Jumaat, 31 Oktober 2003

Hari ini Dr. Mahathir bersara.

Hari tu aku dapat email, menerangkan tentang email yang selalu kita dapat dan disuruh dihantar kepada 20 orang kawan la, 5 orang kawan la, jika kita mahukan kebaikan terjadi pada kita, ataupun our wish will come true. Kira macam surat berantai la gitu.

Email tu menerangkan yang kita boleh jadi syirik sekiranya kita mempercayai kebaikan akan kita dapat sekiranya kita forward email tersebut kepada kawan-kawan kita, dan mendapat kecelakaan jika kita tidak menghantarnya.

Sebenarnya aku dapat terlalu banyak email sebegitu. Termasuk la surat dan sms. Ha.. Ini lagi satu sms. Yang selalu aku dapat,
Ucapkanlah lailahailallah, subhanallah, alhamdulillah, allah hu akbar. Hantarkan kepada 5 orang rakan anda. Dan kemahuan anda akan tercapai. Dan sebagainya
Anyway terima kasih hantar aku sms macam tu dan mengajak aku bertasbih. Tapi aku tak berani nak forward kat kawan-kawan aku, kerana aku takut aku percaya sesuatu yang baik itu berlaku pada aku kerana aku hantar sms itu pada kawan aku. Ini kerana bukan sms tu yang membawa kebaikan pada kita, sebaliknya allah. Jadi jangan sampai kita keliru tentang itu.

Mengajak kawan-kawan bertasbih, memuji allah, tidak salahnya. Tapi yang salahnya, mempercayai sesuatu baik berlaku kerana sms/email/surat itu. Bukan kerana allah.

Kita mesti pernah dapat surat berantai dari seorang yang mengaku sebagai syeikh ahmad iaitu penjaga kubur nabi s.a.w. bercerita tentang pesanan-pesanan rasul kita. Dan kita disuruh pula menghantar surat tersebut kepada 20 orang kawan. Sekiranya kita tak hantar, sesuatu yang buruk akan berlaku. Syirik tu.. Sebab kita percaya sesuatu yang lain dari allah.

Jadi berhati-hatila kawan. Jangan sampai kita terkeliru. :)

Ahad, 26 Oktober 2003

Yang Sebenarnya

Selamat berpuasa kepada semua umat islam diseluruh dunia. Semoga kedatangan ramadhan kali ini membawa seribu rahmat kepada kita. :)

Hari ini aku update kat rumah. Rumah aku sekarang tengah renovate sebab dalam bulan lepas, ribut melanda dan bumbung belakang rumah aku tercabut. Alang-alang repair, ayah aku renovate la rumah ni. Buat bilik dan ruang dapur yang besar sikit. Sebab next year (insya allah) adik aku kahwin, so dapur kenala luas sebab nak memasak kan?

Bilik tidur aku pun di-renovate kat belakang. Jadi, aku tidur bilik kak ngah. Adik-adik aku tidur atas katil, dengan tilam empuk. Aku tidur kat bawah, kat lantai. Sakitnya belakang waktu bangun tidur, sebab tidur cuma beralaskan hanya sekeping toto. :( bila la bilik aku nak siap ni? Terseksa tulang belakang aku.. Uhuhuhu..

Oh ye, kerja baru aku sat lagi la ye? Oleh sebab kereta aku still di bengkel, terpaksalah ayah menghantar aku pergi kerja. Balik naik bas. Isk.. Tak suka naik bas. Panas. Jalan jammed. Sesak. Isk.. Aku terpaksa lalui balik zaman aku naik bas satu masa dulu, sebelum aku ada kereta. Hai.. Nak buat macam mana? Takpe la. Sekejab aje kan? Bila kereta dah siap, tak yah naik bas lagi. :-d.

Erm.. Cerita kerja baru ni sebenarnya begini. Kalau ada sesapa yang ingat aku pernah hadiri temuduga spa bulan 4 dulu untuk jawatan pen. Pegawai sistem maklumat oleh jpa, sebenarnya result temuduga aku hanyalah sebagai calon simpanan selama 6 bulan. Jadi aku ingat memang tak dapat la kot.

