantik-cantik. Biar sejuk mata aku memandang. Menambah semangat untuk bekerja dan tenang menghadapi segala masalah. Nantilah. Lepas raya nanti, aku hias balik tempat aku ni. Letak bunga, letak pewangi, letak tu, letak ni. Banyaknya nak letak..?? Macam la muat sangat. Ha ha ha. Tengoklah nanti.. :o)

Baki cuti tahun ni masih ada 17 hari. Nak guna 5 hari untuk Raya nanti. Lagi 12 hari boleh bawa tahun hadapan. Takpun hujung tahun ambil cuti tahun baru lama-lama sikit. Sekali-sekala cuti lama-lama apa salahnya?

Rabu, 13 Oktober 2004

DIA TUTUP LAGI????...

1 NKVE ditutup beberapa bulan berikutan kejadian tanah runtuh. (Nasib baik dah bukak dah sekarang ni..)

2. Jejambat Kepong MRR2 ditutup 3 bulan berikutan keretakan struktur tiang,

Semalam, Kilometer 302 Lebuhraya Utara Selatan diumumkan akan ditutup selama 3 bulan juga.

dan beberapa kejadian lebih kurang sama :-
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Tuesday/Nasional/20041011233427/Article/

Buat apa bina highway banyak-banyak lepas tu kena tutup? Tutup 3 bulan? Macam mana orang nak balik raya? Jangan kata balik raya, balik kampung hujung minggu pun dah menyiksakan pengguna. Apa dah jadi? Apa dah jadi..?

Bila highway dah tutup, terpaksalah guna jalan lama atau jalan biasa. Di mana jalan-jalan ini sering digunakan oleh kenderaan berat seperti bas dan lori yang menjadi punca jalan tidak rata. Bukankah ia berbahaya kepada pengguna jalan raya, terutama penunggang motosikal? Tambahan pula sikap kurang sopan dan tidak bertimbang rasa pemandu Malaysia di jalan raya berada di tahap membimbangkan.

Apakah nasih pengguna-pengguna jalan raya? di Kuala Lumpur khususnya, selain dari berada di jalan raya lebih dari 30 minit untuk ke tempat kerja setiap hari? Sampai bilakah kesesakan jalan raya sering menjadi mimpi ngeri kami semua?

Isnin, 4 Oktober 2004

Vindicated

Hope dangles on a string
Like slow spinning redemption
Winding in and winding out
The shine of it has caught my eye

And roped me in
So mesmerizing, so hypnotizing
I am captivated, I am

Vindicated
I am selfish
I am wrong
I am right
I swear I'm right
I swear I knew it all along
And I am flawed
But I am cleaning up so well
I am seeing in me now the things you swore you saw yourself

So clear
Like the diamond in your ring
Cut to mirror your intentions
Oversized and overwhelmed
The shine of which has caught my eye
And rendered me so isolated, so motivated
I am certain now that I am

Vindicated
I am selfish
I am wrong
I am right
I swear I'm right
I swear I knew it all along
And I am flawed
But I am cleaning up so well
I am seeing in me now the things you swore you saw yourself

So turn
Up the corners of your lips
Part them and feel my finger tips
Trace the moment, fall forever
Defense is paper thin
Just one touch and I'd be in
Too deep now to ever swim against the current
So let me slip away [3x]
So let me slip against the current
So let me slip away [4x]

Vindicated
I am selfish
I am wrong
I am right
I swear I'm right
I swear I knew it all along
And I am flawed
But I am cleaning up so well
I am seeing in me now the things you swore you saw yourself

Slight hope
It dangles on a string
Like slow spinning redemption

Jumaat, 1 Oktober 2004

You are always on my mind

Maybe I didn't treat you
Quite as good as I should have
Maybe I didn't love you
Quite as often as I could have
Little things I should have said and done
I just never took the time

You were always on my mind
You were always on my mind

Tell me, tell me that your sweet love hasn't died
Give me, give me one more chance
To keep you satisfied, satisfied

Maybe I didn't hold you
All those lonely, lonely times
And I guess I never told you
I'm so happy that you're mine
If I make you feel second best
Girl, I'm sorry I was blind

You were always on my mind
You were always on my mind

Tell me, tell me that your sweet love hasn't died
Give me, give me one more chance
To keep you satisfied, satisfied

Little things I should have said and done
I just never took the time
You were always on my mind
You are always on my mind
You are always on my mind

Cerita Lama Amyz