Jumaat, 28 November 2003

AidilFitri

Sudah 3 kali raya, since kak ngah dan kak long kahwin, kami sekeluarga beraya di cheras. Tidak seperti masa kecil dulu, raya bergilir-gilir antara melaka dan selayang. Kali ini giliran kak ngah beraya dengan kami sekeluarga. Kak long pula gilirannya beraya di kampung suaminya. Sehari sebelum lebaran, kami sibuk memasak rendang ayam, kuah lodeh, sambal kacang dan merebus ketupat. Malam raya, surau di sini buat takbir dari rumah ke rumah, termasuk di rumahku. Rumah kami rumah terakhir mereka kunjungi. Selesai takbir raya, mereka dijamu dengan kuih muih, ketupat dan rendang serta buah-buahan.

Pagi raya, mak kejutkan aku dan adik-adik bangun. Aku mandi sunat aidilfitri. Selesai mandi, aku kenakan sepasang baju kurung berwarna merah hati. Adik-beradik yang lain sudahpun selesai bersiap. Dan sedang bersarapan. Sebelum solat aidilfitri, kami berkumpul di hadapan. Ayah dan mak duduk di sofa, menanti anak-anak. Kak ngah bersalam dengan ayah. Dia mula menangis teresak-esak. Air mata mak juga mengalir. Aku tak sanggup nak pandang lama. Sebak juga dalam dada ni. Selesai bersalam dengan ayah, kak ngah bersalam dengan mak. Lagi kuat tangisannya. Abang ipar aku pula bersalam dengan ayah. Berpelukan dengan ayah. Giliran aku, aku salam dan cium tangan ayah, meminta ampun atas segala dosa aku. Terbayang dilayar minda, satu persatu kesalahan yang pernah aku lakukan. "kak lang tak de niat nak lukakan hati ayah dan mak. Kak lang tak sengaja. Kak lang sayangkan ayah dan mak!" "ayah sayangkan semua!". Air mata aku makin laju keluar. Aku salam dan cium tangan mak pula. Mak memeluk aku. Mak dan aku teresak-esak. Aku tahu aku banyak berdosa dengan mak. Selalu susahkan hati mak. Selalu buat mak sedih. Kemudian aku bersalam dengan kak ngah. Kak ngah peluk aku erat sambil menangis "jangan susahkan hati mak lagi" bersalam dengan abang ipar aku pula. Kemudian adik-adikku bersalam dengan aku.

Selesai solat raya, ayah dan mak jalan beraya ke rumah-rumah jiran berdekatan. Kemudian ada juga jiran-jiran yang datang beraya. Sesudah sembahyang zuhur, kami bertolak balik ke melaka. Kampung ayah. Nenek dan atuk setia menunggu dengan lemang dan rendang. Pedas sungguh. Adik beradik ayah semua sudah ada. Seronok betul aku tengok atuk dan nenek. Semua anak-anaknya ada. Senyum saja, melayan kerenah anak cucunya. Aku cuba membayangkan hari-hari tua mak dan ayah. Dan bagaimana agaknya hari-hari tua aku nanti?

Raya kedua berjalan raya ke rumah-rumah saudara mara disini. Kebanyakannya rumah pakcik ayah. Dari pagi ke petang. Seorang sepupuku yang baru berusia 4 tahun amat mencuit hati kami sekeluarga. Lelaki. Keletahnya saja buat semua orang ketawa, tambahan dia gemar menonton iklan petronas "alkisah janda beranak 7" baru start je iklan itu, dia sudah ketawa. Ketawa setiap kali ada lagu selingan "apa nak jadi?" dalam iklan tersebut. Tawanya makin kuat bila melihat ibu pengsan setelah melihat anak-anaknya membawa balik seekor lembu. Aku seronok melihat keletahnya. Selepas maghrib, kami bertolak balik ke kl. Aduh, susur keluar di tol pd, jalan jammed! Hai.. Penatnya drive!

