Khamis, 13 Mac 2003

Abang Nak Bertunang

(Abang = adik lelaki yang setahun muda dari aku. Panggil dia abang sebab dia anak sulung lelaki dalam family aku.)

Itu yang aku dengar sewaktu aku sibuk menukar-nukar channel astro lepas balik dari kerja. Kak ngah, kak long, mak dan ayah sibuk berbincang. Abang seperti selalu. Tersengih-sengih dan tak banyak cakap. Abang harun dan abang mie menyampuk bila perlu. Dan seperti selalu menyakat si abang. Tak pun menyakat mak. Paling diorang suka sakat, kak teh~ kesian..

Abang nak bertunang!
Air muka mak nampak begitu ceria. Kak ngah yang becok makin banyak bercakap. Itu ini. Dulang berapa. Kain la.. Telekung la.. Cincin la.. Kak teh sekali-sekala menyampuk. Abang tunjukkan cincin untuk tunangnya pada kak teh. Aku ambil dan tengok. Okela kot. Entah. Aku tak minat emas. (lain la platinum, ia boleh membuat mataku terbuka luas) kak long cuma mengiakan kata-kata kak ngah. Gelak, gelak.

Tiba-tiba..
"kak lang, majlis abang nanti, mak nak buat sekali ngan ko. Ada orang berkenan ngan ko, mak terima aje. Buat sekali ngan abang" usik mak.
Gila! Fikirku. Aku kerut kening. Cuba buat selamba. Riak muka aku buat mak tertawa. Ayah pun gelak. Huh! Gelakkan aku!!
"kalau mak buat gak. Kak lang lari dari rumah!" demi allah. Jawapan itu spontan~
Dan mungkin menggeletek hati mereka. Lantas seisi rumah itu gelakkan aku. Huh! Tak kelakar pun~
"bendul betul la kak lang ni~" abang. Kalau tak mengutuk aku, tak sah. Abang gelarkan aku bendul. Sampai betul hati dia. Ye la. Dia adik aku. Dia dah nak bertunang. Dia dikira melangkah bendul. Anyway, aku tumpang gembira sebab adik aku kan bertunang dengan gadis pilihannya. Bukan calang-calang orang. Ustazah. Hmm.. Sejuk perut mak. Ayah pun senang hati.

"bendul betul la kak lang ni~"
"sapa-sapa yang masuk meminang, mak terima aje.."
"carilah lelaki yang kaya. Ko kan materialistik. Nanti ko boleh pakai benz." sepanjang malam aku dihantui kata-kata itu. Aku sedih sebenarnya~

Kisah cinta dalam family aku cukup simple. Kak long jumpa abang harun lepas spm. Kahwin pada tahun 2000. Tak tau la apa dugaan dia, tapi hubungan mereka kira berjalan lancar la gitu. Kak ngah. Dia cantik. Ramai orang nak kat dia. Memula dulu dia ada kawan kat n9. She left that boy and married abang mie yang kerja satu tempat dengannya. Mak. Mak juga cantik. Berlambak-lambak orang minat kat dia. Sampaikan posmen pun minat kat dia. Tambahan nenek punya ramai anak angkat. Kebanyakkan lelaki yang meminati mak termasuk ayah aku. Suka sama suka. Kahwin la. Ayah. Setau aku, mak the first and last he loved. Abang pulak. Hmm.. Orang handsome. Ramai perempuan minat. Tapi persekitaran dia since dia form 4 sampai sekarang adalah lelaki. Aku tak yakin dia punya kisah luka dalam hidup dia. Jumpa kekasihnya di alam siber. Dan kini, merancang untuk bertunang. Kak teh? She left a guy sebab that guy macam tak de cita-cita. And sampai sekarang lelaki tu tunggu dia. Tapi kak teh kata dia belum sedia untuk bercinta. Simple bukan?

Aku?

Aku mungkin bernasib baik dalam pelajaran. Aku dapat keputusan yang baik dalam setiap peperiksaan. Aku dapat sambung belajar di kolej. Aku grad. Aku pergi konvo. Aku dapat kerja yang sama dengan bidang yang aku belajar. Kerja ok. Tension tu biasa. So far, alhamdulillah. Dan aku bersyukur.
Aku ada ramai kawan yang baik. Macam fitri, rin, zirah, kak ana, sofea, razen, faizal, rizal, fendi waktu dikolej dan aku punya geng jurnal sekarang. Kawan sekolah still keep in touch cuma tak selalu.

Dan seharusnya, apa lagi yang aku harapkan? Hidup aku ternyata bagus dan gembira.

*

*

*

*

*

*

Love..
I let the love i had go..
And
He's gone..
Leave me all alone..

Nobody said it was easy
It's such a shame for us to part
Nobody said it was easy
No one ever said it would be this hard
Oh take me back to the start
(the scientist by coldplay)

0 comments:

Cerita Lama Amyz