Rabu, 3 Julai 2002

Always On Time

Honestly, aku ni jenis yang tepati waktu. Kalau janji satu tempat pada waktu sekian-sekian, aku akan datang sekurang-kurangkan tepat pada waktu atau 5 minute earlier. Lambat pun dalam 2-3 minit yang masih boleh dimaafkan. Kalau datang lambat pun, aku masih boleh terima alasan-alasan logik.

Cuma aku benci, sangat benci waktu menunggu tersebut. Melongo seorang diri. Tengok kanan-kiri, mencari orang yang ditunggu tak kunjung tiba. Aku tak marah orang lambat. Aku benci time aku kena menunggu tu. Macam penat sangat kena tunggu orang.

Actually, masa tunggu tu agak marah jugak la. Lambat. Tapi bila orang yang ditunggu tu datang dengan guilty face, aku dah tak jadi marah. At least, dia datang juga walaupun lambat. Kan?

Khamis, 27 Jun 2002

Brazil

Malam tadi Brazil menang 1 – 0 ke atas Turkey. Aku puas hati. Dan bakal bertempur
dengan Germen, finale nanti. Tengok kat rumah aje la. :-)

Ronaldo punya rambut macam Pekan dalam movie Batu Belah Batu Bertangkup. Ehehe.

Khamis, 20 Jun 2002

Kerja

Hari ni duduk kat bilik server. Control student guna pc kat open lab. Mana-mana student yang chat atau buat kerja selain dari assignment atau dua pc guna satu id satu masa, aku shut down pc diorang dan block id login diorang.

Kena disiplinkan sikit student ni. Kalau tak, diorang tak bersyukur dan menghargai peluang atau fasiliti yang kolej bagi.

Selasa, 11 Jun 2002

Drive kereta pandai, servis? Hampeh!

Hari ni aku drive ke tempat kerja. Sebab ayah out-station. Bila drive tu, ada hati gak nak merewang lepas balik kerja. Tapi tiba-tiba, sebelum sampai office, kereta buat hal pula. Enjin mati bila aku brek kereta. Aku ingat aku tak tekan clucth. Tapi kali kedua terjadi, kali ketiga tejadi. Sah, kereta ni buat hal. Kena start balik everytime dia mati. Nasib baik sempat sampai office.

Lunch hour tu, minta tolong member tengokkan. Semua pun pasal kereta, agak hampas gak. Kalau motor tu tau la. Tapi bila member drive kereta tu nak hantar pergi bengkel, tak pulak dia mati-mati enjin, walaupun member aku sengaja brek-brek.

Aku yang risaunya time balik karang. Ish. Ish. Ish. Harap-harap ok la sampai aku sampai rumah. Huhu.

Sabtu, 8 Jun 2002

Happy Birthday Rudy

Keluar ramai-ramai dengan Rudy, Nett, Mie, Insyirah, Fajar dan Fariz Salji kat KLCC.
Makan ramai-ramai. Tinggalkan Insyirah dan Rudy berdating. Sebab nak beli hadiah untuk Rudy. Kitorang pun berjalan kaki ke Ampang Park. Tengah jalan, hujan turun dengan lebat. Kitorang terpaksa berteduh kat pondok parking. Kelakar sangat.

Sampai Ampang Park, belikan Rudy sehelai kemeja kerja yang 5-6 kali kami belek. Sampai salesgirl tu ingat kitorang budak sekolah. Ala. Itu pun sebab aku yang nampak comel menghisap lolipop. Lepas tu jumpa balik Rudy dan Insyirah di Masjid Jamek. Berjalan ke Dataran, Pikor sedang tunggu sambil tengok World Cup. Aku temankan Rudy hantar Insyirah balik sebab dia tak boleh balik lambat.

Pikor dan Nett hantar Fajar ke Pudu sementara aku, Rudy dan Fariz ke Medan Mara untuk makan-makan. Lepak sambil borak-borak tak sedar dah pukul 10. Nervous gak sebab balik lambat. Sebelum balik, hulurkan hadiah pada Rudy dan dia sambut dengan gembira. Berpisah kerana aku balik naik LRT, sama gak dengan Fariz. Tapi dia turun kat Bandar Tasik Selatan. Aku turun kat Maluri dan ambil teksi sampai
rumah. Phew.. Penat!

Isnin, 3 Jun 2002

Star Wars

Tengok Star Wars : Attack of The Clone. Lama betul movie ni. Dari aku kecik lagi. Aku ingat dulu-dulu aku takut dengan Dark Vader sebab bunyi nafas dia. Iiiee.. menyeramkan je.

Plan asal nak tengok Spiderman. Tapi baris tinggal 2 dari depan. Tak mahu mendongak, tengok la Star Wars

Jumaat, 31 Mei 2002

Problem Lagi

PC aku ada problem. Internet connection pun ada problem. Geocities pun problem juga. Aku pun ada problem juga.

Selasa - PC aku problem. Bila aku on, bunyi hard disk macam orang berlumba haram kat dalam casing. Aku buat surface scan. Ada 20 bad cluster. Aku pun pinjam hard disk komputer lain masuk dalam pc aku, pindah semua fail-fail dalam hard drive aku masuk dalam back up hard drive. Punya la lama nak pindahkan fail dari C ke D. Jenuh aku tunggu.

Lepas tu alih hard drive tu ke pc member aku. Format kat situ. Member aku tolong buat partition. Bad cluster tu tempatkan dalam partition yang tak aktif. Dah settle baru alih balik kat pc aku. Install win98se dan driver hardware semua. Pukul 6:15pm baru settle semua.