Raya ketiga ke rumah nenek belah mak di selayang. Nenek tinggal bersama dengan busu, satu-satunya adik mak. Mak berpelukan dengan nenek. Menangis lagi. Anak-anak busu ada 4. Umur lebih kurang sama buat kami rapat, seolah adik beradik. Kemudian jalan beraya ke rumah saudara mak di shah alam dan sunway. Sampai rumah sebelum maghrib. Penat jalan beraya. Perut ni penuh dengan pelbagai jenis makanan. Dan raya kempat, aku dah kembali ke pejabat. :-)

Jumaat, 21 November 2003

Nak Raya Dah..

Staff baru tak dapat cuti lama. Diorang beri cuti 5 hari je. Jadi aku ambil 2 hari untuk cuti raya. Esok masih bekerja. Aku bercuti hari isnin hingga khamis minggu depan. Jumaat aku kerja kembali. Aku ingat sabtu kerja. That's why aku malas nak amik cuti sampai 4 hari. Tetiba laks pm cakap cuti sabtu depan, ganti kerja balik 6hb dec. Ek ek len.. Nak kasi cuti, kasi je la. Ini suruh ganti-ganti pulak. Huh! Dah ler 6hb dec tu ada kawan kawen. Kalo orang gomen yang kawen 6hb dec tu mesti kesian. Terpaksa amik cuti kawen utk sehari lagi. Malas nak komplen banyak-banyak. Bulan puasa nih!

Balik kampung.. Ooo.. Balik kampung.. Seronok betul tengok kawan-kawan yang excited nak balik kampung. Sorang balik utara, sorang balik selatan, sorang balik ke timur. Ada naik bas, ada naik kereta, ada naik kapal terbang, ada yang tumpang orang. Jangan sampai tumpang lori ye cill. Gi cepat beli tiket balik kampung! Aku gak yang takde kampung nak balik. Takpe. Aku still ada mak dan ayah serta adik beradik yang havoc kat sini. Seronok. Macam main mercun! Ehehe. Ha.. Iye.. Aku takde kampung. Jangan la tanya aku kenapa tak beli tiket bas. Nanti aku nak nangis. Jangan sampai aku nak tumpang beraya kat kampung orang cukupla..

Tinggal satu hari je lagi kerja. Esok. Kalo yang last kerja hari ni mesti gembira gila sebab last day kerja. Aku gak yang kena kerja esok. Boring betul. Mood raya nak naik kat kepala dah ni. Mood kerja dah takde langsung. Bebudak opis aku ni main game dari pagi sampai balik. Aku je yang baik buat kerja. *ye la tu amyz* eh, update jurnal pun kerja gak kan? Bukan ke? Sudah tukar la..

Selalunya kemeriahan aidilfitri memang sangat-sangat menyeronokkan kalau semua adik beradik aku berkumpul, walaupun takde kampung. Berborak. Mengusik. Bergelak tawa. Seronok. Selalunya adik bongsu aku akan sampai menangis bila disakat oleh abang-abang ipar aku dengan abang dia sekali. Jahat betul lelaki ni! Kalau menyakat orang nombor satu! Mak dan ayah memang la seronok. Tengok perangai anak-anak yang tak pernah diam kalau berjumpa. Ada saja nak bercakap dan menyakat. Menantu mak yang sulong tu suka menyakat mak. Sampai mak nak nangis pulak. Ha ha ha.. Hai.. Tak sabarnya menantikan aidilfitri.

Lagi 3 hari kita akan menyambut aidilfitri. (insya allah) semoga lebaran kali ini membawa rahmat dan disambut dengan penuh kesyukuran. Aku nak ucapkan salam aidilfitri pada semua. Maafkan segala keterlanjuran kata dan perbuatan. Aku cuma manusia biasa. Semoga berbahagia disamping keluarga dan orang tersayang. Berhati-hati di jalan raya. Semoga anda selamat tiba. Ucapan selamat hari raya. Dari eon untuk semua. Eh, sekali ternyanyi lagu la pulak. Ehehe. Sorry.. Sorry.. Emm.. Jemputlah berkonvoi raya ke teratak buruk aku. Aku ada buat kuih raya. Kalau korang semua datang raya, aku buleh jamu korang bihun goreng (favourite kak nett tu..) Dan kuih muih beraneka macam. Tapi kena bagitau dulu la ye? Ok? Lepas ni tak update sampai lepas raya. Eh, bukan sebulan syawal ni aku tak update. Lepas habis cuti raya nanti, ada masa aku update la.. ;-)

Selamat hari raya. Maaf zahir dan batin.