Pada 29 september lalu, sedang aku rileks kat itc. Mata aku berat je. Time tu lunch hour. Aku ingat nak tidur. Baru je mata terpejam, henpon aku berbunyi. Kak long telefon. Aku bengang. Aku angkat telefon.
Kak long : woii.. Kak lang! Ko dapat surat!!
Aku ingat surat saman. Sebab hari tu dia call pun sebab aku dapat surat saman. Aku dah ingat nak marah dah sebab kacau aku nak tido
Aku : surat ape?
Kak long : entah. Dari jpa. Surat besar.
Aku : surat temuduga kot
Kak long : bukanlaa.. Ntah-ntah surat dapat kerja. Aku bukak boleh tak?
Aku : haa??
Kak long : ha la.. Biar aku bukak.
Apsal kakak aku excited giler dengan surat aku ni? Last-last aku biarkan dia bukak.
Kak long: woii.. Ko dapat kerja laaaa... (menjerit. Sakit telinga aku) penolong pegawai sistem maklumat. Hahaha.. Congratulations!! Hahaha..
Aku : ha?? Iye ke??
Kak long : iye laa.. Aku nak bagitau mak. Lepas ni ko kena belanja aku. Hahaha..
Aku : ceh!!

Lepas kak long letak phone, aku call ayah, bagitau dia. Ayah lagila happy sebab dia nak sangat aku kerja gomen. Aku excited. Aku happy. Tapi aku risau sebenarnya time tu. Lepas call ayah, aku nak cerita pada seseorang. Tapi kat itc tu, aku sorang je. Then, aku bagitau kak nett. Sebenarnya.. Entahla. Aku gembira, tapi sedih.. :-(

1 oktober 2003, aku pun hantar notis satu bulan pada pa ceo. Aku minta en. Nasir rahsiakan. Terima kasih en. Nasir, dia sangat baik hati.

Cuti aku berbaki 24 hari including cuti last year (rajin tak aku bekerja?). Kalau aku habiskan cuti tu, aku cuma kerja 5 hari je kat lgtt. Jadi aku ambil cuti start 16 oktober - hari aku dikehendaki lapor diri.

Time 15 hari-hari terakhir di lgtt, macam-macam perkara terjadi, antaranya kereta aku berlanggar dengan motor. Itu buat aku macam tak tentu arah. Nasib baik aku punya kawan-kawan yang membantu meyakinkan aku.

Dan pada 16 oktober, aku lapor diri di jpa putrajaya, aku ditempatkan di salah satu kementerian yang ada di pusat bandar damansara. Mak aku kata, damansara lagi.. Ehehe.. Nak buat macam mana kan?

Kini dah seminggu aku berada di tempat baru. Alhamdulillah, segala-galanya sudahpun selesai. Dan setelah meninggalkan lgtt, aku harus hadapi jalan yang baru. Suasana baru. Kawan-kawan baru. Segalanya baru. Semoga aku tabah menghadapi jalan yang sudah pun aku pilih. Insya allah. Doakan aku. Terima kasih semua.

Rabu, 22 Oktober 2003

Simpe Quote

Yet regardless if you love them, hate them, wish they would die or know that you would die without them... It matters not. Because once in your life, whatever they were to the world they become everything to you. When you look them in the eyes, traveling to the depths of their souls and you say a million things without trace of a sound, you know that your own life is inevitable consumed within the rhythmic beatings of her/him very heart. We love them for a million reasons, no paper would do it justice. It is a thing not of the mind but of the heart..

Isnin, 20 Oktober 2003

Hanya jika kau terima..

Mungkin aku jarang atau tak dapat meng-update jurnal ini kerana aku tidak lagi mempunyai sebuah komputer. Untuk sementara waktu sahajalah. Eleh.. Yang ada komputer dengan mouse katak depan mata pun malas nak update, macam kak nett tu.. Hakhakhak!!! Jangan marah yek?

Aku mahu berterima kasih pada mereka yang banyak membantu dan menyokong aku selama ini. Semoga kalian dilimpahi rahmat darinya, pada kak nett terutamanya yang banyak membantu aku. Terima kasih kak nett, i lap u!! Uhuhu.. Terharu rasanya..