Rabu – Install semua software yang diperlukan. Office, Oracle Developer and banyak lagi. Baru settle semuanya. Baru boleh pakai. Baru boleh update jurnal.

Lega!

Jumaat, 24 Mei 2002

Jammed!

Hari ni aku bawa kereta pergi kerja. Selalunya, hari Jumaat jalan agak clear and smooth. Tak banyak kereta. Aku guna MRR2 pergi kerja. Senang dan straight to LGTT.

Aku pun drive kereta dengan rasa yang best. Turun je dari flyover pandan indah, aku nampak deretan kereta tersusun cantik. Aduh apesal ni? Ni kira unexpected trafic jammed. Aku ingat mesti ada accident.

Maka tersenguk-senguk la kereta aku sampaila flyover Ampang. Ada pula driver kereta depan tengok aku sambil senyum-senyum. :-p Ehehe. Rupanya ada satu lane belah kanan sekali tutup sebab ada shooting kat situ. For God sake! Nak buat pagi-pagi buta la, sebelum subuh. Jangan time peak hour orang nak pergi kerja. Geram betul aku. Rasa macam nak marah, tapi ada police trafic pula. Tak jadi nak marah.

Lepas tu, jalan clear sampai la Kepong. Aku kena lalu jalan Kepong Ulu. Sebab
depan Manjalara tu mesti jammed teruk. Dekat situ, aku dengar Hitz.fm Morning Crew bagitau shooting tu menyebabkan jalan jammed teruk sehingga Pandan Safari Lagoon dan suruh krew tu blah cepat-cepat.

Ntah apa-apa ntah buat shooting & menyusahkan orang lain. Macam tak ada otak je diorang ni. Geram betul aku, sebab menyusahkan aku. Kan dah aku lambat sampai office? Siapa nak bertanggungjawab?

Settlekan network kat lab multimedia yang kami dah pasang 30 pc semalam. Kena configure ip address dan segala macam lagi. Bz. Bz.

Tadi, naik account department. Sebab nak setup pc seorang staff yang hari tu tak dapat aku setup kan sebab dia cuti. Time setup tu borak-borak la dengan staff kat situ. Sekali ternampak la pulak seorang staff situ sedang melayari web aku ni. Adui la malunya bila dia cakap, dia dah baca web aku ni dari A – Z. Rasa macam nak
menyuruk bawah meja je.

Khamis, 23 Mei 2002

PC Baru Sampai

Hari ni pasang 30 pc baru kat lab multimedia. Semua untuk student multimedia. Seronokla diorang dapat pc baru. Pentium 4 lagi. Buat kerja sambil pasang mp3 kuat-kuat. Boss tengok geleng kepala je.

Dia pernah sound sekali bila aku pasang mp3 kuat-kuat. Dia cakap, satu kampung boleh dengar. Aku gelak dan slowkan volume pc aku. Dia pernah sound gak member aku sebab sharing folder mp3. dia cakap, ITC ni pembekal mp3 ke? Ahaha. Then kami tak pernah share folder mp3 lagi. Nak mp3, download sendiri la kan? ;-)

Rabu, 22 Mei 2002

Lari dari Office

Lunch hour, Din dan Jas nak pergi Wisma Ilmu, the other LGTT building yang menempatkan student architecture yang ramai menggila tu. Dari aku duduk sorang-sorang, baik aku join diorang. Tinggalkan ITC masa boss tengah keluar. Kat Wisma Ilmu pun buat kerja juga. Configure network dan pasang kabel, eh tu Din dan Jas yang buat. Aku configure komputer dalam lab tu. Install software. Ehehe.

Balik kat LGTT, pukul 4:45. nampak bilik Boss gelap. Ingatkan dah balik. Pukul 5 lebih dia muncul. Diam tak cakap apa. Kami pun buat-buat sibukkan diri kat pc sendiri. Tapi dia sporting. Dia tegur baik-baik anything we did wrong. Tu yang best about him. Balik rumah pukul 6:45pm.

Isnin, 20 Mei 2002

Server Yang Teruk

Hari ni server makin tak betul. Connection down every 5 minute. Hard drive aku pun macam ada masalah. Berbunyi-bunyi macam ada lumba haram kat dalam casing tu. Tak sampai 15 minit on, dah restart sendiri. Last-last aku buat scan disk. Lama pula nak kena tunggu. Aku guna pc kawan aku buat kerja sambil surfing. Ehehe.

7 pc dari KW Computer sampai hari ni untuk Account Department. Seronok la staff Account Department dapa pc baru. Ehehe. Aku install sistem yang berkaitan dan pasang semua pc tu kat Account Department kat tingkat 6. Lepas ni jangan dok komplen pc slow ye?

Apalah masalah Registrar Department ni? Salah key in data, bila report tak keluar nak marah-marah aku. Dia yang salah key in. Geram betul! Aku print out data yang diorang salah key in, barulah termalu sendiri. Tersengih-sengih. Aku tunjuk cara nak betulkan, kemudian the rest buat sendiri la. Aku programmer ok~

Jumaat, 17 Mei 2002

Back Up

Tension! Getstring buat hal lagi. Nasib baik ada guestbook back up. Hehe.

Mention about back up, korang tahu tak betapa pentingnya back up? Katakanlah korang save satu fail assignment dalam disket. Kemudian, sampai kat kolej, ko nak print out la assignment kat cc di situ. Tiba-tiba kat pc kat cc tu tak bleh nak read disket ko. Kemudian ko pergi lab pula. Setiap pc yang ada kat lab tu ko try, tak dapat gak baca disket ko. Mana la nak tau disket ko rosak sebab panas bila beg ko terjemur masa makan-makan kat kiosk tadi?