Seronok betul berbuka puasa di klcc semalam. :-) siapa yang paling comel? Adalah orang yang paling kaya dan mempunyai sebuah digital camera yang canggih dan mampu membuat orang lain mengkaguminya.

Rabu, 19 November 2003

Something to ponder...

Letting go
Sooner or later, someone you know will disappoint you in some way. They'll say something or fail to say something that will hurt you. And they'll do something or fail to do something that will anger you. It's inevitable.

Unfortunately, you make things worse when you stew over someone's words and deeds. When you dwell on a rude remark or an insensitive action made by another person, you're headed for deeper problems. In fact, the more you dwell on these things, the more bitter you'll get. You'll find your joy, peace and happiness slipping away. And you'll find your productivity slowing down as you spend more and more time thinking about the slight or telling others about it. Eventually, if you don't stop doing it, you'll even get sick.

So what should you do the next time someone betrays you? Take responsibility for your feelings. Even though the other person may be at fault, even though the other person wronged you, you are still responsible for your own feelings. In other words, other people do not "cause" your feelings. You choose them.

For example, two different people could be told that their suggestions made at the staff meeting were "stupid and idiotic." one person may "choose" to feel so hurt that he never speaks up at any other meeting again. The other person may "choose" to feel sorry for the critic, sorry that the critic couldn't see the wisdom and necessity of her suggestions. As long as you blame other people for your feelings, as long as you believe other people caused your feelings, you're stuck. You're a helpless victim.

But if you recognize the fact that you choose your feelings and you are responsible for your feelings, there's hope. You can take some time to think about your feelings. And you can decide what is the best thing to say or do.then, you've got to learn to walk away from disappointment. It's difficult to do, but it's possible. We need to shake it off and step up.

Finally, you need to forgive. It's difficult, especially when the other person doesn't deserve your forgiveness or doesn't even seek it. It's difficult when the other person is clearly in the wrong. Part of the difficulty comes from a common misunderstanding of forgiveness. Forgiveness doesn't mean that the other person's behaviour is okay. And forgiveness doesn't mean that the other person is off the hook. He's still responsible for his misbehaviour. Forgiveness is about letting yourself off the emotional hook. It's about releasing your negative emotions, attitudes, and behaviours it's about letting go of the past so you can go forward to the future.

Everyone in your life, everyone on and off the job is going to disappoint you. If you know how to respond to those situations, you'll be way ahead of most people. You'll be able to live above and beyond your circumstances. Then ask yourself, "how does my bitterness serve me? Am i happier holding on to it? Do i sleep better? Is my life richer, fuller, and better because of my bitterness?" if you find that your bitterness is hurting you, make a decision. Actually decide to let it go. Walk away from the disappointment which means you no longer dwell on it or talk about it.

Jumaat, 14 November 2003

Dua Tahun Berblog

Dah dua tahun aku menulis. Aku kira aku masih kecil lagi dalam dunia jurnal. Dan aku masih mengkagumi senior-senior geng jurnal. Aku amat-amat menghormati mereka. Bak kata rudi, kasih sayang menjadi tunjang agar beliau terus menulis. Bagi aku kasih sayang juga mendorong aku menulis, menumpang kasih dari sahabat-sahabat gengjurnal ini untuk mencari sedikit kekuatan untuk aku menghadapi hari. Mencari semangat untuk terus berdiri. Menyedarkan aku dari lalai dan lupa tanggungjawab aku sebagai hamba allah. Terima kasih membenarkan aku bernaung disini.. :)

Ya tuhan,
Aku malu mengadapmu setiap kali azan memanggilku menyembahmu.
Aku malu meminta darimu rahmatmu, perlindunganmu dan rezeki darimu.
Kerna ada waktu aku alpa dan lupa padamu tapi kau tetap melindungiku.
Kerna ada waktu aku begitu angkuh untuk menunaikan perintahmu tapi kau tetap memberi rezeki padaku.
Hari ini aku begitu malu mengadapmu, menyembahmu dan meminta darimu kerana dosa-dosaku semalam.
Adakah terampun?