Dan berita yang aku mahu beritahu kalian, aku tidak lagi berada di iuctt @ lgtt, sebagai pomen komputer disitu. ;-)

Walaubagaimana pun, lgtt telah menghadiahkan pengalaman berharga pada aku selama 5 tahun disitu. Terima kasih lgtt!! Gonna miss all of you.. All of you..

Thanks for everything.
Xspecially to itc team, en, mus a.k.a it manager, din, abg fairus, jas, abad and kak ros. Including x-itc, muhalli & zaimi.

Rabu, 15 Oktober 2003

Gembira atau sedih?

Entah. Aku pun tak tahu. Untuk bergembira atau bersedih hari ini. Ko tengok aku gembira atau sedih?

13 oktober 2003 - pagi-pagi lagi, dah kereta aku berlanggar dengan motor. Ya tuhan, dugaan apakah ini? Alhamdulillah. Ayah tak marah. Alhamdulillah, pihak insuran sedia untuk selesaikan. Kereta dah diambil. Masuk bengkel, semalam. Hari ni bawa proton saga biru ke tempat kerja. Takpe la. Janji ada transport ke tempat kerja. Alhamdulillah ada kereta spare. Ehehe.. ;)

Sebenarnya, aku nak cerita tentang sesuatu yang gembira, tapi memandangkan beberapa hari ni, dalam 2 minggu ni, aku asyik ditimpa masalah, aku rasa gusar. Aku rasa takut dan aku rasa tak yakin pada diri sendiri.

Aku tak tahu. Harus aku gembira atau bersedih hari ini...

Isnin, 6 Oktober 2003

Matahari di hari isnin.

Semalam keluar ber-shopping bersama mak dan kak teh. Beli baju baru, kasut baru, tudung baru, br.. Eh, eh, silap plak. Ehehe.. Lama betul tak ber-shopping sakan nih. Selalunya beli baju sehelai, tak pun seluar sehelai, tak pun tudung sehelai, gitu-gitu je aku ber-shopping. *sebenarnya tak reti langsung ber-shopping. Kesian tak kat aku?* selalu kalau keluar pun, pergi jalan-jalan, makan-makan, tengok wayang, window shopping ke. Ha.. Itu je la.

Keluar pagi. Pergi jalan tar. Masuk kedai jubah. Lawa-lawa semuanya. Harga pun lawa juga. Banyak baju mak berkenan. Aku pun berkenan juga. Tapi duit aku pulak tak berkenan. Uhuhu.. Takpe la. Ada rezeki lebih nanti, aku beli lah. Aku ni cam tak sesuai je fesyen alim-alim, ayu-ayu gitu. Sebab kerja aku bukan jenis dok mengadap pc 24hours. Pakai kebaya pun rasa macam dah terlebih ayu. Ahaha.

Nak cari kain tak siap - tapi kena tempah dulu. Takut lambat siap. Beli je baju kurung yang dah siap. Habis cerita. Si kak teh ni pula, aku yang nak beli baju, dia pun nak tumpang dua kaki. Hmm.. Belikan saja lah. Kang merajuk!!

Masuk kedai kasut. Cari kasut bertutup - warning ayah. Tahu sangat dengan gila aku bersandal 24hours nih. Tak pernah ada kasut bertutup. Semua kasut aku bertali halus membelit-belit kat kaki. Iye la. Mengenangkan ayah la, kasut bertutup aku beli. Itu pun tak tutup habis. Dan still ada tali-tali halus. Hakhakhak!!

Kedai tudung berderet-deret tu, percayalah. Tak satu tudung pun yang berbunga-bunga, ber-berlian berkenan di hati aku. Entah la. Yang berkenan terlalu mahal. Beli je la tudung plain. Cotton. Senang gosok. Senang pakai. Dapat la beli 3 helai. Senang hati. Mak menggeleng bila aku cakap ntah-hapa-hapa-ntah bila tengok design sesatu tudung. Hakhakhak!! Teruk betul aku!!