Ko start gelabah. Mana nak tau boleh rosak? Dah la buat assignment tu kat pc member. Terus simpan dalam disket. Tak simpan satu salinan kat hard drive. Ko tepuk-tepuk dahi. Dah la 50 muka surat. Takde salinan pulak tu. Esok lak kena hantar.. Aduhl a..!! Tension tak?

Itu baru satu assignment. Walaupun satu, 50 muka surat tu kira banyak la juga. Macam tu lah juga LGTT ni, tak de back up server. Kalau jadi apa-apa kat NT tu, macam mana dengan database yang tersimpan kat server tu? Macam mana dengan email-email staff yang tersimpan?

Kadang aku tak faham macam mana diorang ni tak anggap back up tu penting. Sekarang ni sebab server email ada macam problem sikit, email tak boleh nak buka. Tapi since diorang ada email lagi macam yahoo, hotmail dll, so diorang tak kisah sangat. Aku pun rasa terkilan sebab diorang ni macam tak prihatin langsung. :-( Aku tak boleh nak imagine kalau server database corrupt dan tak boleh nak masuk langsung. Tapi, sebab boss aku suruh buat back up every week. Jadi kalau apa-apa jadi kat server database, aku boleh handle lagila. Insya Allah.

Tapi, apa salahnya ada back up server kan?

Rabu, 15 Mei 2002

Hilang

ITC dah hilang seorang lagi team member. Lie berhenti sebab nak sambung belajar kat UTM. Bagus betul. Aku menyokong penuh cita-cita dia. Aku suka cara dia. Dia akan belajar penuh minat jika dia tak tahu.

Semalam hari terakhir dia kat sini. Hari ni tinggallah kami berlima. Boss, aku, Din, Abg Fairuz dan Jas. Kami yang jaga komputer, network, server dan sistem semua-semua tu kat sini. Tapi ok la. Banyak kerja macam mana pun, kami tetap happy. :-)

Semangat yang hilang
Dalam meniti hari yang berlalu dimana kau begitu jauh dimataku, buat langkah kaki ku kadang kala terhenti dan terasa sendiri. Aku cuba membina tembok ketabahan. Ingat saja pada kenangan dan senyummu, pasti aku mampu berdiri. Cuma ada waktu semangatku bagai pergi bersamamu. Aduhai, payahnya seorang aku ini. Mungkin kau ada kalanya terbeban dengan seribu kerenahku. Andai aku mampu setabahmu. Tapi mampukah aku?

Isnin, 13 Mei 2002

Best Day

Happy birthday Kak Nett.

Err.. kalau aku pasang housing 8250 kat nokia aku ni, boleh tak henpon aku bertukar
menjadi nokia 8250?

Khamis, 9 Mei 2002

Marah

Marah. Bengang. Nasib baik orang yang aku nak marah tu pergi seminar hari ni. Bolehlah aku tenangkan diri. redakan kemarahan aku. Eh, tak elok marah-marah. Senyum sikit. Hari ni pakai baju cantik, kalau muka masam tak ayu la.

Tapi yang aku boringnya, tiap kali aku pakai baju cantik sikit, mesti aku kena buat kerja teknikal seperti angkat cpu, repair printer dll.

Macam pagi tadi, kena masuk bawah meja sebab nak betulkan kabel dari monitor ke cpu. Apalah rasa korang kalau tengok pempuan pakai kebaya ketat masuk bawah meja betulkan cpu? Huhu..

Isnin, 6 Mei 2002

Maaf

Maaf. Pemergian aku ke Johor untuk menyelesaikan konflik diri. Bukan niat untuk
melukakan. Maafkan aku.

Sabtu. Keluar jalan-jalan ke Pasar Malam Jln TAR bersama Kak Nett (Kak Nett lagik..?) dan lain yang sudi mengikut ialah Ijat, Pikor, Spyz dan Cik Easy, termasuk lah Mie.

Kalau dah keluar ramai-ramai tu, tak kecoh, tak sah. Tapi yang seronoknya, naik motor dengan Kak Nett. Aku ni phobia nak tunggang motor. Jadi pembonceng je.

Masa jalan-jalan di Jalan Tar tu, aku beli lolipop. Baru je buka pembalut, lolipop aku jatuh. Rasa nak nangis je. Tapi tak pe la. Tak ada rezeki. Kesian aku.

Beli kereta race yang kecil tu. Cik Easy pun terpengaruh dan terbeli sekali.

Balik rumah, di hantar oleh Kak Nett tepat pukul 10:30 malam.

Selasa, 30 April 2002

Diserang Virus

Masuk kerja saja, dikejutkan dengan berita server diserang virus NIMDA. Siapalah punya kerja buka attachment bukan-bukan ni? Susah nak solve. As long as NIMDA berada dalam rangkaian, selagi tu la sukar nak hapuskan virus tu. Isk. Isk. Isk.

Sabar. Sabar. Kami di ITC sedang berusaha untuk menghapuskan virus jahat itu.

Isnin, 29 April 2002

Perjalanan Ke Selatan

25-28 April 2002

Aku kira pemergian ku ke daerah selatan ini adalah suatu yang diluar jangkaan ku. Ia berlalu dengan cepat dan ku kira terlalu pantas. Rancangan yang di akhir minit. Dan ada kalanya aku rasa terpinga-pinga. Benarkah? Tak bermimpikah aku?