Selasa, 11 November 2003

Sesuaikan Diri

Since masuk kerja baru ni. Kerja aku tak habis-habis dengan meeting, tengok presentation, buat presentation, buat kertas kerja. Pasang komputer baru sekali. Kalau tengok² sistem tu dah banyak kali la..

Yang paling tak suka ialah pergi meeting. Tapi boss dah ajak kena la pergi. Sebab aku kena dengar je dalam meeting tu. Kalau ada point nak cakap tu takpe la. Tapi tak. Dok kat bilik meeting tu macam orang bodo jek. Orang pandang aku senyum. Orang tak pandang, aku menguap. Adeii..

Semalam pagi, pergi mara tengok system. Petang pulak ada meeting nak buat request for proposal. Pagi tadi, ada meeting juga, pasal sistem juga. Baru je habis ni. Penatnya duduk. Sebab aku orang baru, maybe boss aku nak dedahkan aku dengan enviroment kerja kat sini, dan oleh sebab aku bakal duduk di unit pembangunan dan penyelenggaraan sistem, aku kena kenal pengguna-pengguna sistem yang ada disini.

Sistem? Bukannya satu macam aku jaga kat iuctt, tapi kat sini ada banyak. Ada yang siap, ada belum siap, ada dalam proses upgrade, ada dalam proses impliment, macam-macam la. Sebab kat sini banyak bahagian dan jabatan. Dan semernya aku kena tahu, kena kenal sebelum aku buleh bantu pengguna menggunakan sistem. Adeii.. Berganda-ganda pening aku dari pening kat iuctt.

Maybe aku rasa tertekan sikit sebab nak sesuaikan diri dengan enviroment kat sini. Sama seperti itc juga, bahagian ini banyak menerima kritikan dari pengguna komputer, pengguna sistem dan sebagainya. Boss aku lagi tension agaknya. Tempat dia hot chair. Sama panas macam kerusi it manager kat iuctt. Asyik kena hentam dalam meeting je.

Takpela. Lama-lama nanti aku biasa la kot. Insya allah. :-)

Sabtu, 8 November 2003

Bibir tak bersuara bila hati mula berkata...

Apa perasaan korang kalau aku tanya satu soalan ini. Kalau ko suka sangat kat dia, dia pun suka sangat kat ko. Tapi korang tak dapat bersama. Macam ada tembok batu menghalang. Ala.. Macam cerita hindustan gak lah. Kalau dorang tak dapat bersama tu mesti sebab mak bapak tak kasi la, tak sama darjat la. Dah ditunangkan dengan orang lain la. Macam-macam la. At last true love alwiz win. Tapi dalam kehidupan yang sebenarnya, macam mana korang nak hadapi? Apa korang nak buat?

Korang sanggup ke buat apa saja, termasuk kena tumbuk, pukul, bergaduh semata-mata nak tegakkan kebenaran dan cinta korang? Sanggup ke? Selalunya orang melayu ni tak sanggup sangat. Apalah diorang nak buat? Pasrah sajalah. Dan penyelesaian yang orang tua-tua beri pun senang. Bunga bukan sekuntum. Kumbang bukan seekor. Senangkan? Ramai lagi orang lain ko buleh jadikan ganti. Tapi benarkah semudah itu? Semudah abc 123? Benarkah?