Singgah sogo. Cuci mata dengan baju-baju cantik-cantik tapi pendek-pendek. Hehehe. Kak teh tunjuk satu skirt depan mak. Mak geleng-geleng kepala. Aku tunjuk baju tak berlengan dan kalau angkat tangan buleh tayang pusat. Lagi laju gelengan kepala mak. Hakhakhak!! Setan betul anak-anak dia. Ala.. Bukan nak pakai waktu keluar rumah. Pakai kat dalam rumah je. Yang muhrim je yang nampak. Hakhakhak!! *iyelah tu amyz*

Sampai rumah bila dah masuk waktu zuhur. Isk.. Tak sempat lagi nak singgah low yat - nak beli cd. Nak burn semua koleksi aku kat sini - sebelum aku melangkah pergi. :)

Jumaat, 3 Oktober 2003

To where you are

Who can say for certain - maybe you're still here - i feel you all around me - your memories so clear - deep in the stillness - i can hear you speak - you're still an inspiration - can it be (?) - that you are mine - forever love - and you are watching over me from up above

Fly me up to where you are - beyond the distant star - i wish upon tonight - to see you smile - if only for awhile to know you're there - a breath away is not far - to where you are

Are you gently sleeping - here inside my dream - and isn't faith believing - all power can't be seen - as my heart holds you - just one beat away - i cherish all you gave me everyday - 'cause you are mine - forever love - watching me from up above - and i believe - that angels breathe - and that love will live on and never leave

Fly me up - to where you are - beyond the distant star - i wish upon tonight - to see you smile - if only for awhile - to know you're there - a breath away is not far - to where you are - i know you're there - a breath away is not far - to where you are..

This is not goodbye. It's a time to fly. Thank you for giving me wings. I'm going to fly to reach the sky. :)

Dan matahari itu terus tersenyum. Tanpa tahu duka yang tersembunyi dihati.

Rabu, 1 Oktober 2003

Menghitung hari-hari terakhir

L&G Twintech Institute of Technology - dah 2 tahun aku bekerja di sini. Masuk 3 tahun belajar - 5 tahun aku dewasa di LGTT ni. Terlalu banyak perkara aku pelajari disini.

Bayangkan - sejak tahun 1998 aku disini. Masa aku jadi student, aku marah-marah tak puas hati dengan staff. Masa aku jadi staff, aku marah-marah, tak puas hati dengan student. Tapi satu je yang sama masa aku jadi student dan jadi staff. Aku cukup tak suka pada pentadbiran kolej ni. Tak berapa betul sangat. Ehehe. Selamba je cakap tak betul. Dah la cari rezeki kat sini. Ahaha..

Segalanya begitu pantas berlaku. Begitu pantas berlalu. Tinggalkan aku. Tinggalkan aku sendiri untuk mengutip sisa-sisa kenangan - bersama kawan-kawan. Bersama buku-buku. Bersama komputer. Bersama assignment-assignment. Bersama lectures yang kini bila jumpa saja mesti menegur dengan ramah. Menyusuri kelas-kelas. Membayangkan kenakalan rakan. Segalanya. Tak pernah luput dari ingatan.

Tatkala, antara kawan-kawan sudahpun bertunang, berkahwin, sambung study, dapat degree etc.. Etc.. - aku masih disini. Masih di lgtt. Mengukir langkah demi langkah. Atau aku masih berdiri. Macam masih ditakuk lama je.

Dari lgtt berada di jln kelang lama, hinggalah berpindah ke sri damansara. Hinggalah mendapat status msc. Dan paling terkini telahpun dinaik-taraf ke kolej universiti - iaitu international university college of technology twintech (iuctt). - aku masih disini. Masih disini. Tak naik-naik pun taraf aku. Tak naik-naik pun pangkat aku. Hakhakhak!!

Terlalu banyak aku belajar. Menceduk pengalaman berharga. Menjadi kekuatan aku menempuh hari dengan tabah. Walau tercalit luka disebalik riang ceria seorang aku, aku tetap aku. Tetap bersemangat menghadapi segalanya.

Aku mahu ke hadapan. Mahu melangkah kehadapan. Tapi tahukah mereka, separuh hati ini masih disini? Tatkala aku mahu melangkah, tahu kah mereka yang aku masih menoleh ke belakang?

Tempat jatuh lagi dikenang.. Inikan pula tempat accident? ;-)

Cerita Lama Amyz