Apa harus aku ceritakan? Adakah aku perlu menceritakannya? Aku kurang pasti. Aku takut spekulasi yang timbul akibat ceritaku ini. Tapi pemergianku ke JOHOR ini sebenarnya cuba lari dari kekusutan fikiran dan hati ku. Mungkin mereka yang lain juga begitu.

Aku perlukan kedamaian. Kau tentu rasa damai bila angin laut menyapa wajahmu. Ombak berlari-lari dan menghempas pantai. Aku cuba menahan ombak, tapi apalah kudrat ku?

Kau juga akan tenang seperti tenangnya aku duduk dirumah kayu yang sunyi dari bingitnya kota. Damainya bila air kolah membasahi tubuhku waktu pagi. Kau tentu tahu suhu sejuk diwaktu pagi di desa.

Walaupun kadangkala pening pabila keretamu melalui jalan yang berliku. Tapi damai apabila dikiri kananmu pokok-pokok sawit atau pokok-pokok getah mengiringi perjalananmu seperti damainya aku. Cuma aku tak puas hati, satu je, DIGI tak ada signal!! hmm.. hampeh DIGI nih! tapi, tak ape lah..

Bagaimana lagi harus aku katakan betapa damainya? Senyum dan tawa mereka jua meredakan resahku. Senyum dibibir ini tak pernah lekang bila melihat rianya wajah mereka semua. Kau tahu itu juga mendamaikan kan?

4 hari bukan satu tempoh yang lama. Kau tahu ianya pantas berlalu kan? Aku rasakan ianya cepat berlalu dan meninggalkan sisa-sisa kenangan buat ku. Dan apabila ianya menjengah ruang ingatanku, pastinya aku tersenyum sendiri. Kau tahu kenangan itu indah kan?

Mereka mengajar aku erti persahabatan dan ukhwah yang indah itu. Biarpun kadangkala tak sefahaman tapi mereka tetap utuh. Mungkin ini rahmat dari ALLAH. Sepanjang masa bersama mereka membuat bibirku tak lekang dari senyum. Mungkin ada masanya aku terdiam. Maafkan aku kerana aku manusia yang perlukan rehat dari lelah yang menggayuti tubuh ku ini.

Aku selalu melihat damai diwajah rudy,
Aku selalu melihat senyum diwajah mie, ejad dan pikor,
Aku damai melihat sinar mata nureffa,
Aku senyum melihat tawa kak nett dan fajar,
Aku damai. terlalu damai... airmataku sebenarnya mahu menitis. tapi kulindungkan dengan senyumku. Tapi mengapa aku menangis? Kerana aku rasakan mereka terlalu sempurna, tetapi tidak aku..

TERIMA KASIH ABG RUDY, ABG MIE, ABG FAJAR, PIKOR, EJAD, KAK NETT & EFFA. thanks a lot!!

Kalian istimewa. Bukan dimataku, tapi dihatiku...
hmm... ada yg mempersoalkan mengapa aku memanggil mereka ini abang dan kakak. kerana aku hormati, amat menghormati mereka.. jangan marah ye?
dan Selatan juga mengajar ku erti terkesima, melahu dan teruja.
juga motto yang sesuai dengan kami semua >> "jangan suka-suka!" & "jangan cakap pasal politik"
juga theme song dalam kereta abg mie >> alleycats & m. nasir. mekaseyy!!
he he he ^_^

kalungan TERIMA KASIH yang tak terhingga juga pada IBU, AYAH & FAMILY FAJAR, TOK RIMAU, KAK TIN, SARAH & SABRINA, rumah yang mendamaikan di desa PIKOR & FAMILY, masakan dan keramahan IBU EJAD di KOTA TINGGI, menumpang tidur di KLUANG di rumah KAK NETT yang mendamaikan, nasi ayam yang menyelerakan DI BATU PAHAT di rumah IDZWAN. terima kasih buat semua. semoga ALLAH merahmati semua..

Isnin, 22 April 2002

Denggi

Zaim. Adik lelaki yang second last. Suspect denggi. Kena admit HKL. Wah, bestnya dia dapat duduk wad 1st class. Selesa betul. Tapi kalau masuk hospital dalam keadaan sakit, buat apa?

Nasib baik tak serius sangat. Esok lusa, doktor cakap dah boleh keluar. Alhamdulillah.

Khamis, 18 April 2002

Accident

Semalam satu kejadian yang pertama berlaku pada aku. Car accident. Aku drive sebab ayah outstation. Dalam pukul 10:00 pagi aku keluar dengan kawan aku. Mencari barang. Sekali aku tersalah masuk jalan sehala. So, aku drive agak laju sebab tak mahu timbul masalah pada driver lain. Tak aku duga, sebuah kereta keluar dari parking, dan bucu bonetnya menoreh pintu kereta aku. Aku terus lari dari situ dengan nervousnya. Kawan aku di sebelah terdiam dan terpaku. Tapi aku buat-buat cool.

Aku kembali ke pejabat. Minta tolong kawan-kawan tengokkan kereta aku. Diorang tolong bersihkan kesan-kesan getah bumber kereta yang langgar kereta aku. Ok calar-calar yang hitam-kehitaman hilang. Tinggallah calar yang obvious dan kesan seretan di tepi kereta aku.

Aku balik dalam keadaan yang sedih dan risau yang bercampur-campur. Aku tahu, ayah mesti marah. Mak mesti risau.

Sampai rumah terus masuk bilik. Mak masuk bilik tanya kenapa. Aku pun cerita. Mak peluk aku dan cakap, asalkan aku selamat, tak mengapa.