Semudah manakah ko melepaskan sesuatu yang telahpun sebati dalam diri, hati dan jiwa? Adeh.. Tak yah cerita, aku sendiri tau betapa peritnya. Tapi selagi boleh berusaha untuk dia menjadi milik kita, maka berusahalah apa saja. Lorr.. Jangan sampai bergaduh pulak.. Bala yang dapat nanti.

Tak perlu tengok kawan atau orang lain. Lihat dalam diri sendiri. Imbaulah balik cabaran-cabaran yang ko terima waktu jatuh cinta dulu. Yang dapat kahwin dengan pilihan hati tu, alhamdulillah. Tapi zaman sekarang bukan lagi zaman kahwin atas pilihan mak bapak. Pilihan sendiri. Kalau ada pun mak bapak yang tak suka, bilangannya boleh dibilang dengan jari je. Berapa kerat sangat. Pilihan sendiri pun still ada dugaan? Mesti la ada.. Boleh jadi orang ketiga. Boleh jadi sikap cemburu masing-masing. Macam-macam pun boleh jadi.

Dah namanya manusia. Memang tak terlepas dari dugaan. Bila aku fikir-fikir balik tentang masalah orang dan masalah sendiri. Aku cakap kat diri sendiri. Sabarlah. Orang lain kena teruk pun maintain je. Sebab tuhan tak kan turunkan ujian, jika dia tahu kita tak mampu menghadapinya. Itu je aku motivasi kat diri aku dan kawan-kawan aku. Dengan harapan, ada sinar mentari setelah mendung pergi. Itu je. Insya allah. :-)

Dan aku walau pakar macam mana pun dalam menghadapi masalah-masalah cinta dari kawan-kawan aku. Tapi still, aku tak dapat handle masalah sendiri. Betul la kata orang, doktor mana buleh ubat diri dia sendiri. Dia jatuh sakit, dia mesti jumpa doktor lain untuk ubatkan dia. Dan mungkin betul cakap mak, hidup aku ni banyak dugaan.

Tentang halangan cinta tu, ada baiknya ko pilih untuk mengalah. Bukan untuk terus kalah. Tapi mungkin ada hikmahnya.. Kerna hanya dia yang maha mengetahui. Ingatkan diri korang, kalau ada jodoh tak kan kemana.. Ehehe..

Khamis, 6 November 2003

Seperti Lirik Lagu

Hidup ini hanya kepingan.. Yang terasing dilautan.. Memaksa kita.. Memendam kepedihan..

Bila ku lelah, tetaplah disini.. Jangan tinggalkan aku sendiri.. Bila ku marah, biarkan ku bersandar.. Jangan kau pergi untuk menghindar..

Malam-malam aku sendiri.. Tanpa cinta mu lagi.. Hanya satu keyakinanku.. Bintang kan bersinar.. Menerpa hidupku.. Bahagia kan datang..

Bila aku harus mencintai.. Dan berbagi hati.. Itu hanya denganmu.. Namun bila ku harus tanpamu.. Akan tetap ku harungi hidup tanpa bercinta..

Apabila ku disituasi.. Mengapa aku merasakan sepi.. Apa cintaku masih lagi.. Masih lagi berada disini.. Cuba kau fahami..

Selasa, 4 November 2003

Mencari Kepastian

Masih mencari mendaki mencuba menjejaki.. Kesan yang pernah bersemadi pernah hilang pernah terjadi satu tragedi paling ngeri.. Yang diri sendiri tak mahu mengerti.. Adakala membiarkan.. Adakala memikirkan.. Pilihan atau mencari alasan.. Malang.. Terlalu malang.. Kerana engkau tak akan faham.. :-)

You just too good to be true..
Can't take my eyes off you..
You'd be like heaven to touch..
I wanna hold you so much..
At long last love has arrived..
And i thank god i'm alive..
You just too good to be true..
Can't take my eyes off you..

Mana diorang ni? Kenapa aku sengsorang kat sini? Kenapa tak mahu temankan aku? Kenapa biarkan aku? Kenapa tak hulurkan sedikit pun salam kat aku? Kenapa ignore aku? Kenapa? Kenapa?

Cerita Lama Amyz