Huh! Tak mahu drive kereta selama sebulan!

Sabtu, 13 April 2002

Buat-Buat Happy

Semalam kerja aku tak banyak sangat. So, aku pun bacalah jurnal Mat Jan dan Mie. Aku selongkar habis arkib diorang, sambil ketawa sorang-sorang. Diorang ni ada sense of humor yang dapat buat aku tergelak. Bila aku gelak, automatik, aku rasa happy. Best kan rasa happy?

Balik kerja pukul 6 lebih. Mie ajak pergi Awan Besar. Makan-makan. Mie jemput aku kat KLCC dengan Effa. Ada tetamu dari Johor. Tok Rimau. Sekali dengan Jiga, Cik Easy, Daun, Rudy, Spyz, Pikor & Awek.

Makan sate sambil borak-borak dan gelak-gelak. Havoc betul diorang ni. Pukul 12 lebih baru sampai rumah. Hari ni bangun, lagi 5 minit nak pukul 7. Aduh! Lambat lagi pergi kerja.

Jumaat, 5 April 2002

Ambil IC Baru

Datang kerja lambat. Ambil IC baru kat JPN Kepong. Wah. Bestnya ada MYKad yang baru lagi hensem.

Tapi yang tak bestnya, gambar nampak senget. :-( benci betul!

Tiba-tiba ramai pula orang mencari. Apa lagi kalau bukan pasal sistem? Buat aje la. Dah kerja.

Rabu, 3 April 2002

Tukar

Change is good. But it’s not easy.

Tukar layout web lagi. Untuk ke sekian kalinya.

Sabtu, 30 Mac 2002

Al-Kisah Meronggeng Sakan

Janji dengan Kak Nett dan Syida untuk keluar jalan-jalan hari ini. Sementara menunggu mereka, aku jalan-jalan area Kota Raya tu. Tengah jalan-jalan, aku tersepak entah apa yang menyebabkan tali sandal aku putus. Terseret-seret aku bawa sandal aku ke kedai kasut terdekat. Tak payah fikir lama-lama terus capai mana-mana sandal terdekat, terus bayar dan terus pakai. Lepas pakai sandal baru tu, baru aku terasa tenang sedikit. Kalau tak, gelabah habis.

Singgah Avon untuk beli mascara dan perfume. Asyik kena tahan dengan salesman. Kadang bosan. Tapi dah mereka cari makan begitu. Kasihan. Tapi kena kuat iman la, kalau tak, mesti terpengaruh. ;-)

Kak Nett dan Syida sampai. Kami bertiga terus menuju ke Jln Tar untuk makan. Terima
kasih Syida belanja nasi ayam. Ihiks! Segan pula rasanya. Selepas makan terus terjumpa dengan Kak Lala yang comel. Berborak-borak di kedai kawan Arab dia. Syida hampir digoda oleh seorang pak Arab yang suka memanggil nama dia. Sampai dia naik takut dan mengajak kami cepat-cepat beredar dari situ.

Lepas jumpa Kak Lala, kami bertiga menuju ke Semua House. Syida nak keluarkan duit kat ATM. Sementara tu, aku dan Kak Nett pun bersiaran di sekitar dan leka. Sehinggalah Syida menghantar satu mesej “Korang kat mana?”. Kami tergelak dan segera berjumpa Syida yang dah nak menangis tu. Sementara itu, kami menunggu kedatangan Effa. This is 1st time aku jumpa Effa yang comel dan peramah tu.

Kemudian, kami berempat pergi ke Sogo untuk berjumpa kawan Syida, Erni. Tetiba muncul Spyz dan isteri serta anak-anaknya. Sambil borak-borak dan buat lawak, kami makan di TAZA.

Selesai makan, kami menuju ke Kompleks Pertama untuk solat maghrib. Part inilah yang akan dikenang sepanjang zaman. Melihat lampu pejalan kaki masih hijau, kami berempat nak melintas. Tak sampai separuh jalan, lampu trafik dah hijau. Kak Nett menjerit suruh berpatah balik. Aku yang dibelakang sekali, terus berpatah. Bila aku toleh, aku lihat Kak Nett, Effa dan Syida telah pun menyeberang jalan dengan huru-hara seperti ayam melintas jalan kerana mengelak dari dilanggar kenderaan. Aku pun tergelak tak berhenti melihat mereka. Bila lampu merah balik, baru aku dapat melintas.

Sampai di sebelah sana, kami gelak tak henti-henti. Lucu dengan kehuru-haraan masing-masing.

Lepas solat, kami berjalan-jalan di Pasar Malam Jalan TAR tu. Tak beli apa-apa pun memandangkan perut masih lagi kekenyangan. Memel anak Spyz mula berbaik dengan semua orang setelah Kak Nett membelikannya belon. Dia memegang tangan Syida sehingga ke hujung pasar malam dan menangis apabila kami nak balik. Kami ketawa kerana Syida mungkin terpaksa mengikut Spyz balik rumah.

Akhirnya Memel lepaskan tangan Syida.

Kami berempat menuju ke LRT Masjid Jamek. Aku seorang naik LRT Star, Kak Nett, Syida dan Effa pula naik LRT Putra. Lepas salam-salam dan cium-cium, kami pun berpisah balik. Balik seorang je. Tak apa. Dah biasa. Tapi kaki dah sakit-sakit sebab banyak berjalan. Apa pun, satu hari ini merupakan antara satu hari yang paling seronok dan manis untuk dikenang. Terima kasih kepada Kak Nett, Syida & Effa.

Khamis, 28 Mac 2002

Tulis Tangan

Kecenderungan aku menaip menghilangkan kemahiran menulis tangan. Terasa macam lama sangat tak pegang pen atau pensil. Aku pun tak suka tulisan tangan aku yang huduh dan sering berubah-ubah. Kejap kecil kejap besar. Tapi selalunya, kecil sampai orang cakap sakit mata nak tengok tulisan aku.

Kata kawan aku, tulisan yang berubah-ubah menggambarkan seseorang yang hatinya mudah berubah-ubah. Entah. Aku tak pasti. So far, kalau berubah pun pasti ada sebab yang kukuh. Lagipun apalah salah berubah untuk kebaikan?

Actually, yang paling aku risau ialah tandatangan aku pun susah nak sama tiap kali aku tandatangan. Mesti berubah sikit. Susah kalau nak tandatangan kertas banyak-banyak dengan satu tandatangan yang sama. Kena practice tandatangan selalu ni.

Rabu, 27 Mac 2002

Ayah Outstation

Ayah pergi Sabah. Ada meeting. Seronoknya. Aku rasa seronok juga. Dapat drive ke office. Ehehe. Suka sangat nak melenjan kereta ayah. Hehe.

Kereta ayah aku ni buat aku nampak macam pemandu gengster sikit. Sebab kereta ni dah kena modified oleh abg ipar aku. Lagipun aku memang suka drive laju-laju. Selalu kena marah dengan kawan sebab drive laju, plus tak pakai save-belt. Nasib baik tak kena saman.

Ala. Bukan selalu pun dapat bawa kereta gi office. Sekali-sekala bila dah bawa kereta tu, lepas geram la.

Sabtu, 23 Mac 2002

Update dari Rumah

Update kat rumah ni. Kat office tak sempat. Banyak kerja import export. Sejak bila pula tukar profesion ni? Takde la. Import export data dari access ke database oracle.

Nak import data dari excel ke oracle database bukan satu kerja yang mudah. Kena lakukan berhati-hati supaya tiada data yang hilang atau tidak dapat di pindahkan. Nama data dan field kena samakan, menggunakan sql statement.

Tapi kenapa aku perlu melakukan semua ini? Kenapa? Mengapa? Sebab registrar malas nak buat data entry. Benci betul!

Baru balik dari Jusco Maluri. Jumpa Kak Nett, Rudy dan Pikor. Bagi pass raptai HMI Siti Nurhaliza kat Pikor yang minat sangat kat Siti Nurhaliza tu. Pass untuk siaran langsung tu dah habis. Tinggal pass raptai je. Raptai pun raptai la. Ok la kan. Free lagi tu. Ehehe.

Lepas borak-borak sikit. Dorang hantar aku balik. Terima kasih. :-)

Selasa, 19 Mac 2002

Hujan

Alhamdulillah. Malam tadi hujan turun mencurah-curah membasahi bumi Kuala Lumpur.

Isnin, 18 Mac 2002

Air & Jerebu

Air kena catu. Paras air kat empangan dah turun. Sebab panas dan hujan tak mahu turun-turun. Dari hari Jumaat, air mengalir sangat perlahan. Kalau nak basuh kain tu, menunggu setengah jam ke sejam barula mesin basuh tu penuh. Baru boleh membasuh.

Dulu ada juga air dicatu. Sekitar tahun 1998. aku ingat lagi masa Hari Raya Korban. Tengah sibuk melayan saudara mara bertandang, sekali lori air pun datang. Apa lagi semua orang dikerah untuk menadah air kat lori air tu. Saudara mara yang datang pun tolong sekali. Kesian.

Cuaca panas. Tambah jerebu lagi. Nak duduk kat rumah pun panas. Nak keluar pun tak selesa. Seingat aku masa aku form 5 dulu la jerebu paling teruk. Dari rumah aku ni boleh nampak KLCC, KL Tower. Masa jerebu dulu, satu apa pun tak nampak. Teruk gak la jerebu masa tu.

Rabu, 6 Mac 2002

Buat Report

Kena siapkan 15 report dari sistem EMS untuk modul exam, memandangkan student nak exam bulan ni. Macam-macam jenis report kena siapkan.

Registrar minta aku migrate data student utm tahun 2000 dalam database EMS. And all the request ask me to complish my task as soon as possible. Macam nak nangis aku buat kerja. Huhu..

Ahad, 3 Mac 2002

Tengok Wayang

Tengok 13 Ghost kat TGV. Entah apa-apa entah. Boring cerita dia. Datang KLCC punya awal nak tengok movie lain. Takde pula movie yang menarik. Ada pun banyak cerita cina dan hindustan. Tapi 13 Ghost ok la sikit dari tengok cerita Collateral Damage. Ehehe.

Rabu, 27 Februari 2002

Tidak Datang Lambat Lagi

Sudah senang hati sekarang. Tidak perlu risau tentang kedatangan. Mulai hari ini dan seterusnya, aku akan dapat datang awal ke pejabat. Sebab mulai hari ini, aku akan menumpang kawan aku ke pejabat. Yeayy! Thanks my friend!

Lagipun ini salah satu usaha aku bagi mengelakkan nama aku terpampang di depan board touch card sebagai salah seorang kakitangan yang datang lambat. Itu pun nak tampal kat board. Kat kertas A3 pula tu. Huh!

Ingatkan, seminit dua lewat boleh lebih kurang. Tapi tak boleh rupanya. Lain kali datang lambat kena tulis kat late report chit yang disediakan. Payahnya la.

Jumaat, 22 Februari 2002

Berkorban

Aidil Adha

Pengorbanan. Sepanjang perjalanan hidup ini, banyak pengorbanan perlu kita lakukan. Sama ada untuk kebaikan kita atau untuk orang yang kita sayang. Pengorbanan yang tidak meminta kepada balasan.

Sanggupkah kau berkorban?

Selasa, 19 Februari 2002

Cari Kerja Lain Ke?

Baru dapat diploma aku. Konvonya dah sudah tahun lepas. Tahun ni baru dapat diploma. Wah, sangat bagus. Sekarang aku boleh pergi minta kerja lain. Hahaha.

Ada satu kali, aku update resume kat office. Sekali boss lalu, dia ternampak. Few minute after that, dia panggil dan cakap, “kalau you nak minta kerja lain pun, jangan kasi your boss nampak laa.” Aku tergelak, then aku defend myself, aku tak cari kerja, aku update resume je. Boss aku tergelak. Nasib baik boss aku sporting.

Ahad, 17 Februari 2002

Lelaki vs Perempuan

Lelaki pandai memujuk. Perempuan pandai menggoda. Betul kan? Macam aku
sendiri. Tak pandai nak memujuk orang yang sedang merajuk. Menggoda pandailah
sikit-sikit. Hahaha. Sebab lelaki tak pandai merajuk tapi kalau dia merajuk.
Maksudnya hati dia benar-benar terluka. Lelaki sebenarnya senang tergoda dengan
kecantikan wanita, jelingan wanita dan kemanjaan wanita.

Perempuan pula kuat merajuk sebab lelaki yang pandai memujuk itu boleh menjadi
lelaki paling romantis dengan menghadiahkan bunga, cokelat dan sebagainya. Aku
pernah tengok satu gambar comparison how to please woman & how to please
men.

How to please woman, gambar tu lelaki perlu bawa bunga, cokelat, kereta sport,
teddy-bear, pakai smart, wangi dan bawak perempuan ke candle light dinner. Tapi
di sebelah gambar tu, how to please men pula tunjukkan gambar perempuan
hanya perlu naked dan bawa sebotol wine. Aku tergelak tengok gambar tu.

Lawak. Tapi ada betulnya. ;-)

Selasa, 12 Februari 2002

Demam

Mak ajak pergi jalan-jalan. Bawa adik-adik pergi Muzium. Ada ka pergi Muzium? Demi mak, bawa kan aje la. Semua tempat pergi. Planetarium, Taman Rama-Rama, Taman Burung. Aku dah la tengah berat kepala. Tahankan aje sakit tu.

Balik rumah. Baring-baring. Nak makan pun tak dapat sebab kehilangan deria rasa. Tak suka makan ubat. Buat sup. Makan sup aje.

Jumaat, 8 Februari 2002

Mari belajar SQL.

Utk delete rekod
DELETE FROM CURRENT_LOGIN WHERE USER_NAME ='AMY';
/*current_login adalah table, user_name tu field*/
COMMIT;/*untuk save*/

utk update rekod.
UPDATE STUDENT_DATA/*table*/
SET STUDENT_NUMBER='AFT20DC155T'/*field student_number dlm table student_data*/
WHERE NRIC='123456789';/*field nric dlm table student_data*/
COMMIT;/*save data yang telah diupdate*/

utk insert rekod
INSERT INTO STUDENT_DATA (STUDENT_NAME)
VALUES (AMY) IF NULL;
COMMIT;

utk count berapa rekod yang kita ada
SELECT COUNT(NRIC) FROM STUDENT_DATA;

utk tengok semua rekod yang ada dlm table
SELECT * FROM CURRENT_LOGIN;

utk tengok rekod dlm satu field je.
SELECT NAME FROM STUDENT_DATA;

utk tengok satu rekod dlm table.
SELECT * FROM STUDENT_DATA
WHERE NRIC='123456789';

Sekian.

Selasa, 5 Februari 2002

Kerja yang Boring

Driving ke office hari ni. Ayah outstation. Bawa kereta pun sampai lambat juga. Ni
yang malas nak drive. Dah la jammed. Isk. Isk. Isk.

Malas nak masuk mesyuarat hari ni. Bukan diorang meeting pun, tapi berborak. Tak
mahu aku duduk di situ jadi pak pacak yang cuma menadah telinga dan
mendengar omong kosong mereka. Kalau nak meeting, buat cara meeting la.
Bukan bercerita tentang hal lain tak berkaitan. Sabar aje la. Membazir masa betul!

Dari pergi meeting yang membazir masa tu, baik aku chatting dengan kak nett.
Hahaha..

Ahad, 3 Februari 2002

Tambah Setahun

Happy Birthday To Me.

Hari ini aku umumkan cuti.

Jumaat, 25 Januari 2002

Jumpa Artis GJ

Semalam. Aku dibawa untuk pertama kalinya berjumpa dengan otai geng jurnal
yang selama ini aku cuma pembaca jurnal mereka. Excited gila. Aku dibawa oleh
Mukeh berjumpa dengan Kak Nett, Rudy, Mie, Fajar, Ijat, Pikor dan Nora. Aku agak
malu-malu sebenarnya. Tapi mereka peramah. Bercakap dengan aku seolah kenal
aku bertahun lamanya. Aku seronok sangat. Diorang tak henti buat lawak dan buat
aku berasa sangat terhibur. Kesemua mereka tu nak pergi UUM nak tengok konsert
Firdaus. Tak ada rezeki aku nak join mereka kali ini. Tak apa mungkin ada di lain kali.

Kak Nett tunjukkan artikel tentang Geng Jurnal yang terpapar di majalah Jelita. Aku
pun rasa bangga kerana aku part of them sekarang. Cuma that writer komen
tentang penggunaan bahasa yang tidak formal. Kita cakap pun bukan formal
sangat kan? Nak formal pi baca surat khabar!

Rabu, 23 Januari 2002

Kerja

Semalam tengok presentation kat Renaissance Hotel oleh Campus IT nak intro satu
sistem baru, Quercus Plus utk College Management System. Ok la sistem tu. Tapi
kalau aku dapat buat satu sistem macam tu lagi best. Ehehe. Apalah guna
programmer tapi tak tau buat sistem. Isk. Macam menjatuhkan martabat diri je.
Huhu. Presentation tu habis 12:30tgh. Aku fikir boleh la balik rumah. Tapi boss aku call suruh
datang office sebab ramai orang cari. Isk, masa aku ada kat office, takde pula
orang cari. Bila aku takde, ramai pula cari.

Sampai office pukul 1:30pm. Makan dulu sampai pukul 2:00pm, pukul 3 ada
mesyuarat pula sampai pukul 4:45pm. Padat pula jadual semalam.

Hari ni baru update kisah semalam, sebab hari ini tidak punya kisah untuk
diceritakan. Kalau ada, akan disiarkan esok. Harap maklum!

Khamis, 17 Januari 2002

Malulah!

Happy Birthday Mukeh.

Lambat hari ni. Ayah hantar sampai LRT Cempaka aje. Naik LRT sampai Sogo, jalan
kaki ke Bank Negara, ambil komuter, sampai Sg Buluh, ambil bas gi office. Pergh,
jauhnya perjalanan hari ni. Lambat satu minit. Merah lagi.

Sampai kat ITC, masak air. Kalau aku tak masak air, jangan harap la orang lelaki kat
sini nak masak air. Takpe, aku juga nak minum. Lepas air masak, buat satu mug
nescafe. Baru buat kerja. Iye. Sarapan nescafe je. Tak ada selera nak makan hari ni.

---

Alkisahnya, aku sedang berjalan-jalan dengan bf di KLCC. Sedang berjalan dengan
suka hati, tiba-tiba ada seorang arab yang berdiri di belakang kami memanggil.
Terperanjat juga la. Ingat nak minta tunjuk direction. Biasala tourist kan? Kami
menoleh.

“eh, how can you get her?” aku pelik. Bf aku lagi pelik.
“she beautiful, you know..” Hah!? Merah padam muka aku menahan malu. Bf aku
tergelak-gelak dan ucap terima kasih pada arab tu.

Kemudian, pak arab tu pergi, and he laugh at me. Ejek ke suka? Perli la tu. Aku
masih merah padam menahan malu. Pelik juga. Muka banyak jerawat ni cantik ke?

“Wah.. awek saya memang cantik. Sampai pak Arab pun terpegun.” Dia gelak tak
habis-habis.

“Dah la tu! Jangan la gelak! Orang malu laa..” and he's still laughing. Geramnya..!!

Selasa, 15 Januari 2002

Boring

mengapa dengan mu?
membuat ku berasa salah?
mengapa tenang wajahmu,
mendung sinar matamu?
mengapa?
ada luka kah dihatimu?
ada sesuatu kah menganggu fikiranmu?
jika luka katakanlah..
jika keliru luahkanlah.. agar sinar matamu
kembali indah seperti kejora..
dan tertawalah, yang indah ku dengar..
dan tersenyumlah, yang indah ku lihat..
kerana sinar mata mu
mampu menawan dunia ku..

Tension! Dia yang tak paham sistem tu berjalan macam mana, nak marah-marah
aku pula. Tak baik je buat aku yang baik ni macam tu. Nak marah, pergi la marah
boss aku. Grr..

Isnin, 14 Januari 2002

Minat

Aku minat lagu M Nasir. Sentuhan Listrik Mu paling aku minat. Sebab ada perkataan
de-javu. Ehehe. Lagu-lagu M. Nasir tak jiwang sangat, tak tangkap leleh, tak tangkap
lentok dan tak tangkap nangis, macam lagu-lagu Spin, Scoin, Spoon, which is lagu-
lagu diorang boleh buat aku muntah darah. Macam mana ada orang boleh suka
eh? Pelik aku

Rindu pula pada course-mate aku yang havoc semuanya tu. Mana la pergi dah
lama tak hantar-hantar khabar berita. Nama je ambil course IT, tapi email aku pun
tak mau balas. Aduh la.

Rabu, 9 Januari 2002

Belajar

Semalam belajar macam mana nak migrate data dari Access ke Oracle database.
Banyak perkara aku belajar dan aku rasa seronok bila aku berjaya melakukannya. Ini
adalah satu pelajaran baru pada aku yang masih naif tentang hal ehwal pangkalan
data dan segala.

Semalam juga aku baca jurnal Meer Taro tentang kasih sayang. Tentang manusia
yang suka membeza-beza. Tentang manusia yang hipokrit. Aku juga pernah rasa
perkara yang sama. Pernah rasa dibezakan. Pernah rasa ditipu dan dikhianati. Aku
kecewa dan sedih. Tapi bila aku fikir-fikir balik, ada hikmahnya aku alami. Menjadikan
diri aku seorang yang tabah.

Aku memang emosional. So?

Selasa, 1 Januari 2002

2002.

Selamat Tahun Baru.
Pergi bersuka ria dengan Rin & Fitri. Mandi sungai. Penat pulak rasanya. Esok dah kena kerja.

Cerita Lama Amyz